Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Duurzaam shoppen? Koop eens tweedehands!

Wat groeien ze toch snel uit kun kleertjes! Sommige kleding krijgt niet eens de kans om te verslijten voor er alweer gekocht moet worden..

Tweedehands winkelen is eerlijk winkelen

Wat groeien ze toch snel uit kun kleertjes! Sommige kleding krijgt niet eens de kans om te verslijten voor er weer nieuwe gekocht moet worden. Bovendien is het niet goedkoop, zeker niet in deze tijd waarin we allemaal steeds meer in moeten leveren. Tweedehands is dus zeker een goede keuze. Het is niet alleen veel goedkoper dan nieuwe kleding kopen, het is ook nog eens hartstikke goed voor het milieu. We gooien 7,5 kilo kleding per persoon per jaar in de kliko. Dit is zo zonde! Zeker als je beseft hoe de werkomstandigheden zijn geweest voor de arbeiders die deze kleding hebben gemaakt. Zij hebben zich toch niet kapot gewerkt voor iets dat binnen een jaar een verbrandingsoven in wordt geschoven? Nog meer zonde als je bedenkt dat kleding ALTIJD gerecycled kan worden. Kleding die nog draagbaar is kan opnieuw verkocht worden of door goede doelen worden gebruikt. Kleding of textiel die niet meer geschikt is voor “consumptie” kan gerecycled worden en dienen als grondstof voor nieuwe (textiele) producten. Tweedehands kleding kopen (en verkopen) is dus niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor de wereld!

Vind je tweedehands kleding vies?

Daar hebben we wasmachines voor en bedenk dan dat de kleding die in de winkel hangt ook niet schoon is. Het is door vele handen gegaan voordat het bij jou in de kast ligt. Denk aan personeel, winkelend publiek en degene die het item al gepast hebben en wist je dat voor de productie van één T-shirt wel 125 gram gifstoffen wordt gebruikt. Resten hiervan zitten nog steeds in het shirt als jij het koopt en je huid neemt deze stoffen gewoon op in je lichaam. Hoe vaker het wordt gewassen, hoe minder gifsporen het bevat. Tweedehands is dus wat dat betreft een stuk gezonder!

Plannen en tips

Er is iets stuk of je kind heeft een groeispurt gehad en er moet meteen iets nieuws kopen. Probeer het dan maar eens tweedehands te vinden. Dat lukt dus nooit. Er is prompt niets te vinden in de juiste maat, de kleur is niet goed of de vorm is gewoon stom. Zal je altijd zien. Met deze tips wordt het al een stuk makkelijker!

  • Plan vooruit. Heeft dochter- of zoonlief nu maat 80 zet dan een doos klaar waarin je kleding verzameld in maat 92. Je kan dit zo gek maken als je zelf wilt (hup, 8 maten in het vooruit in dozen op zolder) maar kijk wel uit met seizoenskleding. Een winterjas in een bepaalde maat kan te klein zijn tegen de tijd dat je kind het nodig heeft.
  • Maak een lijst met basics die je nodig hebt in de volgende maat van je kind en stop deze in je tas of portemonnee zodat je die altijd bij je hebt. En vink af wat je binnen hebt. Je kind heeft bijvoorbeeld maat 80, je zoekt nu dus de garderobe in maat 92 bij elkaar. *Kijk in de buurt wat er te vinden is aan tweedehands winkels en kringloopwinkels en loop hier regelmatig eens even binnen. Houd ook in de gaten of er kinderkledingbeurzen in de buurt worden georganiseerd. Ook rommelmarkten zijn een goede manier om aan nieuwe kleding te komen.
  • Op marktplaats is ongelooflijk veel kinderkleding te vinden. Als je het slim aanpakt en de kleding die je kind niet meer draagt hier verkoopt dan kan je van de opbrengst de kast weer aanvullen. Zo kun je bijna helemaal met een gesloten portemonnee winkelen.
  • Nog goedkoper is het om te ruilen. Op www.krijgdekleertjes.nl kun je pakketten aanbieden van de kleding (en speelgoed) die jouw kind niet meer draagt, zo bouw je punten op waarmee je zelf weer een pakket uit kunt zoeken. Een leuk ruilsysteem. Of heb je vriendinnen met kinderen? Maak er met z'n allen een leuke middag of avond van om kinderkleertjes rond te schuiven. En als jullie dan toch bezig zijn, neem dan ook jullie eigen garderobe eens onder de loep en ruil met elkaar. Zo gaat iedereen blij naar huis.

10 jaar geleden

Vintich'Baby will be a temporary store! Which will sell Preloved 2011/2012 baby girl clothing Collection starting at baby size 50 (EU). Most of these clothing's are nearly new and we're worn with a lot of CARE & LOVE. Variety of different brands in Europe and United States such as Carters, H&M, Hema and Much more will be on sale for vinous money. Preloved, Clothing's that need to be Adored again... Once worn twice loved! http://vintichbaby.tictail.com/

11 jaar geleden

Sorry, tiepfoutje! www.krijgdekleertjes.nl dus en ik heb het ook in het artikel aangepast.

11 jaar geleden

Ik heb een kleine aanvulling of verbetering op deze blog ;-). De link van www.krijgdenkleertjes.nl werkt niet het moet zijn www.krijgdekleertjes.nl. Dus zonder de letter N in de link.

11 jaar geleden

ik koop voor onze kleine meid ook regelmatig tweede hands kleding. Ik koop de kleding via marktplaats of de kringloopwinkel. Als de kleding er nog goed uit ziet waarom niet. Ze groeit hard genoeg. Natuurlijk krijg ze ook wel eens een shirtje van hema of h&m of esprit.In ieder geval loop ze er altijd leuk bij.