Snap
  • Baby

Dingen die ik eerder had willen weten..

Tijdens mijn zwangerschap probeerde ik me overal op voor te bereiden. Hier 5 dingen waar ik pas later achter kwam.

Tijdens mijn zwangerschap googlede ik wat af. Is dit gevoel normaal? Welk matrasje is het beste? Welke draagdoek wil ik hebben? En hoewel ik alles las wat los en vast zat (en dan nog meer) zijn er toch een aantal dingen waar ik pas achterkwam toen Muppet al geboren was. En sommige dingen waren best handig geweest om eerder te weten..

1. Vals hoog geboortegewicht

Als een moeder tijdens haar bevalling vocht toegediend krijgt (bijvoorbeeld vanwege een ruggeprik) krijgt het ongeboren kindje dit vocht ook extra in zijn/haar lichaampje. Dit plast hij/zij na de geboorte weer snel uit. Hierdoor is het geboortegewicht vals hoog en lijkt het kindje erg snel af te vallen. Kindjes die (te) snel gewicht verliezen krijgen bijvoeding. Iets wat dus niet altijd per se nodig is. Helaas hadden ze hier in mijn ziekenhuis nog nooit van gehoord en leerde ik dit pas toen Muppet al 2 weken was en behoorlijk wat bijvoeding gehad had.

2. Slapen met je baby in bed is best gezellig

Via alle officiële kanalen krijg je te horen dat je absoluut niet met je kindje in bed mag slapen, want dat verhoogt te kans op wiegedood. Maar onze Muppet had nog erg veel geborgenheid nodig en sliep dan ook niet fijn in haar eigen bedje. Tussen ons in sliep zij (en dus wij) veel beter. Uiteraard gebruikten we ons gezonde verstand en lag zij hoger dan wij en hadden we geen dekbed in de hoes zitten. Onder de deken terecht komen was dus ook geen gevaar voor haar. Doordat wij hierdoor veel minder gebroken nachten hadden, konden we overdag veel beter genieten van onze kleine Muppet. Ook heb ik het idee dat dit positief heeft bijgedragen aan de hechting. Toen zij na een tijdje wel steeds vaker in haar eigen bedje sliep miste ik haar af en toe zelfs ’s nachts!

3. BPA

Tijdens je zwangerschap lees je allerlei dingen die je niet mag eten/drinken/doen, omdat ze gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Iedereen weet dat je geen alcohol moet drinken, geen rood vlees mag eten en dat je de kattenbak verschonen ook beter kan overlaten aan iemand anders. Maar over Bisfenol A (BPA) heb ik mijn hele zwangerschap niks gelezen. Dit terwijl dit in heel veel producten zit (bijvoobeeld plastic flesjes of bakjes en eten in blik) en het invloed heeft op het menselijk hormoonstelsel. Voornamelijk voor (ongeboren) baby’s en kinderen kan dit van grote invloed zijn op hun hormoonhuishouding en zo op hun ontwikkeling. Ik kwam hier pas achter toen Muppet al 4 maanden oud was en ik op zoek ging naar goede bakjes om haar fruit- en groentehapjes in te bewaren. Toen viel mij op dat op veel babyproducten ‘BPA vrij’ staat. De afgelopen tijd is het wel iets vaker in het nieuws, maar tijdens mijn zwangerschap heb ik er echt nergens iets over gehoord of gelezen terwijl je het dus wel beter zoveel mogelijk kan vermijden.

4. Koemelkeiwitallergie

Toen ik zelf baby was heb ik een koemelkeiwitallergie gehad, mijn broertje daarna ook. Als dit in je familie zit is de kans dat je kindje het krijgt veel groter. Muppet kreeg al heel snel bijvoeding, omdat ze te veel gewicht zou verliezen. Zij spuugde haar bijvoeding (dat was flesvoeding, verder kreeg ze borstvoeding) erg vaak uit. Toen had ik al het idee dat het elke keer niet helemaal lekker bij haar viel, maar als ik dit aangaf luisterde niemand naar me. Na 2 weken was ze van de bijvoeding af en spuugde ze nog maar amper. Totdat ze rond de 4 maanden papjes kreeg. Dit maakten wij met flesvoeding, omdat ik niet genoeg gekolfd kreeg. Het ging eventjes goed, maar op een avond spuugde ze in een grote golf haar hele papje uit en kreeg ze allemaal rode vlekken en bultjes. Koemelkeiwitallergie! Hierna ging het steeds slechter en zelfs de borstvoeding kon ze op een gegeven moment niet meer goed verdragen. Toen zijn we overgestapt op hypoallergene voeding. Dit kan Muppet wel verdragen, als ze maar niet te veel melk op een dag krijgt. Als ik dit eerder geweten had was ik al direct gestart met hypoallergene voeding, waardoor de kans dat ze de allergie verder zou ontwikkelen al een stuk kleiner zou zijn geweest.

5. Slaapzakjes en inbakeren

Al voordat Muppet geboren was hadden we besloten dat ze in een slaapzakje zou gaan slapen. Geen gedoe met dekens die ze af kan trappen of los kan trekken. Helaas waren alle slaapzakjes die we hadden voor haar nog veel te groot. Dus gingen we alsnog aan de slag met dekens en lakens. De kraamzorg heeft wel eens voorgedaan hoe we haar zouden kunnen inbakeren, maar dat vond ik toch maar een eng idee. Als je het verkeerd doet kan het best wel gevaarlijk zijn..Dus zo belandde Muppet regelmatig tussen papa en mama in bed (wat ook best gezellig was). Daarnaast lag onze Muppet zo klein als ze was al nooit stil (nog steeds niet) en trapte ze dus elke keer al haar dekens naar beneden terwijl zij dan koud een heel stuk hoger in haar bedje lag. Toen Muppet ongeveer 3 maanden was kwam ik de oplossing tegen: een inbakerslaapzakje. Hier zat Muppet met haar armen in, zodat ze wel de geborgenheid had, maar het was minder strak dan echt inbakeren. En het mooiste: je kan het niet fout doen! Vanaf dat moment sliep Muppet steeds beter in haar eigen bedje. Nu mag ze er al een tijdje niet meer in, omdat ze zich om kan rollen. Maar in de vervolg-slaapzak (die net wat smaller is dan de meeste slaapzakken), slaapt mevrouw ook heerlijk!

8 jaar geleden

Grappig dat onze verhalen zo op elkaar lijken. Ach, ik denk maar zo: nu weet ik het tenminste voor (een eventuele) tweede!

8 jaar geleden

Echt waar joh dit lijkt mijn verhaal wel, alleen het inbakeren niet omdat onze dochter in stuit gelegen heeft mocht dit niet. Ik werk zelf in de kinderopvang maar daar komen de kinderen pas vanaf 3 maanden het valt dan toch vies tegen wat je allemaal niet weet.

8 jaar geleden

Ja, zeker! Je maakt je als nieuwe mama al over zoveel dingen zorgen. En dan blijkt later dus dat haar gewicht helemaal niks was om me zorgen over te maken.. Eigenlijk horen ze het in het ziekenhuis te weten, maar helaas in een heel aantal ziekenhuizen blijkbaar toch niet..

8 jaar geleden

Dat van dat vocht is echt wel handig om te weten en te onthouden. Voor veel mama's. Dat scheelt namelijk ook zo veel stress!