Snap
  • Baby
  • slapen
  • opvoeden
  • bizzyboard
  • kinderwekker

Help! Mijn kind wordt te vroeg wakker!

‘Wat zie je er moe uit!’ riep Alice me toe. In gedachte wierp ik mijn camouflagestift en dure foundation de vuilnisbak in. Het had klaarblijkelijk niet gedaan wat de verpakking had beloofd. ‘Het is Sophie’ antwoordde ik. ‘Haar biologische klokje gaat de afgelopen week standaard om vijf uur af. Staat ze zo wakker als een hoentje naast mijn bed. Soms aangekleed en al! Ik stop haar steeds terug in bed maar na tien minuten denkt Sophie dat het nu wel eens opstatijd is. Dit tot grote frustratie van mij, maar ook van Sophie! ‘Ik weet toch niet wanneer het half zeven is!’ jammert ze dan. Ik kan niet wachten tot ze kan klokkijken!’

Alice keek me triomfantelijk aan. ‘Ik heb dé tip voor jou!’, zei ze. ‘Jij gaf me destijds die super tip over die handige magnetische weekplanner toch?’ Ik knikte. ‘En nu ga ik jouw leven een stuk makkelijker maken met de ultieme wekker voor kinderen die nog geen klokkijken kunnen!’, ging ze verder. ‘Huh? Hoe werkt dat dan?’ vroeg ik geïnteresseerd. Ze vertelde me over de Momo kinderwekker, vormgegeven als aapje. Als je kind moet slapen dan sluit je met een druk op de knop z’n oogjes. Als je kind mag opstaan dan gaan de oogjes weer open, desgewenst met junglegeluiden. Haar zoontje Tim heeft er een en het werkt fantastisch.

‘s Avonds bestelde ik direct zo’n wekker via internet. Normaal ben ik niet zo spontaan met mijn aankopen maar, zo verdedigde ik mezelf, het is op termijn een stuk goedkoper dan foundations smeren tegen wallen! En vast ook effectiever! Daarnaast weet ik uit ervaring dat dit soort aankopen een goede investering zijn voor de goede sfeer in huis. Eigenlijk net als bij de Bizzyboard!

Omdat ik toch online was, zocht ik direct uit hoeveel slaap mijn kinderen eigenlijk nodig hebben. Misschien stopte ik Sophie tenslotte wel te vroeg in… Ik stuitte op de volgende gegevens:

  • Kinderen van 4 en 5 jaar hebben gemiddeld zo’n 12 uur slaap per dag nodig
  • Kinderen van 6 tot en met 9 haar moeten zo’n 11 uur per dag slapenKinderen van 10 en 11 jaar willen vaak heel laat naar bed, maar ook zij hebben toch nog wel 10 uur slaap per dag nodig.
  • Kinderen van 12 jaar denken dat ze de wereld al aan kunnen en kijken vaak nog tot laat tv. Toch moeten ook zij nog wel 9 uur per dag slaap krijgen.

Hieruit concludeerde ik dat ik Sophie in ieder geval niet te vroeg naar bed stuur. Verder lezend kwam ik te weten dat de slaapbehoefte, net als bij volwassenen, verschillend is. Daarom is het belangrijk goed te kijken bij hoeveel uur slaap je kind goed functioneert en uitgerust wakker wordt. Een stelregel hierbij is dat als je kind ’s ochtends zijn/haar bed niet uit te branden is, dit betekent dat het kind nog te vermoeid is. Je zoon of dochter moet dus eerder naar bed. Je kan starten met een kwartiertje extra. Mocht dit niet genoeg zijn dan doe je er nog een kwartiertje bij, etc. ‘Een kwartiertje eraf kan dus ook’ bedacht ik me.

12 jaar geleden

Hi Denise, Ik weet niet hoe oud jouw dochter is dus of je van haar kan verwachten dat ze in bed blijft liggen... Mijn dochter is vier en snapt dat ze alleen uit haar kamer mag om naar de w.c. te gaan voordat haar 'aapje' wakker is. Misschien kan je er een beloning aan koppelen? Een week goed tot de wekker gaat in de eigen kamer blijven, betekent een kadootje. Dit kan ook samen koekjes bakken betekenen ofzo... Hoop dat het voor jou/jullie nog gaat werken. Voor ons werkt het echt geweldig!

12 jaar geleden

Wij hebben voor onze dochter ook een kinderwekker gekocht.In het begin hielp het heel goed. Maar vaak is nu toch weer in eens 06:00 wakker. Later naar bed brengen heeft ook totaal geen zin.De volgende dag is weer heel vroeg wakker. En heb dan een sjaggie kind in huis.

12 jaar geleden

Dank voor je reactie! Ik heb inmiddels de MOMO kinderwekker binnen en de tijd moet uitwijzen of het echt werkt maar de eerste signalen zijn goed. Mijn dochter wordt wel eerder wakker maar blijft wel in bed tot dat de oogjes van het aapje opengaan. Bij haar voeteneinde liggen een paar boekjes die ze dan kan lezen. Zo maakt ze niet de rest van het gezin wakker!

12 jaar geleden

Mijn zoon is nu 4 jaar en staat nog steeds te vroeg op. Elke dag van de week is hij tussen 5.30 en 6.00 uur op.Heb voor hem een klok maar helpt niks. Heb ook wel geprobeerd om hem later naar bed te doen maar hij staat evengoed zo vroeg op. Mijn dochter is nu 6 jaar maar die wil juist haar bed niet uitkomen ligt er om 18.00 uur in maar moet er om 7.30 uur met geweld uitgehaald worden, die vraagt zelfs op vakantie om 19.30 uur mama mag ik naar bed?? OOIT gaat mijn zoon uitslapen (lees als hij puber is) maar dan staat mama vroeg op, wraak zal; zoet zijn :-)