Snap
  • Baby
  • zwangerschap
  • baby
  • mamablogs
  • Doula

Heeft je baby water nodig met dit weer?

Met dit warme weer vraag je je vast of en vanaf wanneer je je baby water moet geven. Ik leg in deze blog uit wanneer je dat wel en niet hoeft te doen.

๐—ช๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฏ๐˜†โ€ข

Het antwoord is simpel. Tot 6 maanden heeft jouw baby voldoende aan jouw melk of aan de flesvoeding. Deze bevatten genoeg vocht waardoor een baby ๐—š๐—˜๐—˜๐—ก extra water nodig heeft. Ook niet een klein slokje.

๐—•๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐˜๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด

Geef je borstvoeding, dan is jouw melk zelfs in het eerste jaar hoofdvoeding en heeft je baby geen extra water nodig. Moedermelk is magisch. Het past zich aan de behoeftes van je baby.ย Dus ook met wisselende temperaturen zal de samenstelling van jouw melk zich aanpassen. Bij sommige moeders kan de melk met dit warme weer er zelfs wateriger uit zien.ย Belangrijk is hierbij wel dat je voedt op verzoek. Zo kan je baby drinken wanneer hij/zij dorst heeft. Je zult merken dat je baby waarschijnlijk vaker zal komen maar korter zal drinken. Bied zelf ook regelmatiger de borst aan je baby.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ?

Voor borstvoeding geldt: wanneer je baby water krijgt, zal het mogelijk minder aan de borst willen komen. Het maagje wordt dan gevuld met water waardoor hij/zij geen hongersignaal zal krijgen en dus minder om de borst zal vragen. Het gevolg is dat je productie kan dalen.

Dit werkt trouwens ook zo bij flesvoeding: wanneer je je baby water aanbiedt, zit je baby snel vol en zal het sneller flesvoeding weigeren. Bij beiden is het gevolg ool dat je baby minder voedingstoffen binnen krijgt. Daarnaast zijn de nieren van babyโ€™s onder de zes maanden nog niet helemaal ontwikkeld. Onderzoekers van het Amerikaanse John Hopkins Childeren Center in Baltimore geven aan dat water laten drinken voor het zesde maand zelfs gevaarlijk kan zijn. Wanneer je baby te veel water krijgt, zal het te veel natrium afvoeren. Het gevolg KAN dus een watervergiftiging zijn.

๐—ช๐—ฎ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—น?

Is je baby 6 maanden en ben je gestart met bijvoeding, dan kun je je baby slokjes water aanbieden uit een beker. Zo kan je kind oefenen met drinken uit een bekertje. Ongezoet kruidenthee (check even wat babyproof is) of water met fruit is ook mogelijk. Diksap of andere zoete drankjes raad ik af. Bij flesvoeding eventueel extra water gebruiken tijdens het voorbereiden van de fles. Zoโ€™n 15 a 20 cc extra water is voldoende.ย