Blog header image

Dé speen, kan ik hem vastbinden?

Had ik nooit met de speen moeten beginnen? Nu kan hij namelijk niet meer zonder.. iemand tips?

Had ik nooit met de speen moeten beginnen? Nu kan hij namelijk niet meer zonder.. iemand tips?

Mijn zoontje heeft al vanaf het begin een speen. Het begon allemaal op dag 2... Zijn zuigbehoefte was enorm en daarom besloten wij om zijn speen te geven. Hij had genoeg gegeten dus daar lag het niet aan. Baby's hebben de gedachten 'ik wil mijn speen' niet, dus in het begin kun je deze best geven (dachten wij).

Nu, bijna 4 maanden later, is hij onmisbaar. Maar dan bedoel ik ECHT onmisbaar. Hij valt niet in slaap zonder speen, en als hij eenmaal in slaap begint te vallen en de speen valt uit, is het huis te klein. Als hij eenmaal écht slaapt en de speen valt uit, dan merkt hij het niet. Maar wij leggen onze zoon niet altijd slapend in zijn bedje, hij moet leren om wakker in zijn bedje te liggen.

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: de hamvraag! HOE zorg ik ervoor dat ik niet 86x per dag de trap op en af hoef te rennen om die speen in zijn mond te stoppen? Hij is nog te klein om zelf zijn speen te zoeken, en hij draait steeds van links naar rechts, dus een knuffeldoekje heeft ook geen zin. En o ja, voordat ik het vergeet, de 10 minuten regel heb ik ook al geprobeerd. Geen speen = huis op zijn kop.

Zijn er meerdere mama's die hier last van hebben (gehad)? Ik ben benieuwd!

Liefs,

Blogmiepje

Top 3 antwoorden:

Op basis van alle antwoorden heeft Mamaplaats een top 3 gemaakt. Het is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kindje, gezien hele jonge kindjes niet zelf de speen kunnen pakken. Lees hier de meest gegeven antwoorden en hopelijk hebben jullie er wat aan!
  • 1: Knuffeldoekje speciaal voor speentjes
  • 2: het knuffeltje 'knuffel je speen' in huis halen
  • 3: Knuffeldoekje in combibatie met meerdere spenen in bed zodat ze zelf de speen kunnen pakken wanneer ze hem kwijt zijn
marijtje85
6 jaar geleden

Dit probleem hebben wij ook gehad. Echter kon ik wel een knuffeldoekje gebruiken omdat ons kindje vooral naar 1 kant lag. Je hebt hier ook speciale knuffeldoekjes voor. Die draaien als het ware mee met het hoofdje van je baby. Je zou er even op moeten Googelen.

Fleur1987
6 jaar geleden

Hier hetzelfde verhaal, wij hebben het echt over laten gaan omdat wij ook geen oplossing konden vinden die echt zijn werk deed.

Anoniem
6 jaar geleden

Je kan een hydrofiel door de ring halen, hierdoor verzwaart de speen en blijft hij langer in positie. Zelf het probleem, gelukkig, niet gehad. Succes!

Anoniem
6 jaar geleden

Jaa ik heb hier ook last van!! Onze zoon kan ook niet zonder speen. Ik lees mee!!

Anoniem
6 jaar geleden

Speen met beest er aan hier liggen ze overal! Raak je niet kwijt en kunnen ze vrij snel zelf pakken! Sun vind ze geweldig!!

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn zoon is bijna 6 weken.kan dat dan ook al?

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn vader had daar vroeger, toen ik nog een baby was, een oplossing voor gevonden. Hij plakte aan 1 kant vd speen een klein stukje leukoplast, dat raakte dan mijn wang en de speen. Als de speen dan uit zou floepen, zou t leukoplast het enigszins tegenhouden, zodat ik de speen gauw weer terug kon zuigen... maar misschien moet je dan eerst een stukje leukoplast proberen op een ander stuk huid, ivm een allergie... zou het nu niet bij mn eigen dochter doen, aangezien mijn vriend een allergie heeft voor dit soort pleisters. Gelukkig is t bij ons ook niet nodig. Maar wie weet helpt t bij jullie. Succes!

