Snap
  • Baby
  • Voeding

Het taboe van lang borstvoeding geven

Ik las vandaag over een moeder die ondervind dat er een taboe rust op het niet borstvoeding geven hier een andere kant over het langvoeden.

Borstvoeding geven bij mijn eerste wist ik niet wat ik moest verwachten en dacht we proberen het en we zien wel hoe het gaat. de eerste keer aan de borst was voor mij zoiets magisch iets fijns een gevoel die mijn moederband met mijn kleine spruit nog intenser maakte.Het ging ook zo goed we genoten er allebei van dat ik maar door bleef gaan maar wel degelijk het gevoel had dat ik dit moest                " verbergen" aan de buitenwereld.

Het is waar je word in allerlei hokjes gestopt ook als je vanaf het begin al zegt ik ga geen borstvoeding geven maar als je langer dan 3 a 6 maanden borstvoeding geeft kijken mensen je aan alsof je een alien bent die het slechtste van de wereld aan het doen is.Dit heb ik als heel raar ervaren en zo verborg ik het maar voor de buitenwereld.

Ik heb mijn dochter 2 jaar borstvoeding gegeven en vond het heerlijk, nou moet je niet denken dat ze continu aan die tiet hing waar ik ging maar nee s'ochtends wat en s'avonds het laatste jaar. Ik kon er moeilijk afscheid van nemen en zij ook( ik stopte omdat we een 2e kindje wilden maar ik nog steeds niet ongesteld was geworden en mijn cyclus weer opgang wou brengen) maar ik vergeet nooit meer dat ik tegen een collega zei dat ik nog borstvoeding gaf ze keek me met grote ogen aan en zei met een monotoon stemgeluid ohh ja terwijl ze vies haar neus ophaalde, de volgende dag was ik de gek die nog zo lang borstvoeding gaf terwijl wat ik doe in mijn mening alleen maar goed is als ik en mijn kind het als fijn ervaren en het supergezond is waarom dan toch die blikken en meningen/aanname's van mensen die "het beter weten"! laat iedereen toch zelf beslissen en ook voor de mensen die geen borstvoeding willen geven.

Mijn tweede kwam en is nu alweer 16 maanden en hij krijgt nog borstvoeding ( alleen s'ochtends en s'avonds) en ik geniet er weer van met volle teugen het moment van afscheid komt dichterbij en ik vind dat best lastig maar loslaten is een van de kunsten van opvoeden. 

Het toppunt van deze borstvoedings-periode vond ik dat ik bij een dieetist zat en die gewoon ronduit zei ja het beste is stoppen met de borstvoeding ( terwijl ik toen net 3 dagen alleen borstvoeding had gegeven en erachter was dat het toen wel goed met hem ging)  nu heb ik geleerd dat ik me niet hoef te schamen als het er op neer komt vertel ik aan mensen dat ik nog borstvoeding geef en ik ben er trots op ook het kan me niet schelen wat andere mensen er van vinden ik weet dat het voor mij de beste keuze is en ik en mijn kindjes er gelukkig van worden en het heeft natuurlijk ook nog zoveel voordelen voor je gezondheid en die van je kindje.

Conclusie laat iedereen zelf beslissen wat hij wil en hoe die dit ervaart in plaats van bekrompen adviezen en vingerwijzend in het rond te slaan ( de beste stuurlui staan aan wal). Be a little bit open minded and respect each other's choices!! 

8 jaar geleden

Super, maar dan ook super knap! Ontzettend veel respect voor jou en je doorzettingsvermogen. Ik ben nu (pas) drie maanden aan het genieten en heb zelf ook het doel minimaal twee jaar door te zetten. Als ik dat mensen vertel lachen ze me gewoon uit. Ze zien me als vies en iemand die haar kind niet wil loslaten. Ben me er voor gaan schamen en vertel er dan ook bij 'maar dan krijgt hij het in flesjes hoor!'. En waarom eigenlijk? Ik moet trots zijn dat ik het wil en genieten van de momenten die we samen hebben. Ik ga zonder flesjes gewoon door!

8 jaar geleden

Ohhhh pfff, heel herkenbaar, ik kreeg het vanaf zes maanden steeds te horen. Je moet stoppen, het gaat ten koste van je lichaam. Waarom voed je nog, wat is het nut van voeden na het eerste jaar. Nou ik heb het geprobeerd te stoppen, omdat ik zwanger ben van onze tweede, maar met pijn in mijn hart. En mijn kleine peuter die zoekend naar de borst haar neusje in m'n kleding duwd huilend, schreeuwend, nee ik voed nu nog 1 keer per dag, en dan zie ik weer mijn kleine baby, wat is ze dan afhankelijk, en wat voel ik me dan geweldig. Daarna valt ze heerlijk in slaap en word s'morgens pas weer wakker. Mama blij kindje blij

8 jaar geleden

Zooo herkenbaar! Een trotse mama van een kindje van 1. Na drie maanden kwamen de eerste reacties al, he? Geef je nu nog steeds brostvoeding? Alsof je je moet bewijzen!! Met 9-10 maanden zeiden veel mensen uit mijn omgeving, je zult wel binnenkort stoppen. Uuh waarom? Alsof moeders die kunstvoeding geven ook met 9 maand stoppen met de fles? Nee hoor! Al deze opmerkingen deden we wat met me. Mijn kolfverlof was voorbij, (half uurtje per dag, mijn werk bleef gewoon liggen en savonds dan maar langer door) iik mocht wel verder gaan met deze korte onderbreking, maar had steeds het gevoel me te moeten verantwoorden. Mijn melkproductie kwam hier zo onder te lijden dat ik amper meer melk kreeg. Mijn kindje had met 11 maanden al wat tandjes, uit pure frustratie dat de melk niet meer genoeg kwam, begon hij te bijten. Als ik niet zo onder druk was gezet was ik zeker langer doogegaan. We hebben samen een mooie peride gehad en goed kunnen afsluiten.

8 jaar geleden

Herkenning! Geniet ervan zolang als het nog kan en jullie je er fijn bij voelen!