Snap
  • Baby
  • Gezond

Het RS-virus bij jonge kinderen

Het RS-virus is een hele vervelende infectie die voornamelijk bij jonge kinderen voorkomt. Heb jij hier ook mee te maken gehad?

Uit ervaring weet ik dat niets zo erg is als een kindje dat opeens benauwd is en heel veel hoest. Vooral tijdens het slapen kan dat bij ouders veel onrust veroorzaken. Meestal is er dan sprake van een heftige verkoudheid, maar soms kan er ook iets anders aan de hand zijn, namelijk: het RS-virus. Wat is het RS-virus eigenlijk en wat kun je doen om je kindje beter te maken?

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus heet met moeilijke woorden: Respiratoir Syncytiaal- virus. Dit virus is verwant aan het griepvirus en komt voornamelijk voor bij baby`s en hele jonge kinderen tot 2 jaar. Vooral in de winterperiode van oktober tot en maart worden veel kindjes hier ziek door. Ieder jaar worden in de winterperiode zelfs tussen de 1000 en 2000 kindjes in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van het RS-virus.

Wat zijn de symptomen van het RS-virus?

Het RS-virus lijkt eigenlijk heel veel op een gewone verkoudheid, maar dan een stuk heftiger. Je kindje heeft een infectie van de luchtwegen en heeft daardoor een benauwde, piepende ademhaling waarbij hij meestal veel hoest. Er zit veel slijm in de longetjes waardoor het kindje bij het hoesten soms ook kan gaan overgeven. Daarnaast is je kindje vaak flink snotterig. In sommige gevallen heeft het kleintje een grauwe huidskleur en drinkt hij slecht, waardoor uitdroging kan ontstaan. Over het algemeen hoort koorts niet bij het RS-virus.

Wat kun je doen tegen het RS-virus?

Meestal kun je niet heel veel doen tegen het RS-virus. Het belangrijkste is dat je kindje heel veel uitrust en voldoende drinkt. Wanneer je je zorgen maakt, is het wel belangrijk om altijd even je huisarts te bellen. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven zoals een neusspray en een inhalator.

In ernstige gevallen ( vooral wanneer je kindje vreselijk benauwd is, een grauwe huidskleur heeft en nauwelijks wil drinken ), moet het kindje ook opgenomen worden in het ziekenhuis. In het ziekenhuis kan hij dan extra medicijnen krijgen in de vorm van een spray en eventueel ook extra zuurstof.

Reken bij het RS-virus in ieder geval op een herstel van ongeveer 10 dagen.

Heeft jouw kindje het RS-virus gehad? Reageer hier!

9 jaar geleden

In november 2008 is onze tweeling geboren. 4 weken te vroeg. Maar na 3 weken ziekenhuis mochten ze naar huis. Na 1 week werd Nienke opgenomen met zuurstoftekort. RS virus. Alle alarmbellen gingen rinkelen bij de arts en met spoed naar het ziekenhuis. Daar werd van alles gedaan en na een uurtje was het stabiel. Maar omdat het een tweeling is moest de ander, Maaike ook opgenomen worden. Na dik 2,5 week mochten ze dan toch weer naar huis.

9 jaar geleden

Ach, wat zielig. Gelukkig maar dat ze best snel weer beter was!

9 jaar geleden

Mijn dochtertje heeft het gehad en moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Wat heeft ze liggen piepen. Gelukkig is ze er redelijk snel weer bovenop gekomen.