Het RS-virus bij je baby
Het RS-virus bij baby's is een veel voorkomend en besmettelijk virus die verkoudheidsklachten veroorzaakt. Het is een onschuldig virus die vanzelf overgaat. Maar als het gaat om ernstiger gevolgen, dan bestaat de kans dat jouw baby moet worden opgenomen in het ziekenhuis.
Wat is het RS-virus?
RS betekent R(espiratoir) S(yncytiaal)-virus en het lijkt op een griepvirus. Vooral in de herfst en in de winter worden er veel baby's mee besmet. Baby’s en jonge kinderen kunnen flink last hebben van het RS-virus. Je kind kan het erg benauwd krijgen, omdat het virus een ontsteking in de luchtwegen veroorzaakt. Deze kans is groter bij baby's onder de 2 jaar. Het grootse risico lopen de echt kleine baby's met een leeftijd onder de 3 maanden.
Wat zijn de symptomen van he RS-virus?
Het RS-virus bij baby's zijn niet eenvoudig te herkennen. Het begint ook vaak met een verkoudheid, wat zich bijvoorbeeld uit in een loopneus of een lichte koorts. Wanneer de baby het na enkele dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt, dan is het belangrijk om uw baby door de huisarts te laten nakijken.
Bij het RS-virus bij baby's tot 2 jaar kun je denken aan de volgende symptomen:
- benauwdheid;
- bij inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen;
- enkele seconden stoppen met ademen (apneu)
- neusvleugelen; de baby verwijdt de neusvleugels bij het ademen;
- piepend of zagend geluid bij het ademen;
- slecht eten;
- slecht drinken;
- (lichte) koorts;
- suffigheid / slaperigheid
Diagnose RS-virus bij baby's
Het is mogelijk om echt zeker te weten of uw baby het RS-virus heeft. Door middel van laboratorium onderzoek kan de diagnose worden gesteld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het snot van uw baby. De uitslag kan vrij snel bekend zijn.
Besmetting RS-virus
Het RS-virus is erg besmettelijk. Door hoesten of niezen of door lichamelijk contact kan het RS-virus worden overgedragen. Ook kan het RS-virus urenlang overleven op bijvoorbeeld speelgoed of deurklinken.
RS-virus baby zelf behandelen
Het is belangrijk om je zoon of dochter goed te laten uitzieken als hij of zij het RS-virus heeft. In de meeste gevallen zal je kindje vanzelf herstellen van het virus. Dit kan je zelf doen bij RS-virus bij je baby:
- veel laten rusten en veel laten slapen
- voldoende laten drinken
- paracetamol geven aan je baby
Mocht je baby, peuter of kleuter het erg benauwd hebben dan kun je vragen of je huisarts neusdruppels en/of inhalatiemiddelen wilt voorschrijven.
RS-virus baby ziekenhuis
Als je baby een ernstige vorm van het virus heeft dan moet je kindje ongeveer zeven dagen in het ziekenhuis blijven. In het ziekenhuis krijgt je kindje meestal medicijnen toegediend, zodat hij of zij beter kan ademhalen. Vaak wordt er een spray gebruikt. De spray gaat ervoor zorgen dat de luchtwegen weer goed opengaan. De slijmvliezen gaan verder slinken en daardoor wordt het slijm van je kind goed opgelost. Het sprayen wordt ook wel vernevelen genoemd. Meestal is dit voldoende, maar als dit niet geval is, krijgt jouw kindje een tijdje extra zuurstof toegediend. Als het echt heel ernstig is dan wordt je kindje beademd, maar gelukkig komt dit niet zo vaak voor. Als jouw kind door het RS-virus heel slecht gaan drinken kan het zijn dat je kindje een sonde krijgt om ervoor te zorgen dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wat zijn de gevolgen van het RS-virus?
Soms kan het zijn dat je kindje iets overhoudt aan de besmetting met het RS-virus. Hij of zij kan sneller verkouden worden dan andere kindjes. Soms hoor je dan ook piepen of rochelen bij het ademhalen. Mocht je kind het weer heel erg benauwd krijgen dan kan het zijn dat jouw kindje nogmaals het RS-virus heeft. Voor de zekerheid kun je dan het beste contact opnemen met je huisarts.
RS-virus vaccinatie
Het is mogelijk om uw baby te vaccineren tegen het RS-virus. Dit geldt, wanneer uw baby valt binnen een zogenaamde risicogroep:
- bij een geboorte eerder dan 28 weken zwangerschap en in oktober onder de 1 jaar is;
- bij een geboorte tussen 29 t/m 32 weken en in oktober is onder de zes maanden is;
- bij een hartafwijking of chronische ziekte
De RS-virus vaccinatie bij baby's wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Heb jij ervaring met het RS-virus bij je kindje?