Snap
  • Baby
  • slapenbaby
  • reizenmeteenbaby
  • babyslapen
  • babysteps
  • babyinbakeren

Het ontwennen van inbakeren

Babytips van BeemsterBliss

Mijn allereerste stukje voor mammaplaats. Ik besefte me dat ik hier blogs lees, rondkijk en inspiratie opdoe, maar eigenlijk zelf nooit iets deel. En daar komt vanaf nu verandering in! Ik werd namelijk geïnspireerd door YouTuber en Instagram-mamma TigerElise. Zij is een aantal maanden geleden bevallen van een tweeling en ging onlangs voor het eerst met de baby's op vakantie. De vakantie viel tegelijk met de vier maanden leeftijd van de tweeling en het leek haar een goed moment om te stoppen met inbakeren, omdat ze had gelezen dat rond de 4 maanden een goede tijd is. 

Ik las dit op een van haar Stories en wilde reageren, maar bedacht me dat het geen zin meer had aangezien de vakantie al 2 weken geleden was. Niets ten nadele van Elise trouwens! Ik besefte me alleen door haar stories dat er vast wel meer moeders zijn die stugglen met dit soort "overgangen". Toen kreeg ik een berichtje van Mamaplaats en ging er ineens een lampje bij me branden: Ik schrijf er een blog over!

Ik ga heel eerlijk zijn; mijn eerste gedachte toen ik haar bericht zag was: Hoe dan?!. Waarom leek je dit een goed idee? Totdat ik me bedacht dat ze voor het eerst moeder is geworden en je dan ook maar alles aan het ontdekken bent. Alles aan het ouderschap is natuurlijk trial en error. Je hebt géén idee of hetgeen dat je doet, ook het juiste is. En hieronder valt dit ook. Laat ik het uitleggen:

Baby's zien, voelen, proeven, ruiken álles voor de allereerste keer. Alles is helemaal nieuw voor ze en hebben ze nog nooit van hun leven meegemaakt. Vanaf de geboorte is hun hele leven één grote ontdekkingsreis en moeten ze aan alles even wennen. Aan sommige dingen wat langer dan aan andere dingen.Een nieuwe omgeving is er daar een van. Mijn advies/tip is dan ook om alles voor je baby('s) zo vertrouwd mogelijk te houden. Slapen ze thuis weleens in de kinderwagen? Dit kan ook prima als je een weekje (of twee) weggaat. Slapen ze thuis nog ingebakerd? Laat dit dan ook zo op de vakantie. Afwennen kan na de vakantie ook prima. Je baby moet al aan reizen, een nieuwe omgeving, eventueel een ander bed, etc wennen. Als hij dan ook nog zijn vertrouwde inbakerdoek of slaapzak kwijt is, is dat wel echt een hele grote overgang voor je baby. Het advies is inderdaad vanaf 4 maanden afwennen. Maar als je baby op dat moment nog echt geen énkel teken vertoont van omrollen, is dat echt niet nodig. Wacht er gewoon nog even mee. Het is sowieso een heel stuk moeilijker om te omrollen als je ingebakerd bent, maar dat terzijde. En als je gaat afwennen, doe dit heel erg langzaam. Rustig aan. Eerst laat je ze alleen tijdens het ochtendslaapje niet ingebakerd slapen. Dan na een dag of 2/3 voeg je hier ook het middagslaapje aan toe. En dan weer na 3 dagen probeer je het ook in de nacht, maar dit alleen als het bij de andere slaapjes ook goed gaat. Als je baby eerder gaat protesteren tegen het inbakeren, kun je het proces natuurlijk versnellen. Maar anders: rustig aan. Neem de tijd. 

Je baby is nog zo jong en ook al lijkt het soms alsof je veel te laat bent met dingen, is dat écht niet zo. Laat je baby het tempo bepalen, denk zelf logisch na en vraag waar nodig is hulp. Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk hebt uitgelegd. Als ik hiermee ook maar één mamma help, ben ik al blij.

Is er nou iets anders waar jij moeite mee hebt, of vragen over hebt of wat dan ook? Laat het me weten! Ik heb nog wel een paar onderwerpen waar ik over wil schrijven, maar input van jullie is altijd leuk!

 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij BeemsterBliss?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.