Snap
  • Baby
  • Voeding

'Hoe het mij is gelukt!'

Een aanrader voor alle baby's die onrustig zijn, met de handen zwaaien of last hebben van darmkrampjes. En je kan borstvoeding blijven geven

Zo'n huilend hoopje mens als ik was (zoals ik in mijn vorige blog vertelde) zo blij zat ik een uur later in mijn kraambed! De kraamverzorgster rende naar haar auto en kwam terug met twee tepelhoedjes. 'Eh ja, ze zijn wel 4 euro per stuk......maar dat komt later wel, eerst je borsten een tijdje rust!'.

Als je niet weet wat tepelhoedjes zijn, dit vertelt Wikipedia erover: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tepelhoed

Leuk dat deze encyclopedie een tepelhoedje omschrijft als: 'Hebben de vorm van een sombrero'. Nou, ik kan je vertellen, dat associeer ik met een feestje en dat was het zeker niet! Maar het heeft wel mijn tepels gered, een week tepelhoedjes in combinatie met de borstvoedingsproductie op gang houden door te kolven en dit middels cupfeeding te geven (muziekje aan om wakker te worden, 'sombrero' op en daarna 'cupje' drinken erbij!) heeft geresulteerd tot een baby die meer borstvoeding binnen kreeg en een moeder die dolgelukkig was dat het beter ging.

Maar de aanlegtechniek moest wel beter, dus na de kraamweek heb ik alle boekjes onder het bed (ja, ik heb alles gelezen over borstvoeding wat ik maar kon vinden) tevoorschijn gehaald en daar zag ik het toverwoord 'lactatiekundige'!

Gebeld, ze zag, ze kwam en ze overwon! In 20 minuten dronk Daniel goed aan de borst.

Dus onthoud, mocht je voor borstvoeding willen gaan, zoek alvast het telefoonnummer van een lactatiekundige en zet die op je lijstje van 'Wie bel ik als het niet zomaar lukt?'.

Baat het niet dan schaad het niet en deze hulp wordt tegenwoordig bij veel zorgverzekeraars vergoed.

Zij was en is voor altijd in mijn gedachten, 'mijn wonderwoman', bedankt Anna!

Na 3 weken borstvoedingsplezier, een tevreden baby met af en toe wat darmkrampjes, gezellige kraambezoekjes, beschuitjes eten et cetera stond onze wereld even stil. 3 dagen lang 24 uur non-stop zette onze kleine ventje het op een huilen (lees: gillen)! Alles gecheckt wat je kunt checken (helaas zit er geen gebruikershandleiding bij een geboorte), wat nu??

Na een weekend zonder slaap, pijn aan onze oren van het harde gillen en radeloosheid is Daniel een week in het ziekenhuis ter observatie opgenomen. En natuurlijk bleef ik slapen, want de borstvoeding ging eindelijk goed!

Dag 3 in het ziekenhuis:'Wij willen graag uw baby inbakeren'. 'Ehh...oke...en dat is?'

Niet veel later lag hij in zijn ziekenhuisbedje rustig te slapen ingewikkeld in zijn Pacco doek. Meer info over deze doek: www.pacco.nl.

Echt een aanrader voor alle baby's die enigzins onrustig zijn, met de handen zwaaien (oeps, had hij dat van mij geleerd tijdens die muziek met die sombrero's?) of last hebben van darmkrampjes (en dan natuurlijk verder gewoon gezond zijn). En je kan gewoon borstvoeding blijven geven. De combinatie is super, je kind wordt rustiger, drinkt daardoor beter en je productie wordt meer!

Dag 5: Thuis met een tevreden baby, een wonderdoek rijker en borstvoeding hoorde er gewoon in het dagelijkse leven bij. En die wonderdoek, die heb ik inmiddels 4x uitgeleend met altijd resultaat. En af en toe denk ik nog wel eens, kon ik hem maar heel even gebruiken voor ons inmiddels grote vent van bijna 6 jaar, want wiebelen/onrustig zitten hoort er bij hem nog steeds bij!

Volgende keer: Twee veel gestelde vragen die ik vaak tegenkom in mijn hulp in het verstrekken van informatie over borstvoeding zijn:

- 'Hoe weet ik nu of mijn baby genoeg borstvoeding binnenkrijgt?'

- 'Ik heb niet voldoende borstvoeding (denk ik), hoe nu verder?'

 Hierover meer in mijn volgende column, waarbij extra aandacht voor het kolven (en nee, niet het spel uit de Middeleeuwen waarbij de bal tegen een paal aan wordt geslagen met een slaghout, maar gewoon borstvoeding op gang brengen met een kolf) zodat andere vragen zoals 'hoe gaat het met mijn vrijheid' en de 'band met de vader' ook echt goed kunnen komen! Wat betreft die vrijheid, mijn kolf werd mijn vriend die overal mee naartoe ging en ik heb zoveel meer grappige en leuke locaties gezien dan zonder, haha! Over die locaties ook meer in mijn volgende column!

Leuk om mijn ‘inzet voor borstvoeding’ te volgen? ‘Praktische ervaringen en tips & tricks in alles gerelateerd aan borstvoeding?’

Kijk dan op www.inzetvoorborstvoeding.wordpress.com

Twitter:      @ArnhemSimone

Facebook: https://www.facebook.com/InzetVoorBorstvoeding