Snap

Glutenvrije pap

Sinds wij o.a. glutenvrij zijn gaan eten als gezin, zijn bepaalde 'eetmomenten' af en toe best lastig. Wat geef je mee naar school, naar werk en wat doe je met verjaardagen en feestjes. Gelukkig heb ik in tijden van acute honger, verdriet en lekkere trek altijd iets achter de hand: Gruttenpap. Biologische karnemelk en grutten zijn niet duur en altijd op voorraad in huize Quantrill. Iedereen vind het lekker, het is voedzaam, troostend en vult heerlijk. En omdat het glutenvrij is, kan ik het zonder problemen in grote hoeveelheden maken (en eten), zonder er last van te krijgen.

Daarom wilde ik graag mijn succes recept met jullie delen. Voor twee royale kommen, of vier kleinere kommetjes.

500 ml biologische karnemelk 65-70 gram boekweitgrutten 1/2 tl zeezout 2 flinke el grasboter 3 el agavenectar of palmsuiker (gebruik geen honing, die loopt aan water en maakt de pap erg dun)

Neem een pannetje met steel en schenk hier de karnemelk in. Roer de grutten en het zout erdoor en breng het aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur laag. Roer even goed door met een garde (vandaar de steel). Ga vervolgens een klusje doen. Afwasser leeghalen, post pakken, thee zetten... Weer even roeren. Vanwege de melk kan het snel plakken en aanbranden, dus blijf er bovenop. Laat het 20 minuten zachtjes doorkoken met regelmatig omroeren. Het is gaar wanneer de grutten zacht zijn (even proeven). Nu kun je twee dingen doen: of de boter en agave er direct doorroeren of dit achteraf per kom verdelen. Wat jij wil. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn dochter, als ik het laatste doe, eerst de boter opeet en dan met flauwe pap blijft zitten. Vandaar de keuze. Dien het direct op.

Boekweit is een goede bron van vitamine B17 dat kanker bestrijdende eigenschappen heeft. Regelmatig deze vitamine nuttigen geeft je lichaam de kans vreemde binnendringers te blijven bestrijden. Maar los hiervan is het een hele lekkere pap die je eigenlijk op elk moment van de dag kunt maken.

Wie heeft er nog meer een glutenvrij succesnummer?