Snap
  • Baby
  • Gezond

Hersenontwikkeling van je baby

Wist je dat de hersenen van je kindje in het eerste jaar verdrievoudigt worden? En dat de hersenen van een peuter dubbel zoveel synapsen (contactplaats tussen twee zenuwcellen) hebben als een volwassene?

Moedermelk

Je kan natuurlijk begrijpen dat deze enorme groei van de hersenen de juiste voeding nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als je kindje geboren wordt wegen de hersenen 250 gram, echter groeien deze de eerste drie jaar met 1 gram per dag. Dit gaat heel hard, en de hersenen hebben dan ook behoorlijk wat energie nodig om zo te kunnen groeien. Het geven van borstvoeding kan je kindje hier goed bij helpen. De stoffen die de hersenen van je kindje nodig hebben zitten namelijk allemaal in moedermelk. Moedermelk bevat heel veel lactose. Deze lactose is om verschillende redenen goed voor je baby. Zo levert het de juiste energie die de hersenen nodig hebben om te groeien. Maar lactose zorgt er ook voor dat het calcium wat in de moedermelk zit goed wordt opgenomen door je kleintje. Dit verstevigt weer de botten en tanden. Ook heeft je baby onverzadigde vetzuren nodig voor zijn ontwikkeling. Echter kunnen zij deze niet zelf aanmaken, en halen ze dit uit de moedermelk. Dit bevat namelijk ook DHA en AA wat onverzadigde vetzuren zijn. Deze helpen je baby weer met het ontwikkelen van het zenuwstelsel, de groei van de hersenen maar ook de ontwikkeling van het zicht. Het heeft dus voor een groot gedeelte invloed op de ontwikkeling van je baby.

Wist je dat...

  • Hersencellen dubbel zoveel energie nodig hebben voor de ontwikkeling dan andere cellen in het lichaam?
  • De hersenen van je kindje de eerste drie jaar met ongeveer 1 gram per dag groeien?
  • Hersenen koolhydraten nodig hebben om te groeien?

Energie

Ongeveer 10 tot 20 procent van alle energie die je binnen krijgt is bestemd voor je hersenen. Dit geldt echter voor een volwassen persoon. Voor een baby geldt dat 50% van de energie die ze binnen krijgen bestemd is voor de hersenen. Zo hebben de hersenen glucose nodig maar ook ijzer. Beide stoffen haal je uit de juiste voeding voor je baby. Wil je weten of jouw baby de juiste voeding binnen krijgt? Kijk dan bij de eetwijzer van Nutricia. 

Synapsen

Als je baby geboren wordt leggen de hersenen heel veel synapsen aan. Op de leeftijd van drie jaar zullen zij dubbel zoveel synapsen hebben dan een volwassen persoon. Dit is ook wel nodig omdat je kindje in zijn eerste levensjaren heel veel moet leren. Ze doen heel veel indrukken op en zijn ook erg actief. Na zijn derde levensjaar breken de synapsen weer af. Synapsen die volgens je lichaam niet meer nodig zijn gaan weg, en synapsen die belangrijk zijn worden versterkt.

Klik hier voor meer informatie over Nutricia!

MamaZ's avatar
7 jaar geleden

Ik geloof dat de juiste voeding verstandig is als je baby zo een groeispurt doormaakt en zoveel indrukken op doet. Kost veel energie

Amybas's avatar
7 jaar geleden

Niet normaal hoe hard die kleintjes groeien in zo een korte tijd. Mooi om die ontwikkeling mee te maken

's avatar
7 jaar geleden

Ik vond het in het begin heel spannend omdat de fontanellen nog los zaten bij mn dochter (bij elke baby natuurlijk). Ik vond haar zo kwetsbaar toen!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Feline | Voedingsdeskundige bij Nutricia?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.