Snap
  • Baby
  • mama
  • mamaplaats
  • borstvoeding
  • flesvoeding
  • allemaalgelijk

Geen borstvoeding geven was voor mij geen optie!

Geen borstvoeding geven was voor mij is geen optie

Borstvoeding, een onderwerp waar de meningen over verschillen. De één heeft er niks mee, de ander heeft alles geprobeerd en daar is het niet bij gelukt. Laten we voorop stellen dat het super is dat er flesvoeding bestaat en dat baby’s daar net zo goed op groeien. Ik zal hier nooit over oordelen. Jij kan voor jezelf de beste keuze maken. Als jij een gelukkigere moeder bent door je baby de fles te geven dan heeft jou gezin daar het meeste aan. Als jij alles hebt geprobeerd om het te doen slagen maar toch voor jezelf moest kiezen, dan heb jij echt je best gedaan. Voor mij was geen borstvoeding geven geen optie. Met deze instelling begon ik ook aan ons avontuur.

Wat ik van te voren dacht over borstvoeding

Tijdens zwangerschap yoga was borstvoeding of flesvoeding een onderwerp wat regelmatig terug kwam. Het viel mij op dat weinig vrouwen borstvoeding gaven en dat ik vaak hoorde, ja het lukte niet dus ik ben gestopt. Bij de tweede beginnen we meteen met de fles. Ik verbaasde me hier over, ik dacht hoe moeilijk kan het zijn? Je legt toch gewoon je baby aan de borst en die drinkt dan??

Wat de ervaring mij heeft geleerd

Borstvoeding geven is ontzettend hard werken, dit ging bij Julan, mijn eerste zeker niet over rozen. Mijn borsten deden ontzettend pijn, aanleggen wou voor geen meter. Het voelde afslof iemand met een zaagje in mijn tepel ging als Julan dronk. Ook had ik zulke stuwing die niet over leek te gaan. De eerste drie weken moest ik rechtop slapen omdat ze gewoon te groot waren om ook maar op mijn zij te liggen. Ik gebruikte zalfjes, kolen, noem maar op en ik heb het geprobeerd. De eerste drie maanden huilend voeden, maar stoppen ik dacht er niet aan.

Julan viel 10% af, maar ik wou hem niet bij voeden met kunstvoeding. De kraamverzorgster zij dat de kans dan groot was dat Julan de borst ging weigeren. Ik besloot bij te gaan kolven. Waarom, geen idee maar ik moest dit na elke nachtvoeding doen. Als nieuw bakken mama dan doe je maar gewoon wat je gezegd wordt. Ook moest ik Julan om de 3 uur wakker maken en hem aanleggen. Daarna de kolf spullen van beneden halen, kolven, alles schoonmaken en opruimen. Als ik geluk had 1 a 1,5 uur slapen en dan begon alles weer opnieuw. Dit was echt pittig.

Na de eerste drie maanden

Na de eerste drie maanden begonnen de kloofjes te verdwijnen en begon ik er echt van te genieten. Ons knusse momentje samen. Ik vond het niet alleen gezellig maar ook makkelijk. Ik hoefde niets mee te nemen behalve mezelf. Als Julan honger had of troost nodig had, ik haalde mijn borst te voorschijn en hij was tevreden. Nu hadden wij een goede bevalling waardoor ik nog wat kracht over had om dit voor elkaar te boxen. Maar ik kan me heel goed voor stellen dat als jij een zware bevalling/keizersnede hebt gehad je voor jezelf moet kiezen. Betekend niet dat jij je best niet hebt gedaan!

Stoppen met borstvoeding geven

Toen julan één jaar en twee weken oud was werd ik weer voor het eerst ongesteld. Een tweede kindje was een grote wens van ons en mijn eierstokken rammelden al weer een tijdje. Ik vroeg mezelf af of alles nog wel werkte en kocht een paar ovulatie testen om eens even te kijken hoe mijn cyclus er uit zag voordat we aan een tweede zouden beginnen.

