Snap
  • Baby
  • klompvoetjes
  • Aangeborenafwijking

Even rechtzetten

De behandeling van klompvoetjes

Omdat ik soms zelf ook graag even een verhaal “af” lees, hier direct het vervolg van Sam zijn klompvoetjestraject tot nu toe. 

De behandeling ziet er als volgt uit: 

- Na geboorte z.s.m. voetjes stukje recht draaien en vastzetten met gips

- Dit herhalen ze iedere week, net zo lang tot ze recht genoeg staan. 

- Dan moeten de voetjes nog plat op de grond kunnen staan (na het draaien, staat hij als het ware op zijn teentjes), dat doen ze door de achillespees door te halen en de voet in platte stand 3 weken in te gipsen. 

- Daarna volgt 3 maanden fulltime een brace (schoentje op foto, daar zit dan een stok tussen, die de voeten uit elkaar gedraaid houdt)

- De laatste en langste fase is de brace dragen tijdens slaapjes om terugval te voorkomen. Ik vergelijk het altijd met een spalkje achter je tanden na een beugel.

Wat vonden we ervan? Het valt echt reuze mee!  Enkele opvallendheden:

- Veel naar het ziekenhuis moeten net na een bevalling, is wel een dingetje. Ik weet nog dat we de eerste keer vrij ver weg moesten parkeren en ik echt met iedere meter verder van de ingang dacht “dit red ik nooit!” … Maar ik leef nog ;)

- Van de hele gipsperiode hebben wij en hij eigenlijk niets gemerkt, het was gewoon normaal. Je kindje kan dan niet in bad, maar we hebben het niet gemist (uiteraard wasten we hem wel hoor!)

- Het doorhalen van het achillespeesje is niet leuk. Verdoven etc kost meer moeite, dus meer dan verdovende crème gebruiken ze niet. Tsja, je moederhart enzo dan he … Het vaderhart trouwens ook hoor, want als blikken konden doden, had mijn man die arts gedood 😜

- De fulltime braceperiode was eigenlijk hetzelfde als die van het gips, heel snel normaal. En dat is het nu eigenlijk nog. Voor slapengaan naast slaapzak ook de brace aan en klaar is Kees (of Sam)!

We hebben niet veel anders gedaan of meegemaakt dan andere ouders met een baby denk ik. Wel droeg Sam over zijn gips broekjes een maatje groter en met veel stretch (Bamboe is de Bom) en tijdens het fulltime brace dragen, stak ik m in kekke tuinbroekjes met drukkers langs de pijpen voor makkelijk verschonen - hij had toen al een eigen stijl 💪🏻 Tot op heden let ik altijd op sokken die glad zijn en lekker hoog opgetrokken kunnen worden, zodat z’n braceschoenen niet schuren. En dat was t wel!

Na de in totaal ongeveer 2 maanden gips, staan de voetjes eigenlijk gewoon normaal. En zolang er geen terugval is, zijn ze dat ook. Sam ging met 9 maanden al aan de hand lopen, kan prima staan, zitten, wat dan ook 😁 En wat de toekomst brengt? De tijd zal het leren, maar ook dat kunnen er vast aan met z’n drietjes!

Volgende keer meer over mijn zwangerschap en de bevalling, want er is nog meer te vertellen 😉

Snap

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Flora85?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.