Snap
  • Baby
  • eetproblemen
  • #sondevoeding
  • #nee-eter

Eetleed deel 6

Crossroads

Dan staan we hier op een punt. We moeten een keuze gaan maken. Gaan we sondevoeding blijven geven en laten we dus een Peg plaatsen? Of gaan we ervoor, eruit en een poging tot zelf eten.

In mijn vorige blog schreef ik dat we naar het Sophia zouden gaan. Uiteraard zijn we daar ondertussen geweest. En wat een verschil is dat! Niks ten nadele van het Amphia, maar in het Sophia zijn ze gewoon overduidelijk beter op kinderen ingespeeld. Het loopt soepeler, wil je toch nog die zelfde dag ergens ook nog een afspraak. Dan is dat geen probleem. En Sanna haar eetprobleem is daar een bekend verhaal. Dus ze hebben gewoon meer kennis.

Goede gesprekken gehad daar. Een kinderarts, pre-logopedist en diëtist gezien. 

En ze willen daar graag nog een slikonderzoek doen, dat is volgende week. Is gewoon wakker onder doorlichting kijken hoe Sanna het contrast opdrinkt en wat er dan allemaal in haar lichaampje gebeurd. Ik denk zelf eigenlijk dat ze niks zullen vinden, maar ik wil het toch even gecheckt hebben.

Het observatietraject bij Juzt is ook afgerond. En het is zowel positief als negatief (maar net hoe je het ziet). 

Sanna is te goed om behandeld te worden bij Juzt. Oké ze eet niet. En buiten dat ze eten nagenoeg nooit doorslikt, stopt ze het wel in haar mond en kauwt ze erop. Ze vertoont ook geen gedrag wat zodanig gecorrigeerd moet worden. Ze vertoont nu ook geen angsten meer als ze in aanraking komt met eten. 

Zij zien geen reden om Sanna in behandeling te nemen. Ik zie het als iets positiefs, maar goed we hebben alsnog hulp nodig.

We gaan ondersteund worden door de kinderfysiotherapeut en de pre-logopedist. De kinderfysio is voor het sensitieve gedeelte. Het om leren gaan met prikkels, aanrakingen, gekke dingen, etc. De pre-logopedist is er echt om ons te helpen met het eten. We hebben huiswerk meegekregen om Sanna bepaalde dingen af te leren. Ze moet aan een soort checklist voldoend om een hongerprovocatie te kunnen proberen. Bepaalde gedragingen horen daarbij. Zoals niet gooien met je eten, bestek of servies. 

Ik moet eerlijk bekennen, ik dacht echt ja maar hoe dan. Hoe ga ik dat afleren? Ik weet nog steeds niet hoe, maar het is gelukt. En nog vrij snel ook haha.

Dus de pre-logopedist heeft ons huiswerk meegegeven een "checklist".

Niet gooien met eten, niet overgeven tijdens het eten, niet tuffen, met andere woorden jezelf gedragen en op een andere normale manier aangeven als je het eten niet wilt.

Maar de diëtist stelde ook een voorwaarde. Ze moet minstens iets zelf eten, als zijn het maar een paar hapjes. EN ze moet op gewicht zitten.

Sinds een week geven wij nu sondevoeding volgens het "blended diet". Dat is normaal gezond eten zo fijn maken dat je het via een spuit door de sonde kan geven.

Het heeft me even wat tijd gekost om er handig in te worden. We hebben regelmatig gehad dat de spuit van de sonde af ontplofte en dan zit alles onder gepureerd eten. Ook het pureren van eten en uitvinden wat wel werkt en wat niet werkt. Maar sinds 2 dagen heb ik er wat meer handigheid in gekregen en een manier gevonden die voor mij goed werkt. Sanna krijgt nu 3x per dag voeding volgens het blended diet en dan alleen 'S avonds met het slapen nog een beetje gewone sondevoeding. 

Het gaat wel echt beter sinds we dit zo doen. Ze heeft niet meer overgegeven. Ze heeft nu dagelijks vaste ontlasting. Ze is veel vrolijker en ze loopt nu zelf (kan ook een toevalligheid zijn, maar toch). En! Ze eet. Niet veel, een paar hapjes, maar ze eet!

Over 2 weken hebben we een afspraak bij de kinder-mdl-arts. Dit gesprek is een adviesgesprek over het plaatsen van een Peg. 

De diëtist belde mij dat ze graag bij het gesprek wilde zijn. Want dit gesprek gaat niet meer over het plaatsen van een Peg. Maar over het eruit halen van de sonde en Sanna zelf laten eten. Wel of niet d.m.v. hongerprovocatie.

Want Sanna heeft overal groene vinkjes. Ze voldoet aan de checklist!