Ik deed een paar maanden lang een aantal ovulatie testen die nooit twee strepen aan gaven. Ik vond dit best spannend. Ik dacht zo meteen werkt het allemaal niet meer? We besloten om deze reden te stoppen met borstvoeding zodat ik mijn lichaam de tijd kon geven en we hopelijk een tweede kindje mochten krijgen. Drie weken na het stoppen was ik al zwanger van Lievé.

Voor de tweede keer borstvoeding geven

Zwanger van Lievé dacht ik vaak: Hoe gaat me dit een tweede keer lukken. Slapeloze nachten? Zoveel pijn. Ik heb nu een dreumes rondlopen, is dit wel haalbaar? Wel wou ik ontzettend graag weer borstvoeding geven. Deze knusse momentjes wou ik ook met lievé beleven. Toen ik 37 weken zwanger was begon ik daarom met één keer per dag een kwartiertje kolven. Hier zijn nooit meer als twee druppels per keer uit gekomen, ook lekte ik tijdens mijn zwangerschappen nooit een drup. De druppels tijdens het kolven waren te minimaal om op te vangen. Ik dacht als ik een voorraadje in de vriezer kan opbouwen en het kolven in de nacht, mocht ze afvallen kan beperken dan is dat mijn redding. Met betere nachten moet het vast lukken.

De eerste week borstvoeding

De bevalling ging goed, lievé heeft meteen in het eerste uur al aan de borst gedronken. Aanleggen ging prima. Het duurde even voordat de borstvoeding echt op gang kwam. Dag drie werd serieus gesproken over bij voeden. Ik wou weer geen kunstvoeding bij geven omdat ik bang was dat Lievé straks de borst zou weigeren. Ik belde daarom een lief moedertje die ik kende van de kinderopvang. Zij gaf al een tijdje borstvoeding, met de vraag of ik wat van haar borstvoeding mocht. Ze vond dit gelukkig geen gekke vraag en kwam zo snel mogelijk wat brengen. Onwijs blij mee! Lievé had een vol buikje en ik kon relaxed verder gaan met aanleggen. De borstvoeding kwam dag vier goed op gang en Lievé dronk heel goed.

Ik heb de tweede keer maar twee dagen minimale stuwing gehad. Ook zijn mijn borsten nooit zo mega groot geworden als bij Julan. Ik heb na vijf weken geen kloven zalf hoeven te gebruiken, geen open wondjes gehad en geen pijn bij het voeden.

Wel kreeg Lievé spruw. Hier waren we op tijd bij. Helaas lukte het niet om het met kokosolie of appel azijn op een natuurlijke manier weg te krijgen. We hebben toen toch een spulletje van de huisarts gekregen. Inmiddels zijn we er weer van af en genieten we samen van deze knusse momentjes.

Ik hoop met dit artikel te hebben laten zien dat als de borstvoeding bij je eerste kind niet lukte en onwijs pijn deed en moeizaam ging, het bij de tweede keer best gemakkelijk kan gaan. Wil je graag borstvoeding geven maar lukte het de eerste keer niet? Probeer het dan alsjeblieft een tweede keer. Bij mij ging de tweede keer echt moeiteloos! Wellicht telt het mee dat ik wel al 15 maanden borstvoeding aan Julan had gegeven. Maar je weet het nooit. Heb je een zware bevalling gehad of lukt het echt niet, je hebt het geprobeerd en jou kindje heeft het meest aan een gelukkige moeder. Als dat een moeder is die flesvoeding geeft dan is dat ook goed <3 Het is juist ontzettend sterk om deze keuze te maken en voor flesvoeding te gaan. Als het niet lukt betekend het niet dat je gefaald hebt. Je hebt het geprobeerd en daar gaat het om.

Zet hem op.

Liefs,

Lea

4 jaar geleden

Je hoort er weinig over, maar ik vind het echt een super uitvinding 😊

4 jaar geleden

Ja bij mij werd dat ook snel geadviseerd. Toch jammer is dat he. Je hebt natuurlijk ook al 3 rondlopen. Knap van je hoor. Zet hem op ♡

4 jaar geleden

Wat goed van je!

4 jaar geleden

Wat goed van je en wat heerlijk dat je nog borstvoeding geeft. Lekker van genieten