Het taboe rondom Gender Disappointment
Het concept Gender Disappointment houdt in dat een vader of moeder in grote mate teleurgesteld is over het geslacht van de baby. Het is een veelvoorkomende situatie waar een groot taboe op rust.
Gender Disappointment leidt vaak tot schaamte- en schuldgevoelens. Ouders voelen zich veroordeeld door hun omgeving en zijn bang dat men vindt dat ze overdrijven. De stelling is immers vaak dat het geslacht niet uit moet maken, als het kindje maar gezond is.
Nadat iemand heeft gehoord dat het kind niet het geslacht heeft waarop gehoopt werd zijn de meest voorkomende emoties verdriet, schuldgevoel, schaamte en boosheid. Mensen voelen zich vaak ontzettend alleen met hun gevoel van teleurstelling. De gevoelens kunnen snel wisselen en kunnen door hormonen, slaapgebrek of stress rond de zwangerschap en bevalling veroorzaakt of erger worden.
Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor de teleurstelling, bijvoorbeeld druk vanuit de familie. Het hebben van een bepaald beeld van een geslacht kan ook invloed hebben, bijvoorbeeld dat jongens druk en lastig zijn. Moeders van zonen zijn het vaakst teleurgesteld en zij hebben een grotere kans op het krijgen van een postnatale depressie dan vrouwen die een meisje krijgen.
Gender Disappointment komt niet alleen in Westerse landen voor, ook in bijvoorbeeld China in India. Daar gaat de voorkeur in de meeste gevallen uit naar een zoon.
Bianca Rozendaal, praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg, heeft een website over dit onderwerp opgezet om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Zij roept mensen én hulpverleners op om meer over dit onderwerp te praten en personen met Gender Disappointment serieus te nemen.
Bron: Genderdisappointment.nl / Volkskrant.nl
Liba
Ik kan het mij heel goed voorstellen. Wij hoopten beiden heel erg dat we een zoon zouden krijgen en bij de 20 weken echo bleek deze wens uit te komen. Intens blij was ik dus ik kan me ook voorstellen dat je heel erg teleurgesteld bent als het niet is wat je hoopt. Wij hadden er ook nooit een geheim van gemaakt dat we graag een jochie wilden en 90% van de mensen in onze omgeving vond een zoon ook echt meer bij ons passen dan een dochter. Ik vind ook dat mensen er gewoon eerlijk voor uit moeten kunnen komen. Het is echt niet gek om een voorkeur voor geslacht te hebben. En daarnaast vind je het natuurlijk ook het allerbelangrijkste dat het kindje gezond is. Maar dat staat er helemaal los van.