Snap
  • Baby
  • slapen
  • geboortepatronen
  • slaapproblemen
  • moeilijkslapen
  • ikwilnietslapen

Ga toch eens slapen!

Waarom is het slapen gaan zo lastig voor je kind?

Waarom is het zo moeilijk?

Waarom is dat moment van naar bed gaan toch zo moeilijk? De hele dag is er niets aan de hand, maar o wee als het bedtijd is. Het wordt één groot drama, zodra je kind naar bed moet. Wat maakt het naar bed gaan zo naar voor je kind? Is het gewoon puur omdat hij nog wil spelen of is er iets anders aan de hand? En vooral wat kun je eraan doen?

Overgangsmoment

Slapen gaan is een overgang en heeft te maken met loslaten en (tijdelijk) afscheid nemen van mama en papa. Hoe komt het nou dat dit zo lastig is voor je kind? Bij veel kinderen, die echt moeite hebben met loslaten en gaan slapen, heeft dit te maken met een eerdere ervaring waarbij ze zich verlaten hebben gevoeld. Onbewust triggert het moment van slapen gaan die eerdere ervaring(en), waardoor ze heel verdrietig worden of zelfs in paniek raken. Voor jou als ouder lijkt dit op dat moment misschien overdreven, maar voor je kind is het bittere ernst. Hij reageert immers vanuit zijn onbewuste reptielenbrein. En dat vertelt hem dat hij in gevaar is, dat hij alleen gelaten wordt en niet weet of en wanneer jij weer terug komt.

Ritueel

Betekent dit dan dat je voortaan elke dag de hele avond naast zijn bed moet zitten? Of altijd samen blijven slapen? Nu is samen slapen voor je kind de eerste jaren natuurlijk heel fijn en geeft een groot gevoel van veiligheid, maar niet iedereen vindt dit prettig. Om te beginnen is het wel slim om een duidelijk en redelijk uitgebreid ritueel te hebben voor het slapen gaan. Bijvoorbeeld wassen, tanden poetsen, pyjama aandoen, instoppen, knuffels gedag zeggen, boekje voorlezen en samen knuffelen. Of maak jullie eigen persoonlijke ritueel. Dit geeft al een beetje houvast.

Lichaamsgeheugen

Verder kun je er eens over nadenken wat nu die eerdere nare ervaring van je kind kan zijn geweest. Mocht hij na zijn geboorte niet bijkomen bij jou op je borst? Omdat hij meegenomen moest worden om nagekeken te worden of omdat het met jou niet zo goed ging? Misschien dacht je dat dit niet voor een trauma zou zorgen, omdat een baby dit nog niet kan onthouden. Zulke ervaringen komen, in de tijd dat een baby hier nog geen woorden aan kan geven, in het lichaamsgeheugen terecht. En juist dat onbewuste lichaamsgeheugen wordt getriggerd als je kindje naar bed moet en dus weer afscheid van jou moet nemen. Het is dus echte angst wat hij voelt, ook al is de situatie van toen nu niet van toepassing. Het kan ook zo zijn dat je kindje bijvoorbeeld een operatie heeft ondergaan, waarbij je tijdelijk niet bij hem kon zijn. Of dat hij vanwege omstandigheden een paar dagen bij opa en oma moest logeren, maar hier eigenlijk nog niet aan toe was.

Praten met je kind

Wat heel helpend kan zijn, is praten met je kind over wat er toen is gebeurd en waarom hij dat zo moeilijk vond, hoe dat voor hem voelde en waarom het is gebeurd. En dat jij het ook graag anders had gezien, maar dat er geen andere keus was op dat moment. En daarna kun je uitleggen dat die angst van toen begrijpelijk was, maar dat wat hij nu voelt niet nodig is. Het lijkt misschien lastig om het uit te leggen als je kindje nog jong is. Maar zelfs als hij je woorden niet kan begrijpen, zal het een stap zijn in de goede richting. Je intentie kan hij immers zelfs als baby al voelen. Je kunt na het gesprek en de extra knuffels afspreken dat je nog even boven wat rommelt. Dat je toch nog even in de buurt bent. En dat jij straks ook lekker gaat slapen en jullie elkaar morgenochtend weer zien. Of vannacht als er bijvoorbeeld nog nachtvoedingen zijn.

Slaap Lekker Massage

Ook Slaap Lekker Massage kan heel fijn zijn voor je baby. Deze massage bestaat uit een paar kleine stappen en kun je mooi toevoegen aan het slaapritueel. Massage heeft sowieso veel voordelen voor o.a. de hechting, maar ook voor de weerstand en het zorgt voor meer ontspanning. Bij Slaap Lekker Massage hoef je je kindje niet uit te kleden, alleen de sokjes mogen uit. 

Als je kind al wat ouder is, kun je ook een heerlijke ontspannende voetmassage geven. In de voetreflexologie worden allerlei punten op de voeten aangegeven, die corresponderen met delen van ons lichaam. En veel kinderen vinden het echt heerlijk. Als je graag een aantal grepen zou willen leren, neem gerust contact met me op. Zonder verdere verplichtingen stuur ik je graag een paar voorbeelden.