Help! Mijn baby van 4 maanden slaapt (bijna) niet meer!
De eerste slaapregressie..
Het is november 2019 en voor de zoveelste keer loop ik naar boven, omdat hij niet van plan is te gaan slapen. De slaapjes die hij doet zijn kort en het kost meer moeite om hem in slaap te krijgen. De slaapjes in bed gaan moeizaam en in de wandelwagen of draagdoek zijn de slaapjes kort. Mijn baby van 4 maanden slaapt niet meer. Welkom in de slaapregressie..
Slaapregressie bij 4 maandenJe hebt het vast wel eens voorbij horen komen: een slaapregressie. Maar wat is dat nu eigenlijk?
Regressie betekent achteruitgang, dus je zou zeggen dat het een achteruitgang in het slapen is. Is dat ook zo? Voor je gevoel natuurlijk wel. Eerst sliep je baby als een baby en nu slaapt jouw baby van 4 maanden niet meer. Dat voelt dan echt als een achteruitgang. Eigenlijk is het geen achteruitgang, maar een vooruitgang, een ontwikkeling. Naast ontwikkelingen op cognitief en motorisch gebied zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van slaap.
Bij de regressie van 4 maanden verandert er veel in het slapen. Het gevolg is dat baby’s vaker wakker worden ’s nachts of korte slaapjes doen (45 minuten of korter). De slaapregressie kan een aantal weken duren.
Slaapregressie bij ons thuisJonas is bijna 4 maanden als de slaapregressie begint. Het inslapen wordt lastiger, de slaapjes veel korter en ik ben blij als hij het redt om een slaapje van 45 minuten (een slaapcyclus) te maken. Daarvoor sliep hij echt als een baby en mijn eerste gedachte is op di dagen: Help! Mijn baby van 4 maanden slaapt niet. De slaapregressie is begonnen.
Op het moment van de slaapregressie ben ik bezig met de opleiding en ik zie de theorie nu in de praktijk. De slaapregressie is er echt en het klopt precies met de theorie die ik gehad heb. Voor mij heel fijn, want doordat ik weet dat het ‘normaal’ is kan ik het goed accepteren en kies ik naast het bed voor slaapplekken die wel werken. Een aantal weken ben ik druk met zijn slapen en breng ik veel tijd door naast zijn bed of achter de kinderwagen.
Met nog een peuter in huis is het niet altijd te doen om naast zijn bed te zitten of met de kinderwagen te gaan lopen. Daarom slaapt hij ook regelmatig bij mij in de draagdoek (zolang zijn zus hem niet wakker kletst).
Na een aantal weken zie ik zijn slaap weer veranderen. Het wordt weer makkelijker om hem in slaap te krijgen en ik kan de hulp met het slapen in bed weer langzaam afbouwen. Rond de 6 maanden worden ook de slaapjes weer wat langer en slaapt hij weer lekker.
Wat kun je doen?Het belangrijkste is om te zorgen voor voldoende slaap. Een baby die niet voldoende slaapt, raakt oververmoeid en zal daardoor nog slechter gaan slapen. Maar zorgen voor voldoende slaap is makkelijker gezegd dan gedaan. Onderstaande tips kunnen helpen om toch voldoende slaap te krijgen:
Zorg ervoor dat je het goede ritme pakt met slapen. Op de leeftijd van 4 maanden kan jouw kleintje 90 minuten waker zijn. Daarna is het weer tijd om te gaan slapen.
Als het slapen in bed niet lukt, kies dan voor de wandelwagen of een draagdoek/-zak en ga een flink stuk lopen.
Een slaapcyclus duurt 45 minuten en zolang wil je een slaapje ook (minimaal) hebben. Als je gaat wandelen, probeer dan ook zeker 45 minuten te gaan wandelen.
Accepteer de slaapregressie. Hoe moeilijk het misschien ook is, maar de slaapregressie gaat ook weer voorbij. Jouw baby van 4 maanden slaapt niet, maar over een paar weken zal het echt weer beter worden.
Verdeel de nachten. Als de nachten slecht zijn, kijk dan of het mogelijk is de nachten te verdelen met jouw partner. Voor jouw eigen slaap is het het beste om de nacht niet in tweeën te splitsen, maar om en om een nacht te pakken.
Wat als de slaapproblemen blijven?Als het slapen na een aantal weken een probleem blijft en het (zelf) slapen lukt nog steeds niet, zoek dan hulp! Slapeloze dagen en nachten zijn voor niemand fijn en een slaapcoach kan jou helpen om het slapen weer op de rit te krijgen! Een kijk van buitenaf kan soms heel fijn zijn!