Snap
  • Baby

Eten ... eten .... is leven....

Vandaag las ik het zoveelste citaat over 'goed eetgedrag'... Wat is goed eetgedrag? Je kind het mooie van eten ontdekken ontnemen ?

Alhoewel ik van lekker eten hou, zit diabetes in de familie. Ik was daar nooit zo mee bezig eerlijk gezegd en ook tijdens mijn zwangerschap niet. Ik at wel veel sauzijzenbroodjes maar de wijntjes liet ik staan: goeie deal. Ik merk dat mijn kinderen gedurende de dag behoefte hebben aan eten. En dan niet de reguliere maaltijden maar tussendoortjes en experimentjes: lusten ze al sushi, een olijf, stukje biefstuk etc... Vandaag las ik wederom een bericht over verantwoorde voedingspatronen voor kinderen. Uiteraard spiegelde ik dat met mijn (op)voedingsgedrag van mijn kinderen. Ik kreeg serieus jeuk van het bericht dat peuters slechts 4 eetmomenten per dag mogen hebben... En dan volledig biologisch.... Komt dat ten goede aan het gevoel van het kind? Natuurlijk begrijp ik als moeder heus wel dat ik mijn kinderen niet volprop met E nummers.... Maar vroeger speelde ik ook in de zandbak (en at een hoop zand op) en kreeg ik geregeld hele lekkere snoepjes en taartjes en experimenteel voedsel van mijn ouders.... Ik ben er niet slechter op geworden en eet bijna  alles..

Met andere woorden, als ik de professionals moet geloven mogen kinderen ontbijten lunchen en dineren en een (biologisch) tussendoortje? Ik krijg er een aardig communistisch gevoel bij.... 

Soms is eten een aardige troost zowel voor het kind als voor mama.... Soms is eten nodig om je weer lekker te voelen, eten is ook proeven en experimenteren, eten is liefde.... Eten is leven...

Dus, hoe goed bedoeld ook, geef ik mijn kinderen eten wanneer ik dat wil en hoe vaak ik dat wil. Ik voel me verantwoordelijk dat zij gelukkig en gezond opgroeien en daar hoort eten bij.....

9 jaar geleden

Waarom is dat dat de overheid zich zo inmengd in bv voeding. Ouders willen toch het beste voor hun eigen kind?