Anoniem
6 jaar geleden

Dl had dat ook, nu is ze bijna een jaar en gooit ze hem continu op de grond; ze wilt hem niet meer... alleen met slapen nog af en toe. Misschien troost dat je iets ;)

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn zoontje wilde ook echt niet zonder.. Tot hij het nestle doekje had gevonden en die nu gebruikt om op te zuigen.. Nu is hij 9 maanden en alweer 2 maanden zonder speen!

Anoniem
6 jaar geleden

Vanaf een paar weken m'n zoontje laten wennen aan de "knuffel je speen". Dit werkte al gauw en snachts zelfs gegeven met een glow in the dark speen vd difrax.

Anoniem
6 jaar geleden

Wij hadden ook dit probleem, ook 'S nachts! Uiteindelijk de speen weggegooid.. 3 slapeloze dagen en nooit meer een speen nodig gehad, wat een verademing!

Anoniem
6 jaar geleden

Ff doorheen bijten! Onze zoon is nu 1.5 jaar en pakt de speen snachts zelf (tenzij die uit bed valt haha). Bij de oudste kwam de fee de speen ophalen toen hij 3 was ;)

Anoniem
6 jaar geleden

Herkenbaar! Ik liep s'nachts wel 100 keer naar onze dochter... Tot het moment kwam dat ze hem zelf in kon doen... Heerlijk ???? Ik zou dus zeggen ff volhouden nog...

Anoniem
6 jaar geleden

Hier vanaf begin speenkoort aan speen vast, en vast geknoopt aan de slaapzak. Ons meisje had snel Door Hoe ze hem zelf moest pakken! Ze is nu 9 maand, maar met een maand of 4 lukte het haar volgens mij al aardig! Succes! Hoop dat DE tip er voor je tussen zit :)

iieenn44
6 jaar geleden

Ik deed het toendertijd vastplakken met luiertape, kleeft niet zo hard, maar zit toch vast! Succes met afleren, dat zal nog een klus worden:(

Anoniem
6 jaar geleden

Hoi, jeetje dit herken ik precies maar het komt echt goed! Ons zoontje is nu 10 maanden en pakt sinds dat hij ongeveer 8 maanden is zelf z'n speen. Vanaf 4 maanden ben ik echt gaan afbouwen met overdag geven. Dus als hij wakker was niet meer geven maar meer afleiden. Dit gaan ze zelf ook steeds meer doen omdat ze meer van de omgeving mee krijgen. Hij krijgt dus echt alleen z'n speen in zijn bedje en ik hoef dus ook niet meer naar hem toe om hem te geven. En ik heb het op een gegeven moment echt omgedraaid: 'ach ja ik ben ook weer lekker in beweging'. Haha!

Anoniem
6 jaar geleden

Herkenbaar:) Beide mannetjes hebben bij ons beide vanaf dag 2 een speen gekregen, om dezelfde reden die jij aangeeft. Ook bij beide het probleem gehad van het uit de mond/op de grond vallenvan de speen. Bij ons was een speen-doekje de oplossing, én twee spenen in bed. Bij de jongste heb ik inderdaad ook vanaf 3,5 ongeveer een maand regelmatig ’s nachts opnieuw de speen moeten geven (de oudste lag 11 maanden bij ons op de kamer, omdat we maar 1 slaapkamer hadden, dus dat kon ik vanuit mijn bed doen:)). Maar vanaf ong. 4,5 maand kan hij zelf zijn speen goed in zijn mond doen, dat scheelt heel veel. Alleen als hij zijn speen kwijt is en wakker is (want inderdaad als hij slaapt heeft hij hem uit) dan moet ik er even uit, gebeurt gelukkig niet heel vaak. Dus mijn tip zou zijn een speendoekje, twee spenen en nu nog even geduld dat hij de speen slef in kan doen. Wat afbouwen betreft, de oudste was iets meer verknocht aan zijn speen (ook overdag), maar vanaf 1 jaar was de regel alleen bij slapen en lange ritten in de auto (mijn ouders wonen 200km bij ons vandaan). Iets na zijn 2de verjaardag was zijn speen ineens “kwijt”, samen lopen zoeken, maar konden he echt niet vinden (was 1e nacht half uurtje even in de weer, 2de nacht 10minuutjes en daarna goed). De jongste heeft sowieso alleen bij slapen en in de auto de behoefte, verder overdag of als hij verdriet heeft wil hij de speen niet (gelukkig). Maar ook bij hem is het vanaf z'n 2de geen speen meer... hij mag nog een jaartje genieten (vandaag jarig) De tandarts zag na een half jaar trouwens al dat we gestopt waren met de speen, dus dat trekt op jonge leeftijd gewoon weer bij. Succes met het vinden van de voor jullie werkende oplossing!!

