Snap
  • Baby
  • Voeding

Fruithapje, groentehapjes of toch de Raplay-methode?!

Je kent het wel, iedereen heeft altijd wel een idee of uitgesproken mening over bepaalde dingen, ook de mensen in mijn leven...,

Op de dag dat ik deze blog schrijf is mijn dochter precies 3 maanden oud, ik heb de welbekende vragen al gehad als; 'Mag je al beginnen met een fruithapje of is het tegenwoordig beginnen met een groentehap? Vroeger bij mijn kinderen.....' of 'Oh, ze is bijna 3 maanden, wanneer begin je met vaste voeding?' Tsjaaaaa, tegenwoordig is er ook nog is sprake van de Rapley-methode, de wát?!!??! hoor ik dan.... Zucht! 

De raplay-methode, een methode die mij onwijs aanspreekt, want ja ik ben een moeder die graag nieuwe dingen probeert, het allerbeste voor mijn kind wil, wat natuurlijk iedere moeder wil en het mijn kind dan ook nog eens zo makkelijk mogelijk wil maken. Dat je het jezelf bij deze methode ook aardig makkelijk kan maken, op de puinzooi onder stoel na dan, spreekt mij ook erg aan, want ja, als je deze methode 'toepast' zou je kindje rond de 1e verjaardag met de pot mee kunnen eten, handig!!!!!
En ja, ik vind het leuk wanneer m'n kleine meisje zelf haar eten zou mogen ontdekken en de stukjes vasthouden in haar handjes, van mijn part met haar voeten, dan in plaats daarvan geprakte aardappelen, bonen en een stukje rundvlees wat allemaal naar binnen gewerkt moet worden in 1 hapje. Brood gooien we toch ook niet door de blender, tenminste ik niet, stukjes, het lijkt mij geweldig!! Maar ja, de mensen om me heen en dan ook die mensen die heel dichtbij me staan, lees vriendlief, moeder die straks gaat oppassen (help!!) én hippe schoonmoeder zijn toch wat minder enthousiast.. Lastig, want ik ben zo'n voorstander deze methode! 

Ik wil hun dan ook heel graag overtuigen van deze leuke en interessante methode van leren eten voor mijn dochter, maar hoe zorg ik ervoor dat ook hun zo enthousiast raken??!!?!?! Zijn hier boeken over? Ik kan ze niet vinden en ik ben heel benieuwd hoe andere moeders deze methode ervaren, wanneer ze zijn begonnen met de Rapley-methode, maar vooral hoe zij deze uitleggen naar andere mensen die amper het woord hun mond uit kunnen krijgen... So please help me, want jaja, voordat ik het weet moet ze aan de vaste voeding!

7 jaar geleden

Niets moet! Ik heb Rapley zelf gevolgd. Oorspronkelijk was ik van plan met 6 maanden, maar mijn dochter kon met 4 maanden zitten, en met 4,5 maand zat ze in de kinderstoel pakte een boterham die lag te ontdooien, at hem grotendeels op en poepte een dag later sesamzaadjes. Ik vond dat zo een duidelijk signaal dat ze er klaar voor was dat ze vanaf toen meeat. Als mijn dochter niet sliep en ik at, kreeg zij ook eten. Biefstuk weliswaar helemaal gaar, soms was dat 3 keer op een dag dat ze vaste voeding kreeg, soms niet. Als jij wil beginnen, begin jij, spelen met eten en reken er niet op dat er iets in gaat, maar kijk naar wat jij en je kind willen. Jij als moeder weet het beste wat goed is voor jouw kindje!

7 jaar geleden

Fijn dat jullie reageren, de boeken ga ik opzoeken, ben erg benieuwd!! Wanneer zijn jullie gestart met deze methode? Rond de 6 maanden lees ik overal, maar moet ze niet al wat vast voedsel gaan "proeven"?

7 jaar geleden

In het Nederlands weet ik niet. Je zou kunnen kijken naar boeken van Stefan Kleintjes, maar dat is wel een wereld van verschil. Kleintjes heeft een ingewikkeld introductieschema, wat op welke leeftijd kan, terwijl Rapley samengevat zegt, gebruik je gezonde verstand, en alles wat een kind zelf kan vastpakken en opeten is een kind aan toe. Dat is een behoorlijk groot verschil tussen die 2. De echte Rapley weet ik zo niet (ik las haar Engelse boek). Kun je niet op internet artikelen vinden?

7 jaar geleden

Leuk dat je geïnteresseerd ben in de Rapley methode! Dat doen we zelf ook bij ons zoontje en dat bevalt super goed! Een goed Nederlands boek is "Eten voor de kleintjes" van Stephan Kleintjes. Hij heeft het baby led weaning nog wat uitgebreid met een voedselintroductieschema. Daar hoef je je natuurlijk niet aan te houden als je niet wil, maar in dat boek staan sowieso alle voordelen van het baby led weaning uitgelegd. Ook zijn er verschillende Facebook groepen waar je altijd terecht kunt met vragen: super handig. Veel succes en vooral plezier!