Snap
  • Baby
  • Voeding
  • Gezond

De troubles dat voeding heet

Want wat geef je een baby van net 5 maanden? En dan vooral, hoeveel???

Onze Jurre is inmiddels een dikke 5 maanden maar ook best een "volle" baby. Bij de geboorte was meneer al een 4.5kg schoon aan de haak en had hij honger maar dan ook echt HONGER!

Op advies van de verloskundige en kraamhulp zijn we langzaam overgestapt op forte voeding. Iets waar het consultatiebureau niet de vlag voor uithangt maar die hebben altijd wel wat aan te merken. (Ik vraag me toch af hoe perfect de kinderen zijn van de kinderartsen daar) Afin, forte voeding dus. En jawel met 3 maanden 6 schepjes alstublieft!

Jurre werd 4 maanden oud, hiep hiep hoera tijd voor hapjes! Eindelijk kon ons mega hippe babycook apparaat uit de verpakking worden gehaald om de meest culinaire sjizzle te maken voor ons 'Propje'. Nou forget it! 1 smaak per keer zo luid het advies..

Dus we begonnen met wortels en gaven dit braaf een hele week. Eerst nog braaf invriezen in een ijsklontjesbakje om er dan 3 uit te ontdooien. Dit werd met na een week al vervangen door wat meer gevulde bakjes omdat Jurre de hapjes wat karig vond. Dit gevolgd door een week bloemkool, pompoen, doperwten, pastinaak en broccoli. Dat laatste was een drama ofwel een week lang geen avondhapje. Wat hem dan weer niet scheen te boeien. Een paar weken na zijn eerste groentehap zijn we gaan uitbreiden met een fruithapje en ook dat gaat erin als koek. 

Maar nu komt het! Hoeveel is genoeg? Jurre eet per dag het volgende:

7.00 uur Fles 6 schepjes forte en 210 water

9.30 uur 40 gram fruit

11.00 uur fles met 6 schepjes forte en 210 water

12.30 uur ongeveer 1/8 boterham zonder korst (rijstebloem was geen succes.. Als je het zelf proeft, snap je ook direct waarom)

15.00 uur fles met 6 schepjes forte en 210 water

18.00 uur 60 gram groente

19.00 uur fles met 6 schepjes forte en 210 water

23.00 uur fles met 6 schepjes forte en 210 water

Het lijkt wel of hij geen rem heeft en op internet lees je ook wisselende verhalen. Sterker nog, het consultatiebureau komt met andere adviezen dan in dat, voor hun zo heilige, groeiboekje staat omschreven. Volgens hun mag de laatste fles al geschrapt worden met 5 maanden terwijl in het groeiboekje staat dat je deze vanaf 8 maanden gaat schrappen. Best een groot verschil als het om een 'officiële' richtlijn gaat.

Ik word een beetje tureluurs van alle wisselende 'officiële' adviezen en vertrouw maar op mijn moedergevoel. Al merk ik wel dat ik mijn eigen gevoel soms wat wantrouw. Doe ik het wel goed? Krijgt hij niet teveel binnen? Is hij niet te dik? Ik ben daarom ook erg benieuwd naar jullie moedergevoel. Hoe gaan jullie hiermee om? En wanneer is het 'genoeg'?

7 jaar geleden

De oudste van mij heeft ook altijd bepaald. ipv 5 flesjes met 6 maand, had ze 11 flesjes met de helft. De wijkverpleegkundige klapperde met de oren toen ze het hoorde, maar de motivatie en hoe ze het deed, vond ze het een goede oplossing. Want als we iets meer deedde per x spuugde ze gelijk eruit. Gebeurde van 80 cc

7 jaar geleden

Fijn om dit te lezen. Mijn jongste van net 7 maanden bepaalt inderdaad ook zelf zijn schema. En dat houdt in 4x een fles, maar wel goede fruithap, tussen de middag boterham en s avonds lekkere groentehap met aardappels er doorheen! En dan is hij een tevreden mannetje. En als hij genoeg heeft is er geen lieve moederen aan. Dan eet hij niet. Volg je baby en je gevoel en let erop dat het gezond is, dan komt het best goed! Als mijn zoontje af en toe echt humeurig is, laat ik hem sabbelen op een wortel of stuk appel. Vindt hij ook heerlijk en dat rekt de tijd tot de maaltijd precies genoeg.

7 jaar geleden

ik ben er van overtuigd dat je gewoon je kind moet volgen, teveel eten doen ze niet! mijn boef is ook een flinke (ruim 8 pond bij geboorte) hij is nu 7 maanden heeft zijn eten volledig zelf bepaald en zit nu op het volgende schema: 7.30 fles 200+6 9.30 fruit 150 gram 12.30 2 boterhammen met beleg 17.00 groentehap 200 gram (groente, aardappel en 2a3 keer in de week beetje vis,vlees of ei) 20.30 fles 200 + 6 we hebben ook echt even gezocht maar meneer houdt stijf de lippen op elkaar als die niet hoeft en laat wel duidelijk merken als die meer lust. Bij ons bij cb raden ze inderdaad aan om fruit en groente zoveel mogelijk te geven daar ze toch naar vast voedsel toe groeien dus kijk gewoon wat je kleintje op kan/wil, dan gaat die vanzelf wel minder fles drinken! succes

7 jaar geleden

Mijn mannetje wilde toch echt op die leeftijd minstens 6 flessen en de rest was voor er bij. Ik heb me alleen niet zo aan hun schema gehouden met een week dat een week dat want dan kreeg ik toch echt komentaar van meneertje. Tegen mij zijnden ze ook dat ik te veel gaf dus heb ik me aan hun richt lijn gehouden en wat bleek meneer viel drastisch af. Dus nu doe ik wat me gevoel zegt. Inmiddels is hij 9maanden en eet al met de pot mee. Let wel niet te pittig en zonder extra zout, plus 4a5 flessen voeding 200cc. Mijn advies is dan ook volg helemaal je gevoel. En als hij te weinig krijgt dan meld hij zich echt wel. En te veel dat geven ze ook aan of het komt er weer uit.