Anoniem
6 jaar geleden

Herkenbaar. Wij grapte al elastiekjes achter de oren. Hihi. We hadden ook al een doek door de ring gedaan, verschillende soorten spenen gekocht en een beestje eraan gehangen maar dat hielp allemaal niet. In het begin hielden wij haar op tot 21:00 uur en dan naar bed. Anders liepen we idd de trap heel vaak op en af. Ze heeft hem gelukkig niet vaak nodig. Ik denken nog een paar maanden en dan kan ze hem zelf in haar mond doen. Ze is nu ruim 5 maanden. Dus helaas geen tips.

Anoniem
6 jaar geleden

Helaas geen tips, lange adem hebben. Er komt een moment dat ze 'm zelf kunnen pakken of door er met hoofd op te draaien en zo naar binnen te sabbelen of met de handjes. Hier nu zoontje 21 maanden en gooit speen steeds uit bed, expres, iets met grenzen ontdekken ;-) Ik heb dat 1 avond geaccepteerd en de dag daarna bij derde keer keuze gegeven speen weggooien = geen speen meer krijgen. 3 huilavonden om speen achter de rug MAAR nu 2 weken speen vrij!!

Anoniem
6 jaar geleden

Wow zo herkenbaar dit! Soms denk ik weleens 2 magneetjes is zo ideaal! 1 in de mond en 1 in de speen hahaha. Ik heb/had me erbij neergelegd dat ik er zo vaak uit moest omdat zijn speen eruit was. Nu 9 maanden kan hij het zelf vinden en in zijn mondje stoppen tenzij hij tussen de reling van zijn bedje ligt. Heb trouwens 6 spenen ???? ideaal hoef ik ook niet elke nacht zijn bedje opzij te duwen omdat hij er dan tussen ligt. Het blijft een topsport. Maar voorlopig laat ik hem nog lekker met zijn speentje.

Anoniem
6 jaar geleden

Wij hebben ook alles geprobeerd. Knuffel hydrofiel, niets werkte. En nu ligt meneer heerlijk ingebakerd met de speen vast geplakt op zijn gezicht te slapen.( Kom maar op met alle commentaren dat het echt kan etc). Hij kan huilen praten spugen, dus voldoende ruimte om niet te stikken! Wij hebben thuis weer een super vrolijk ventje omdat hij heerlijk kan doorslapen! En wij zijn leuke en liefdevolle ouders omdat wij ook kunnen slapen! Misschien een idee om eens uit te proberen!

Anoniem
6 jaar geleden

Super herkenbaar! Gaat snel weer over, hou vol???? Wij hebben 2 'reserve' spenen in het ledikantje. Ons meisje slaapt super met 1 in haar mond En 1 in haar handje,......met 3 speentjes heb je een goede kans van slagen. Had ik nooit mee moeten beginnen is ook hier voorbij gekomen, máár denk dan ook snel aan alle troost die je kleintje er allemaal van heeft gehad. Zet hem op moeder!!

MisssMamaPoekkie
6 jaar geleden

Had mijn zoontje ook last van... owwee als de fieppie kwijt was!!! Nu is hij bijna 7 maanden en het word steeda minder dat hij zn fieppie wil ;-) in bedje of als we weg gaan in de buggy en heel soms na een fles als hij nog zuig behoefte heeft. Het was rond zn 4 maanden ook mega erg hoevaak ik er wel niet snachts uit moest toen die stomme piep fiep weer een vliegreis door zn slaapkamer had gemaakt...vaak lag hij dan onder het bedje in een hoekje bij de muur of bijna onder zn kledingkast. .... probeer gewoon alleen een fieppie te geven als hij echt huilt...

