Snap
  • Baby
  • baby
  • lachen
  • eerste
  • lach

Eerste lach: samentrekking van spieren, of toch niet?

Waarom lachen baby's? Een vraag die de Londense gedragspsycholoog Caspar Addyman al jarenlang bezighoudt. Volgens hem is het wel degelijk een uitdrukking van echt plezier en geen onvrijwillige samentrekking van spieren.

Net als de eerste stapjes, is de eerste lach van je baby een mijlpaal. Wetenschappers zijn het er over eens: de eerste lachjes van een baby zijn geen willekeurige samentrekking van spieren. "Niemand twijfelt eraan dat het eerste huilen en de eerste tranen echte emoties uitdrukken. Het is dan voor iedereen duidelijk dat een baby zich ongelukkig voelt. Maar merkwaardig genoeg ontkennen zelfs experts vaak dat vroege positieve emoties, zoals de eerste glimlach, echt zijn", zegt Addyman.

Allereerste communicatie

Volgens de ontwikkelingspsycholoog is die eerste lach eigenlijk de allereerste communicatie van een kind. Addyman ondervroeg duizenden ouders uit 62 landen over de lach van hun kinderen. Daaruit blijkt kietelen veruit de meest efficiënte manier om een baby te doen lachen. Kietelen is een heel sociale interactie. Gekieteld worden door een vreemde is doorgaans angstwekkend terwijl het bij een geliefde plezier geeft.

Ook ‘kiekeboe’ zeggen blijkt goed te werken. Zelfs baby’s onder de vier maanden reageren al op het spel. "De baby realiseert zich bij dit spelletje dat het de volledige en totale aandacht heeft van een ander mens, een volwassene. Hij lacht samen met een ander en dit sociale aspect van lachen is enorm belangrijk. Door het spelen van kiekeboe communiceert de baby met een ander, terwijl hij nog niets van taal begrijpt. Het oogcontact tijdens kiekeboe is voor de baby de eerste conversatie tussen gelijken. Zo’n acceptatie van een volwassene is uitermate belangrijk voor een baby."

Geen echte emotie

Gedragsbioloog Nelissen nuanceert de bevindingen. "Lachen is geen onvrijwillige samentrekking. Het is wel degelijk een signaal van de baby aan zijn ouder. Net zoals huilen een signaal is. Een baby wil hiermee sneller geholpen worden. En hij leert ook snel dat er op lachen gereageerd wordt. Maar het is niet gelinkt met een echte emotie zoals geluk. Baby’s ontwikkelen pas later emoties en koppelen het lachen pas daar aan."

Bron: Nieuwsblad