Snap
  • Baby
  • troosten
  • Huilbaby
  • Momlife
  • newmom
  • babyliefde

'Hij mag best even huilen hoor!'

Laten huilen of direct troosten?

Baby's die bijna altijd huilen, baby's die veel huilen, baby's die weinig huilen en baby's die vrijwel niet huilen..

Baby's zijn er in alle soorten en maten. Wat huilen betreft behoort ons zoontje Milan tot de laatste groep.

Een vriendin heeft een lange tijd een ontzettende huilbaby gehad. Een ontzettend lief en leuk kindje, maar helaas huilde ze uren achter elkaar en waren de momentjes dat ze stil was zeldzaam en kort. Pfoe! Wat is dat ontzettend moeilijk en wat had ik met hen te doen. Ze hebben nooit echt kunnen achterhalen wat daadwerkelijk de oorzaak kon zijn. Het eisde wel de nodige tol van zowel papa als mama. Inmiddels is het baby'tje een heerlijk ondeugend peutertje geworden. Gelukkig maar!

Onze Milan is inmiddels een baby van 10 weken. Hij huilt vrijwel nooit, vanaf de geboorte al niet. Hij is gewoon een heerlijk tevreden ventje. Hij lacht regelmatig en geniet van alle indrukken en alle aandacht die hij krijgt als eerste baby in de familie sinds lange tijd.

Dat betekent niet dat hij nooit huilt, ook Milan heeft wel eens een mopperdagje. Dan hangt hij het liefst bij je, maar soms is ook dat niet goed en dan kan hij nog wel flink huilen. Ook als het hem te lang duurt voordat hij zijn voeding krijgt, laat hij van zich horen. Verder huilt hij zelden. Gelukkig, vinden wij!

Toch krijg ik regelmatig te horen; 'Hij mag best even huilen hoor!'. En dan bedoelt men dat we hem niet altijd direct moeten troosten. Wat mij betreft mag iedereen op zijn eigen manier opvoeden, dat doen wij ook. Wij kiezen ervoor om Milan te troosten en vlot te reageren wanneer hij huilt. Dat werkt voor ons goed. Milan heeft vertrouwen in ons en wij weten meestal wat hij wil en kunnen daar op inspelen. Dat heeft als resultaat dat hij tevreden is en goed in zijn vel zit. Heerlijk toch? We leren Milan ook best dat hij soms even moet wachten op zijn voeding en we zien ook dat hij dit ook door begint te krijgen. Maar om hem nu minuten lang te laten huilen waardoor hij zo overstuur is dat hij niet meer rustig drinkt... nee.. dat is voor ons niet de manier. Waarom een jong kindje verdrietig laten zijn als dit niet nodig is? Hij mag best even huilen als hij net in bed is gelegd en niet direct slapen wil, maar er is een grens. Ik heb liever een gelukkig en tevreden kindje, dan een gestresst kindje.

Ieder kind is anders en ook iedere ouder is anders. Wij hebben gewoon ontzettend geluk met een vrolijke baby als Milan. En daar genieten we lekker van!

Volg je gevoel, doe wat je zelf prettig vindt en wat voor jullie goed werkt. Dan heb je hopelijk een tevreden kindje!

M30derschapsvertelsels's avatar

Het zit in onze natuur om zo'n hulpeloos baby'tje te troosten! Een baby die huilt wil iets zeggen. Groot gelijk dus!

ZusterMama93's avatar
4 jaar geleden

Ha DaanB! Dat ben ik helemaal met je eens! Als baby's zo jong nog, huilen is dat niet voor niets. Zo te horen is het bij jou goed gekomen! Fijn! 😄

DaanB's avatar
4 jaar geleden

Ik geef je groot gelijk! Hij is nog zo klein! Valt weinig aan te verwennen. Wij hadden zelf wel/ook een huilbaby (inmiddels brutale peuter 😅 ) en wij kozen er het eerste halfjaar, hoe zwaar ook, ook voor om hem niet zonder meer te laten huilen. Ik heb er toen heel heel veel over gelezen en zodoende tot dat eerste halfjaar gekomen (tot die tijd kun je ze niet 'verwennen' maar hebben ze je gewoon nodig, aldus studies). Geniet lekker van ne tevreden ventje, en trek je eigen plan! 👍

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij ZusterMama93?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.