MisssMamaPoekkie
6 jaar geleden

Wij hadden bij zn bedje op een gegeven moment 4 fieppies liggen en 2 in de box en 1 standaard in de luiertas

Anoniem
6 jaar geleden

Was t zo zat met het uitvallen van de speen dat wij zijn gestopt met dat ding.. Week 'ontwenningsverschijnselen' daarna nergens meer last van..

Anoniem
6 jaar geleden

"knuffel je speen", echt een geweldige uitvinding! En soort knots waar je de speen aan vast maakt. Hij is iets verzwaard waardoor de speen blijft liggen en je kindje hem dus snel weer zelf terug kan doen. Bij onze zoon vanaf 2 maanden geïntroduceerd en hij kan niet meer zonder. Hij heeft ook geen knuffel oid. Hij slaapt met zijn handje om de knots.

Anoniem
6 jaar geleden

Er zijn speenknuffels te koop volgens mij heet het cuddle me Dan kunnen ze de speen makkelijker vinden Misschien is dat wat.

Anoniem
6 jaar geleden

Hier hetzelfde. Yori heeft nooit een speen gehad maar Sam kan niet zonder. Meteen paniek wanneer dat ding eruit valt, maar je ziet hem ontspannen als hij m weer heeft. Daarom wil ik hem ook niet zonder speen laten. Toen ik zwanger was riep ik ook steeds: deze krijgt ook geen speen hoor! Maar Sam is nou eenmaal niet hetzelfde als zijn grote broer. Hij krijgt m wanneer hij overstuur dreigt te raken en om te slapen maar ik ben vastbesloten om geen wandelende dreumes te hebben met speen! Eens zien hoe ik dat ga aanpakken.

Anoniem
6 jaar geleden

Je kan 2 spenen in het bedje leggen met een knuffeldoekje er aan. 1 aan de linkerkant en 1 aan de rechterkant.Met een doekje er aan is de speen ook voor jezelf makkelijker te vinden, dus als ie kwijt is, vind je hem zelf ook sneller.

Anoniem
6 jaar geleden

Sorry moest heel hard lachen alleen al bij het lezen van de titel.Ik dacht meteen weer aan mijn eigen ducktape fase..nee natuurlijk heb ik dat niet gedaan...maar het zelfde probleem hier gehad dat ik er maar grapjes van ging maken.wat vermoeiend en het zoeken in het donker is helemaal drama..hier hebben we er na een paar maanden een doekje eraan gedaan doekje in slaapzak en meneer kon als hij de speen kwijt was hem zo weer in zijn mond doen..het is echt een kwestie van tanden op elkaar en het komt goed

Anoniem
6 jaar geleden

Ik ken het probleem! Ik ben op zoek gegaan naar een oplossing en heb deze gevonden! De speenslab :) dit is een slabbetje en "speenkoord" in een. Via mijn bedrijfje Babycute handgemaakte baby en kinder producten (te vinden op facebook en etsy) verkoop ik de speenslabbetjes. Doordat de speen vlakbij het gezichtje van je kindje blijft kan hij of zij de speen makkelijk terug vinden en weer in de mond stoppen. Overdag is het ook ideaal omdat je gelijk een klein slabbetje om hebt. Echt een super uitvinding!

mamavaneenmeisje
6 jaar geleden

het duurt ongeveer 10 a 15 minuten voor een kindje meestal goed slaapt. Als je die tijd even bove blijft hoe je ook neit steeds naar boven

Flyingmom
6 jaar geleden

Door het ringetje van de speen een hydrofiele doek. Onze dochter wist 'm dan meteen te vinden! Succes

Anoniem
6 jaar geleden

Weetje wat ik denk,. De mensen waar van een kind een speen of duim gebruikt willen ze het graag afleren. En de mensen (o.a. wij) waar het kind niks doet met speen of duim zouden het juist wel handig vinden als ze deze hadden in sommige momenten.

blue
6 jaar geleden

Dat is bij ons ook! Wij hebben zelf de speen afgeleerd met 10 maanden. Het gaf ons wel veel rust! Maar sommige Momenten zou ik echt de speen weer aan willen leren, bijvoorbeeld de tanden/kiezen periode..