Snap
  • Baby
  • Babyspullen
  • draagdoek
  • draagsysteem
  • knooptechniek

draagdoek of ergonomisch voorgevormde drager?

Met grote regelmaat krijg ik de vraag of het knopen met een draagdoek niet uiterst ingwikkeld en lastig is. Ingewikkeld is het wel en dan in de letterlijke zin van het woord, dus je kindje zit  lekker in-ge -wikkeld, ingewikkeld in de zin van moeilijk en lastig is het zeker niet, mits je weet wat je doet.

Het dragen met een draagdoek vergt enige handigheid, een draagdoekconsulente kan je deze handigheid prima leren. Koop je een nieuwe draagdoek, dan zit daar meestal een gebruiksaanwijzing met knooptechnieken bij geleverd, toch valt het niet mee om daar mee uit de voeten te kunnen. Iedereen is anders gebouwd en ook niet alle kinderen zijn hetzelfde, knoop je een draagdoek niet op de juiste manier, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Ook kan het zijn dat het dragen voor moeder en kind niet prettig is, het hoofdje wordt niet goed ondersteund, de benen zijn niet op de juiste wijze gespreid of de gene wie draagt word te zwaar belast.

Waar veel mensen de fout mee ingaan is dat er niet strak genoeg geknoopt word, knoop je bijvoorbeeld een geweven draagdoek te los, dan ondersteund deze het kindje niet voldoende en word het ook voor de drager snel te zwaar. Het is de bedoeling dat het gewicht van je kindje zo dicht mogelijk tegen je aan ligt en het gewicht mooi verdeeld word. dit draagt het meest prettig voor jezelf, de belasting op je eigen lichaam is dan niet groot.

Het voordeel met een draagdoek en dan met name een geweven draagdoek, is dat je de doek op heel veel manieren kunt knopen. er zijn heel veel variaties voor buikdragen, heupdragen en rugdragen. Zo is er voor ieder een favoriete knoop. Ook is er veel variatie in lengtes van doeken,bijvoorbeeld een korte doek +/-250cm kan heel makkelijk gebruikt worden voor een snelle heupknoop of rugknoop, zo'n korte doek neem je makkelijk mee in je tas, terwijl je met een lange doek van 460cm uren kunt dragen met een heerlijke buikknoop of je favoriete heup-of rugknoop.

Zie je het knopen totaal niet zitten, maar wil je je kindje wel graag ergonomisch dragen, dan is er veel keuze in ergonomische voorgevormde dragers. De voorgevormde drager (officieel soft structured carrier genoemd) is een ergonomische drager die zoals de naam al zegt voorgevormd is, deze drager hoef je dus niet zoals een knoopdoek te knopen, maar biedt wel alle voordelen die een knoopdoek ook biedt. Dit in tegenstelling tot andere gangbare “draagzakken” waarin kinderen hangen geeft de ergonomisch voorgevormde drager wel de juiste spreid-hurk houding en draag je je kindje met een bol ruggetje en is het dragen voor jezelf absoluut niet zwaar.

Deze drager vormt zich helemaal naar je kindje en zijn erg zacht en comfortabel en ook  belangrijk, makkelijk in gebruik. Daarom wordt de SSC ook vaak door vaders gebruikt. Zowel buik als rugdragen is mogelijk. De meeste dragers zijn geschikt vanaf het moment van geboorte en zijn te gebruiken tot een gewicht van maximaal 20kg (afhankelijk van het merk).

zo zie je maar, er is voor elk wat wils en iedereen kan op de juiste manier gaan dragen of dat nu met een drager of doek is maakt niet uit. Zo lang jij het juiste draagsysteem gebruikt wat bij je past, maak je er veel gebruik van en dat komt je kindje alleen maar ten goede.

Meer info over de verschillende draagsystemen kun je vinden op www.indedoek.nl

Natuurlijk kun je me voor vragen ook altijd mailen op info@indedoek.nl