Snap
  • Baby
  • moedergevoelens
  • liefde

Dit is waarom je jouw baby de allerknapste vindt!

Van biologische aantrekkingskracht tot krimpende hersenen

Wist je dat de natuur een bijzonder trucje heeft om ervoor te zorgen dat we onze eigen baby's als de mooiste wezens op aarde zien? Het is een fenomeen dat bijna alle ouders ervaren. Wij vertellen je wat er achter deze onvoorwaardelijke liefde zit!

De biologische aantrekkingskracht tot je kind

Moeders vinden hun baby's vaak de knapste ter wereld, en dat heeft veel te maken met de sterke biologische band tussen moeder en kind. Deze band wordt gevormd door hormonen zoals oxytocine, die een diepe liefde en verbondenheid creëren. Hierdoor associëren moeders de uiterlijke kenmerken van hun baby's automatisch met knapheid.

Liefdevolle interacties met je kind

De dagelijkse interacties tussen moeder en baby, zoals knuffelen, spelen en lachen, versterken de band en creëren positieve associaties. Hierdoor worden de uiterlijke kenmerken van de baby's nog meer benadrukt en ervaren moeders hen als de knapste wezens op aarde.

Onze hersenen spelen ook een rol

Niet alleen de hormonen zorgen ervoor dat we meteen verliefd zijn op onze baby's. Ook onze hersenen hebben er iets mee te maken. Elseline Hoekzema, onderzoeker van de universiteit van Leiden, heeft ontdekt dat bepaalde delen van onze hersenen kleiner worden tijdens de zwangerschap. Dit zijn vooral de delen die te maken hebben met hoe we met anderen omgaan en hoe we hun gevoelens begrijpen.

Betekent dit dat je hersenen echt krimpen? Gelukkig niet! Maar sommige verbindingen verdwijnen, waardoor je hersenen beter kunnen werken. Dat is handig als moeder, want zo kun je de signalen van je baby beter begrijpen. Ook het deel van je hersenen dat te maken heeft met beloning, verandert tijdens de zwangerschap. Het wordt kleiner, waardoor het sterker reageert op je baby. Je voelt je beloond als je voor je baby zorgt. Dit gevoel van beloning blijft meestal ongeveer twee jaar na de bevalling bestaan, daarna worden je hersenen weer normaal.

Niet altijd vanzelfsprekend

Hoewel de meeste moeders hun baby's als de knapste beschouwen, ervaart zo'n 30 procent van hen niet direct deze gevoelens. Verschillende factoren, zoals een zware bevalling, stress of vermoeidheid, kunnen hierbij een rol spelen. Gelukkig veranderen deze gevoelens vaak met de tijd, en zelfs moeders die een moeilijke start hebben, worden vaak uiteindelijk hartstikke verliefd op hun kind.