Snap
  • Baby
  • Kind
  • Nieuws
  • echo
  • Nieren

Eindelijk DE dag, onze Noë 1 nier of toch.....

Noë 1 weekje oud moest naar het ziekenhuis voor een "nier" echo.

Eindelijk was daar de dag, de dag waar we al weken, nee, zeg gerust maanden naar uit hadden gekeken. Al vanaf de 20 weken echo keek ik uit naar DEZE dag.  

Het hele internet had ik al af gezocht, ook hier op mamaplaats heb ik gezocht naar antwoorden, hoe zou onze toekomst eruit komen te zien?  : Om de zoveel tijd ons melden bij het ziekenhuis? Opletten met voeding? Zou ze sommige sporten niet kunnen en mogen doen? Best een ding aangezien wij zijn opgegroeid met en in de sport. Werd onze DNA gecontroleerd? Is de benaming mono-nier? 

Veel verhalen die ik hier heb gelezen ging vooral over kindjes die geboren werden met twee nieren maar waarbij er 1 niet voldoende werkt waardoor deze operatief moest worden verwijderd.  Maar niks over een kindje wat geboren werd met 1 nier.


Deze vrijdag zouden we eindelijk antwoord krijgen op al deze vragen, althans dat dachten we toch ...

Voor de eerste keer moesten we Noë inladen in de auto, spulletjes mee en rijden maar. Dan is borstvoeding toch wel weer ideaal want als ze honger zou krijgen heb je, je tietjes altijd bij. We reden redelijk gespannen richting het ziekenhuis en gingen ons melden bij de receptie. Best een dingetje aangezien een kindje van een week nog geen paspoort heeft. We werden verwezen naar de afdeling echografie. We hoefde gelukkig maar eventjes te wachten en werden daarna geroepen om binnen te komen. 

Noë moest worden uitgekleed en daar lag ze dan ons kleine mini mensje schreeuwend van de kou. De mannelijke echoscopist was aardig en ging gelijk met een echo apparaat op Noë haar buikje kijken. Noë vond het oke, ze liet het gelukkig toe waardoor het voor hem ook makkelijker was. Hij begon Noë haar buikje te bestuderen en bleef ineens verbaasd kijken .. 

Voor wat kwamen jullie ook alweer ? Nou meneer ze zou 1 niertje hebben. Hij keek nog een keer, daarna stopte hij en ging hij een collega vragen om ook nog eens de beelden te bekijken. Wij keken elkaar verbaasd aan wat is er nu aan de hand? Toch niks ernstigs? 

We hoefde niet lang te wachten want daar was hij dan weer.  " Ik heb gekeken en mijn collega ook nog een keer, maar u dochtertje heeft toch echt TWEE nieren!" 


WHUT WAT HOE ? ik werd er een beetje boos, blij en tegelijk verdrietig van. Hoe kon dit gebeuren? 20 weken lang, 3 of 4 echo's extra waarbij elke keer weer het zelfde  te horen en nu ineens zijn het er TWEE hoe dan? 

" Ja hij ligt iets lager dan dat normaal zou moeten" . Uhm oke...


Met verbazing verlieten we de kamer , we kleden Noë weer aan en mochten doorlopen richting de kinderarts, wat zou zij te vertellen hebben.......


Lees ook: Mijn man is vannacht vreemd gegaan


7 maanden geleden

Onze dochter haar ene nier werd niet gezien bij de 20 weken echo "maar de ander ziet er goed uit, dus zal wel goed zijn". Verder nooit meer over gehad, tot ze een nierbekkenontsteking kreeg met 10 maanden

7 maanden geleden

Onze zoon had vanaf 20w een vergrote niet.. de spanning die dat met zich meebracht, neem ik nu nog steeds mee. Bij de geboorte was het dan oké, na twee maanden niet oké, na 4 maanden slecht, na 6 maanden perfect in orde. Nu bang afwachten nu er een echo overgeslagen wordt. Op 1j nog eens controle

1 jaar geleden

Wij hebben helaas ook pas te horenngekregen met de 20nweken echo dat ons kindje 1 nier heeft. Dit is ook bevestigd in het A umc. Wij vinden dit beide erg heftig en weten niet hoe er mee om te gaan.

1 jaar geleden

Ik snap het, het is ook spannend ! Maar weet gezien de reacties hieronder dat jullie kindje met 1 nier ook groot/oud en sterk word. Wie weet hebben jullie hetzelfde als ons en blijkt hij/zij er uiteindelijk toch twee te hebben. Probeer toch te genieten van je zwangerschap, want het is zo bijzonder <3

7 maanden geleden

Mijn zoon van 13 heeft 1nier en is een gezonde sterke jongen. Volop aan het voetballen en puberen. Gaat echt goed!

7 maanden geleden

Mijn dochter is geboren met een mononier (1nier). Zij wordt bijna 11! De “andere” niet was een cyste en die is in de loop der jaren geslonken en weg! Voor de rest had zij nog allemaal andere cystes maar die zijn nu zo klein dat we er geen zorgen over hoeven te maken. We mogen ipv 2x per jaar nu om het jaar op controle 🥰

1 jaar geleden

Mijn vader bleek 3 functionerende nieren te hebben. Daar kwamen ze na zijn 50 ste pas achter.