Snap
  • Baby
  • Gezond

Gezondheid en Gastouder

Afgelopen donderdag was het weer zover, voor de zoveelste keer was het hele spul bij de gastouder weer ziek.

Ik had een gemiste oproep, mijn gastouder.... het zal toch niet weer he?

Vorig jaar oktober ben ik weer begonnen met werken na mijn verlof. Na lang wikken en wegen hebben we besloten ons kindje voor een dag in de week onder te brengen bij een gastouder. Hier kan hij mooi spelen met andere kindjes, dat is het enige dat bij opa en oma niet veel kan. Kort nadat we daar zijn begonnen bleken de andere kindjes waterpokken te hebben, eerst haar eigen kinderen en de week er na de andere 'opvangkindjes'.

Met 5 maand vond ik mijn kleine jochie toch nog wel erg klein om dit al te krijgen, maar helaas is het al besmettelijk voor het zichtbaar is dus het leed was waarschijnlijk al geschied. Uiteindelijk is hij er wel ziek van geweest, maar de 'schade' viel mee.

Om de haverklap kom ik mijn ventje daar brengen en is het weer: Lisa is ziek. Vooruit, als mijn ventje daar geen gevolgen van ondervindt, vind ik het niet zo'n groot probleem. Volgens mij zit het met zijn weerstand wel goed en stort hij niet direct in iedere keer als het koud weer is.

Zo ook afgelopen donderdag, Lisa was weer ziek, ze had overgegeven 's nachts. Ik ben naar mijn werk gegaan en ben er vanuit gegaan dat het net zoals iedere keer vast wel weer goed zou gaan. Er heerst tenslotte een griepepidemie en als we aan de beurt zijn, dan gebeurt het toch wel. 

Helaas was het deze keer anders, 's nachts vond ik mijn prachtige jochie in een plas van ellende, slaapzak, matras, dekentje en kind, alles was nat. De eerstvolgende fles kwam linea recta terug en die hele dag heeft hij lekker tegen me aan gelegen.
Vervolgens bleken mijn man en ik ook de gevolgen te ondervinden, voor het eerst het hele gezin ziek.

Gelukkig waren we het snel weer te boven, alleen de kleine is nog wat jengelig en wil weinig slapen, je kunt merken dat hij nog niet in zijn normale doen is.

Eergister dan een telefoontje, de gastouder......
Weer iedereen ziek daar (of nog steeds), maar de huisarts dacht dat het Noro was. Mijn kleine man kon ik wel brengen, zij zorgde dat ze iedereen apart hield. Het werd tenslotte overgedragen door bacteriën op de handen, dus als ze goed haar handen waste was er niets aan de hand, en zij had tenslotte ook nergens last van.

Euhm, wat? Misschien dom hoor maar het zei mij niets ..Noro? De kleine was echter nog niet helemaal beter, en om dan gelijk het 'risicogebied' weer in te gaan, lijkt me niet verstandig. Ik heb hem dus maar thuis gehouden.
Nu ben ik even aan het googelen gegaan en het blijkt nu dat het super besmettelijk is, ook via de lucht, en al heb je zelf geen last, je kunt het wel overdragen. Pardon??? Kan ik mijn kleintje daar nog wel achterlaten als er zo makkelijk met zijn gezondheid omgesprongen wordt? Is dit een normale gang van zaken bij gastouders dat alles maar gewoon door moet gaan?
Ik was zo blij dat ik een gastouder had gevonden die ik kende en waarbij ik een goed gevoel had. Dat goede gevoel is vandaag even ver te zoeken. Ik weet dat kindjes als ze met andere kindjes in aanraking komen moeten wennen aan bacteriën en dat ze daar nogal eens op kunnen reageren en ziek worden voorkom je niet, het hoort er bij. Maar ik begin me nu af te vragen of ik hier nu wel goed aan doe.

Wat zijn jullie ervaringen met ziek zijn en gastouders?

9 jaar geleden

Ze is inderdaad gewoon aangesloten bij een gastouderbureau, er zijn inderdaad regels, maar ze heeft blijkbaar haar eigen manier van omgaan met die regels. Als ze me informeert kan ik zelf een besluit nemen, dat is de ene keer dus niet zo en de andere keer wel. Zij vindt het alleen nodig om me te informeren als het echt een naam heeft in plaats van gewoon griep. Als de info klopt is het ok, maar nu wordt het gebagatelliseerd en dat stoort me enorm...

9 jaar geleden

Voor een gastouder hebben we gekozen vanwege de huiselijke sfeer, het gemak en de flexibiliteit. Maar helaas liggen in mijn beleving de prioriteiten niet goed wat betreft die flexibiliteit...

9 jaar geleden

Precies, zo denk ik er dus ook over. Wij gaan in ieder geval eens op zoek naar wat anders. Na 2 dagen gaf ze aan dat alles al weer 'helemaal beter' was. Nu ben ik geen ouder die alles iedere dag uitkookt, als hij wat groter is mag hij gerust uitgebreid in de modder spelen. Een paar bacteriën links en rechts is helemaal niet slecht, maar ik vind niet dat je zaken op de spits moet drijven.

9 jaar geleden

Ik ben jaren geleden gastouder geweest, regels waren veel minder streng en controles vanuit de GGD ed waren er niet. Maar als ik of mijn kind ziek was moest ik overleggen met de ouders van het gastgezin en had ik een achterwacht via het gastouderburo. Ik had zelf een peuter van 3 en de kindjes die bij mij kwamen woonde in de straat... Waren jongens van 3 en 4.... De 3-jarige zat bij mijn zoon op de psz. Dus konden elkaar toch wel besmetten... Nooit echt zieken toendertijd gehad, hooguit verkouden/grieperig. Maar Noro is echt gevaarlijk, zeker met een baby. Ik zou geen baby durven opvangen als in mijn huis zo'n besmettelijke ziekte zou heersen... Zelfs al hadden we mondkapjes, handschoenen, ontsmetten we continu onze handen etc. Ik moet er niet aan denken als het kindje van een ander ziek zou worden in mijn huis... Zou me dan zo schuldig voelen...