De Sterrenkijker
Wat betekent het en wat voor gevolgen kan het hebben voor jou en je baby?
Waar komt de naam Sterrenkijker vandaan?
Een Sterrenkijker ligt als het ware rug aan rug met zijn of haar moeder, met het hoofdje netjes naar beneden, maar wel met het gezichtje naar voren. Als hij geboren wordt, kijkt hij dus naar boven, naar de sterren, hier komt de naam vandaan. Een baby ligt dan dus niet in de klassieke achterhoofdsligging.
Waarom ligt een baby als Sterrenkijker?
Soms kan dit aan de vorm van het bekken van de moeder liggen. Maar het kan ook zo zijn dat de baby op die manier gewoon het prettigst ligt, omdat hij bijvoorbeeld ergens in zijn lijfje (extra) spierspanning heeft.
Geboren worden als Sterrenkijker
Dit is zeker niet de meest makkelijke manier voor een baby om geboren te worden. En ook voor de moeder kan bevallen van een sterrenkijker moeizaam zijn. Omdat alles in een vrouwenlichaam erop is gebouwd dat een kindje gewoon met het gezichtje naar beneden geboren wordt. Vaak wil de ontsluiting niet zo vorderen, omdat het hoofdje niet op de juiste manier op de baarmoedermond drukt.
Over het algemeen zorgt een Sterrenkijker dus eerder voor een langdurige bevalling. Doordat de baby niet op de meest ideale manier ligt, kan het ook zijn dat het kindje langer doet over de indaling. Regelmatig komt het voor dat de moeder vroegtijdig persdrang krijgt, de vliezen kunnen eerder breken en de weeën worden vaak sterk in de rug gevoeld.
Soms verloopt het wel vlot
Gelukkig is dit allemaal zeker niet altijd het geval. Er zijn ook bevallingen van Sterrenkijkers die wel vlot verlopen, bijvoorbeeld doordat de moeder tijdens de weeën een zodanige houding aanneemt, dat het kindje wat beter voor de uitdrijving komt te liggen. Het gaat dan om bijvoorbeeld op handen en knieën zitten. Dit helpt echter jammer genoeg niet altijd.
Mogelijke gevolgen voor je baby
Sterrenkijkers hebben vaker last van spanning in het lijfje, bijvoorbeeld in de nek, schouders, rug of kaken
Hierdoor hebben ze vaak een duidelijke voorkeurshouding
Slapen, want ontspannen, kan dan soms heel moeizaam gaan
Al dan niet verborgen Reflux komt ook veel voor
Soms hebben ze ook een korter tongriempje
Wat kun je doen?
Een bezoekje aan een osteopaat/manueel therapeut is vaak geen overbodige luxe, deze kan onderzoeken of er spanning in het lijfje van de baby zit en of er iets vastzit en dit vervolgens behandelen. Vaak krijg je dan ook oefeningen om thuis te doen met je baby.
Voor de mogelijke reflux kun je uiteraard terecht bij de huisarts of kinderarts.
Mocht je baby alsnog moeilijk kunnen ontspannen, veel of ontroostbaar huilen of moeilijk slapen kun je ook de hulp inroepen van een babycoach of slaapcoach. Zelf werk ik hierbij met het geboorteverhaal, hierin neem ik mee hoe ervaringen tijdens de zwangerschap en geboorte invloed hebben op je kindje. Het programma Babybehoefte in Kaart combineer ik met andere methodes of delen van methodes, die passen bij jouw baby.
Wat natuurlijk ook heel fijn is om te ontspannen is Babymassage of de speciale Slaap Lekker Massage van Babymassage Nederland. Deze methodes zet ik ook vaak in bij baby’s die om de een of andere reden veel spanning in hun lichaampje hebben of moeilijk in slaap komen.
Veel bij je dragen is ook heel fijn voor kindjes met een moeilijkere start, veel knuffelen en veel aanraken. Geef je kindje de tijd om te wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
Het verhaal van Stan
De moeder van Stan was aanwezig bij een Webinar van Geboorte in Kaart, waar ze hoorde over hoe Martine en Marjella tegen het ontstaan van geboortepatronen aankijken. Op het moment dat ze naar het Webinar keek, wist ze eigenlijk niet meer wat ze verder nog kon doen om haar zoontje te helpen. Hij kon zo lang en erg heftig huilen en sliep overdag nauwelijks. Op dat moment was hij 7 weken oud.
Babybehoefte in Kaart
Samen met zijn moeder ben ik in het geboorteverhaal van Stan gedoken. In een periode van ongeveer een maand hebben we meerdere afspraken gehad, hebben we van alles doorgenomen, besproken en uitgezocht. Natuurlijk is er niet 1 direct wondermiddel en geen standaard oplossing voor elk gezin, maar het slapen ging steeds beter. En ook het huilen verminderde sterk. Stans mama is een lieve en bewuste moeder, die ook alles durfde aan te kijken en te proberen. Heel mooi om dat te zien en de dingen die zij al voelde te kunnen bevestigen en verder uitleggen door middel van de geboortepsychologie.
Na afloop van het traject stuurde zij me deze woorden: “Ik vond het fijn om een luisterend oor te hebben en bevestiging van mijn gevoel. En antwoorden op nog wat onbeantwoorde vragen. Ook al zullen we nooit alles 100% zeker kunnen weten. Het heeft Stan en mij geholpen om door een erg heftige periode te komen.”
Dit maakt in mijn ogen het Babybehoefte in Kaart programma ook zo sterk, dat het kijkt naar wat jouw baby nodig heeft en niet met vaste standaard oplossingen komt. Elke baby en ook elk gezin is anders. Wat een dankbaar gevoel als je deel mag uitmaken van het proces dat ouders en baby elkaar nog beter gaan begrijpen en nog meer naar elkaar toegroeien.
Meer lezen? Of vragen? Neem een kijkje op mijn website of stuur me een berichtje via de socials.