
Geboortepatroon: navelstrengomstrengeling
Paniek tijdens de zwemles
Ja, het is een heel woord, navelstrengomstrengeling. Maar ook een heftige ervaring voor een baby’tje. Gedurende de zwangerschap komt alle letterlijke en figuurlijke voeding van de moeder ook binnen bij de baby. Wat de moeder eet en drinkt, als ze rookt, alcohol gebruikt, maar ook hoe de moeder zich voelt. Als moeder veel stress heeft, ervaart de baby dit ook. De navelstreng vormt tenslotte een directe verbinding met de moeder.
1 op de 3 baby’s
Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 baby’s wordt geboren met een navelstreng omstrengeling, soms losjes, maar het komt ook voor dat de navelstreng heel strak zit, wat ook daadwerkelijk levensgevaar op kan leveren voor het kindje. Probeer je eens voor te stellen dat je bezig bent om geboren te worden en dat de navelstreng, die zo belangrijk is voor jouw zuurstofvoorziening, steeds strakker om je hals komt te zitten. Je voelt dat de zuurstoftoevoer steeds meer wordt afgekneld. Dat moet toch een beklemmend en beangstigend gevoel geven?
Een kindje wordt steeds meer naar beneden geduwd tijdens de bevalling, waardoor de hoeveelheid zuurstof steeds minder wordt en de navelstreng steeds strakker komt te zitten. Een nogal beangstigende manier om geboren te worden en het kindje kan ook gaandeweg het gevoel krijgen dat hij of zij het niet gaat overleven.
Het patroon wat kan horen bij het geboren worden met een navelstrengomstrengeling kan behoorlijk pittig zijn en komt vaak om de hoek kijken op stressvolle momenten in het leven van het kindje.
Angst voor water
Het kindje heeft tijdens de bevalling ervaren hoe elke voorwaartse beweging ervoor zorgde dat hij het steeds benauwder kreeg. Veel kindjes die dit hebben ervaren hebben last van angst bij de zwemles of überhaupt bij water in de buurt. Voor hen voelt het water als bedreigend, omdat je onder water geen adem kunt halen. Net als op dat moment dat de navelstreng steeds strakker om zijn hals kwam te zitten tijdens de geboorte.
Vooral het hoofd onder water houden of door het gat heen zwemmen tijdens de zwemles, kan zorgen voor grote paniek. Een kindje hiertoe dwingen is geen goed idee, tenslotte ervaart het kindje een onbewuste doodsangst. Je kunt je voorstellen dat forceren dan geen prettige oplossing is.
Wat kan helpen bij angst tijdens de zwemles?
Wat kan dan wel helpen? Ten eerste veel bezig zijn met water met het kindje, lekker samen in bad, douchen, samen gaan zwemmen, maar dan bijvoorbeeld eerst vooral in ondiep water. Misschien zelfs wat langer wachten met zwemles, als de angst nog te sterk aanwezig is. Neem hier de tijd voor, dat maakt een groot verschil voor je kind.
Daarnaast kan het heel fijn zijn voor het kindje om samen te praten over zijn of haar geboorte. Laten voelen dat je begrijpt hoe pittig de benauwde momenten tijdens de geboorte zijn geweest. En dat je snapt dat het onder water zijn hem doet denken aan die nare gevoelens van toen. Hierdoor kan een mooi gesprek ontstaan tussen ouders en kind en dit kan het kind heel goed ondersteunen bij de verwerking van deze gevoelens.
Overigens kunnen er ook andere geboortepatronen aanwezig zijn, waardoor de angst ontstaan is, maar de navelstrengomstrengeling zorgt wel vaak voor behoorlijke angst om onder water te zijn.
Geboren Inzicht
Hallo SRmam, meer informatie kun je vinden op www.geboreninzicht.nl. Het is echt heel interessant, en gebaseerd op 35 jaar onderzoek in de pre- en perinatale psychologie. Mocht je nog meer willen weten, neem dan gerust contact met me op via de website. Fijne avond!
SRmam
Interessant. Waar komt deze info vandaan? Ik kan er online eigenlijk niet zo gauw iets over vinden.