Blog header image

HET EERSTE VASTE HAPJE

Nu Sam vijf maanden is, is het tijd voor zijn eerste vaste hapje. Lees hier waarom we gewacht hebben tot vijf maanden en wat hij ervan vond.

Sam is vijf maanden oud en dus is het eindelijk tijd voor zijn allereerste vaste hapje. Spannend! Hoe zou hij het vinden? Vies, raar, of misschien juist wel lekker? Bij het consultatiebureau gaven ze aan dat we hier met vier maanden al mee konden beginnen, maar we hebben bewust nog even gewacht, omdat we steeds vaker lazen dat het spijsverteringsstelsel van een baby dan nog niet helemaal klaar is om vast voedsel te verteren. En aangezien ze de voedingsstoffen uit vast voedsel pas met zes maanden écht nodig hebben, besloten we nog een maandje te wachten. Nu was het eindelijk zover en op het allereerste menu stond: wortel.

Ik vind het lastig om te bepalen wat nu écht het beste is om te doen met betrekking tot het geven van vast voedsel. Er bestaan zoveel verschillende meningen (over alles trouwens), iedereen zegt weer wat anders. Een tijdje geleden heb ik het boek Easy Peasy aangeschaft. Naast super leuke en lekkere receptjes voor baby’s, hanteren ze in het boek ook bepaalde regels omtrent het geven van de eerste vaste hap. Deze regels klonken - met de heldere uitleg in het boek - heel aannemelijk en daarom hebben manlief en ik besloten ons hieraan vast te houden.

In het kort komt het erop neer dat het het beste is om te wachten met het geven van vast voedsel tot een baby 5/6 maanden is. Eerder zijn de enzymen die nodig zijn om vast voedsel te verteren nog niet aanwezig, dan is het spijsverteringsstelsel van een baby er zogezegd nog niet helemaal klaar voor. Later beginnen is ook niet goed, want dan is het grootste gedeelte van de ijzervoorraad die een baby bij de geboorte heeft meegekregen opgeraakt en hebben ze dus extra ijzer uit vast voedsel nodig. Wij besloten met vijf maanden te beginnen, zodat Sam een maandje de tijd heeft om aan de smaak en structuur van vast voedsel te wennen voordat hij het echt nodig heeft.

Met groente beginnen

Ook geven ze in het boek aan dat het beter is om met groente te beginnen in plaats van fruit. Fruit is namelijk een stuk zoeter en vindt bijna elke baby lekker. ‘Door te beginnen met groenten ontwikkel je de smaakontwikkeling en waardering van de iets meer bittere smaken,’ aldus Easy Peasy. Het boek bevat een lijst met geschikte groenten en fruitsoorten per leeftijdscategorie. De lijst van 6 maanden bevat onder andere: bloemkool, broccoli, courgette, pompoen, wortel en zoete aardappel. Van deze groenten raden ze aan om met de wat zoetere soorten te beginnen. En dus heb ik deze week voor Sam wortel, pompoen en zoete aardappel in huis gehaald.

De eerste dag stond er wortel op het menu. We hebben het eerst in stukjes gesneden en gekookt tot het zacht was, en daarna met de staafmixer gepureerd. Je kunt het ook gewoon prakken met een vork, lazen we, maar we waren bang dat er dan nog wat grotere stukjes tussen zouden zitten. Met de staafmixer pureren vonden we, zeker voor de eerste keer, toch een wat veiliger idee. Natuurlijk stonden de filmcamera (die manlief heel vakkundig op een statief - lees: speelgoedbrandweerautootje - klaar had gezet) en manlief zelf met de fotocamera in zijn handen klaar. Alles moest tenslotte vakkundig vastgelegd en gedocumenteerd worden. Met als resultaat dat we nu tig foto’s en filmpjes hebben, en ik dus niet kan kiezen…

De eerste hapjes

Aan mij de eer om Sam zijn eerste hapjes te geven. Toen ik met het lepeltje met gepureerde wortel aankwam ging zijn mondje meteen open. Dat ging dus vlekkeloos. Ook spuugde hij het niet meteen uit. Hij trok wel een heel vreemd gezicht en je hoorde hem echt denken: ‘Wat is dit nu weer voor raars?’. Voor het volgende hapje ging zijn mond ook weer gewoon open. Hij leek alles alleen op te sparen in zijn mondje. In plaats van doorslikken was hij een soort van aan het herkauwen. Je zag dat hij echt aan de structuur en de smaak moest wennen. Af en toe kwam er een beetje naar buiten, maar nog steeds spuugde hij het niet echt uit. In totaal hebben we hem zo’n vijf hapjes gegeven. En hij heeft het op een gegeven moment toch ook doorgeslikt, want toen we klaar waren was zijn mondje leeg. Helemaal niet slecht voor een eerste keer!

Vandaag stond er weer wortel op het menu, maar Sam was iets minder enthousiast dan gisteren. Toen ik met de lepel aankwam bleef zijn mondje stijfdicht. Hij dacht volgens mij: 'Dat is dat rare spul van gisteren, dat wil ik niet nog een keer!'. Toch hebben ik er weer een stuk of vijf hapjes in gekregen. Morgen krijgt hij weer wortel. We willen tenminste drie dagen achter elkaar dezelfde groentesoort aan hem geven, zodat hij echt aan de smaak kan wennen. Dit ook op advies van Easy Peasy.

Deze maand zijn de hapjes gewoon voor de leuk. Ik bedoel hiermee dat het nog niet dient als flesvervanger. Het is gewoon een extraatje om alvast te kunnen wennen. Volgende maand gaan we naast de groenten ook met fruithapjes beginnen en als Sam zeven maanden oud is gaan we langzaamaan ook wat vis, gevogelte en mager vlees aan zijn eten toevoegen. Over een tijdje, als Sam rond de 8 maanden oud is, zal het vaste voedsel wel echt een fles gaan vervangen. Maar dat duurt dus nog eventjes.

Een goede en gezonde start

Het begin is er in ieder geval en was eigenlijk best succesvol. Sam leek het niet echt vies te vinden. Na afloop van zijn allereerste maaltijd hebben we hem een wortel gegeven om mee te spelen. Kon hij meteen zien wat hij nou eigenlijk gegeten had.

Ik hoop dat het met de volgende groentesoorten net zo goed gaat. Ik vind het zó belangrijk om Sam een goede en gezonde start te geven met voedsel. Ik wil het allemaal niet forceren, maar ik wil het op zijn minst wel proberen ‘goed’ te doen. Ik merk nu gewoon wat een belangrijke rol je als ouder vervult. Jij bent toch het eerste voorbeeld dat de kleine heeft. Ergens wil ik denk ik gewoon voorkomen dat hij net zo’n haat-liefde-verhouding met voedsel gaat krijgen als ik altijd heb gehad. Ik was geen moeilijke eter, ik lustte juist heel veel. Dat was eerder het probleem. Ik weet dat je dit als ouder nooit 100% in de hand hebt, maar een goede basis leggen, dat wil ik op zijn minst proberen. En daarnaast kan ik alleen maar hopen dat Sam manlief zijn spijsvertering heeft. Daar lijkt het op dit moment in ieder geval wel op, mager mannetje... 

7 jaar geleden

Ja echt heel leuk! Al denkt Sam daar nog steeds anders over lol. We zijn inmiddels overgestapt op pompoen, maar het gaat allemaal nog niet echt van harte. Hoe reageerde jouw Sam op de eerste hapjes? Vond hij het meteen lekker? Of was het ook even een paar dagen vreemd en wennen?