Snap
  • Baby
  • koemelkallergie
  • dermatoloog
  • #allergie
  • Provocatietest
  • Poedermelk

Heeft hij een koemelkallergie?

Voor mij was het eigenlijk al vrij snel duidelijk

Toen ik zwanger was van onze zoon heb ik bewust de keuze gemaakt om geen borstvoeding te geven. Ik vind dat iedereen daarin zijn eigen gevoel moet volgen. Ik had tijdens mijn zwangerschap niet het gevoel dat ik borstvoeding moest/wilde geven.

Bij mij was het ook niet 100% zeker of ik het wel kon geven vanwege een borstoperatie die ik heb gehad in mijn tienerjaren. Ik had daardoor ook geen zin in gedoe. Wat als het niet zou lukken? Ik begreep van andere mensen dat het erg stressvol kan zijn.

Wij gaven onze zoon gewoon poedermelk. Na een aantal maanden merkte ik dat hij steeds vaker moest huilen en onrustiger werd. Zijn gezichtje werd heel droog met schilfers.

Ik heb zelf al mijn hele leven eczeem dus ik dacht gelijk: owjee hij heeft het ook!

Doordat hij steeds onrustiger werd en het niet leek op gewone krampjes zijn wij met hem naar de huisarts gegaan.

Voor mij was het eigenlijk al vrij snel duidelijk. Ik dacht gelijk aan koemelkallergie.

Ik ben iemand die altijd alles goed observeert en vaak veel dingen aanvoelt. De huisarts vond eigenlijk dat wij maar wat zalfjes moesten smeren en dat het geen koemelkallergie was. Dit voelde voor mij niet goed, want ik wist gewoon: dit moet een allergie zijn! Ik ben er dan ook niet mee akkoord gegaan en heb om een verwijzing gevraagd naar een dermatoloog.

Bij de dermatoloog bleek inderdaad dat hij koemelkallergie had. Wij kregen toen andere poedermelk die wij hem konden geven. Na een aantal dagen zag ik hem zo veranderen. Het werd weer een vrolijke baby en zijn huid ging er steeds beter uitzien!

Wat mij opvalt is als mensen lezen op een product dat het lactosevrij is dat ze er dan van uitgaan dat het ook koemelkvrij is. Dit zijn twee verschillende dingen:

"Het heeft inderdaad allebei met zuivelproducten te maken en je kan bij beide klachten hebben als buikpijn, darmkrampen, diarree, winderigheid, en een opgezette buik. Echter bij een lactose-intolerantie ben je gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten." Bron: https://www.arla.nl/lactofree/verschil-lactoseintolerantie-koemelkallergie/

Toen onze zoon één jaar werd moesten wij naar het ziekenhuis voor een dubbelblinde koemelk-provocatietest. Het kon zijn dat hij er overheen gegroeid was. Je bent twee lange dagen in het ziekenhuis. De dagen zijn niet achter elkaar. Als ouder weet je die dag niet of je koemelk krijgt of geen koemelk.

Op de dagen reageerde onze zoon niet echt. Dus eigenlijk dachten wij dat hij er wel overheen gegroeid was.

Wij hebben hem daarna langzaam melk producten aangeboden. Al gauw merkte ik dat hij steeds vaker buikpijn kreeg. Als hij een hapje van bijvoorbeeld een koekje zou nemen waar melk in zit gebeurt er nog niet zo veel. Geven wij hem meerdere producten waar het in zit reageert zijn buik gelijk. Hij gilt het dan uit van de pijn.

Wij hebben toen besloten om hem geen melkproducten meer te geven. Nu heeft hij eigenlijk nergens meer last van. Zijn huid is wel heel gevoelig. Af en toe heeft hij wel is een klein eczeem plekje, maar dat is echt sporadisch.

Onze zoon is gek op kaas en gelukkig bestaan er nu zo veel plantaardige producten in de winkel die hij lekker vindt. Hij is nu op een leeftijd waarop hij heel goed weet dat hij soms dingen niet mag eten. Hij vind dat tot nu toe ook helemaal niet erg. Hij stop dus niet zomaar iets in zijn mond, maar vraagt altijd of hij het mag hebben.

Ik ben blij dat ik altijd mijn gevoel heb gevolgd en dat het nu super goed met hem gaat!