Snap
  • Baby
  • ontwikkeling
  • prematuur
  • tevroeggeboren
  • vijfmaanden

De prematuur is bijna een half jaar 🥳

De prematuur wordt een grote jongen en is geen prematuur meer. Maar wanneer is een prematuur geboren baby geen prematuur meer? En hoe verloopt de ontwikkeling?

De prematuur is ondertussen echt geen prematuur meer. Maar een heerlijke sterke baby van ruim vijf maanden. Ik vraag me af wanneer het etiket prematuur verdwijnt, waarschijnlijk nooit want hij blijft altijd een prematuur geboren kindje. De onderliggende vraag is wanneer is de baby vergelijkbaar met een a terme geboren baby? Artsen geven bij mij aan dat ze tot een jaar corrigeren en dat rond de 1,5 in principe geen waarneembare verschillen meer zijn.

Of er gevolgen zijn op lange termijn qua ontwikkeling blijft altijd maar de vraag. Wat ik eng vond bij het gesprek met de kinderarts bij 27 weken zwangerschap was het risico op hersenbloedingen wat benoemd werd. Hersenbloedingen komen regelmatig voor bij premature kinderen, hiervoor krijgen ze regelmatig een echo van de hersenen. Er zijn verschillende gradaties. Vooraf kan niet voorspeld worden wat de eventuele schade gaat zijn. Of dat er überhaupt geen schade is.

J. heeft gelukkig geen hersenbloeding gehad. Wel had hij een cyste in zijn hersenen. Dit blijkt behoorlijk vaak voor te komen en is geen reden tot zorg.

J. ontwikkelt zich vrijwel als een a terme baby. Hoewel er nog steeds wel bijzonderheden zijn. Allereerst is hij erg prikkelgevoelig, hoe gestructureerder en voorspelbaarder alles is, des te beter kan J. aarden. Dan slaapt hij goed, drinkt hij goed en is het een heel vrolijke baby.

Afwijken van de structuur kan, maar dat moet J. wel even verwerken.

Qua gezondheid is het een ventje die altijd verkouden is, standaard koorts/verhoging heeft en snotterig is. Hij ademt erg zwaar, piepend en zagend. Dit is niet ernstig, hij lijkt er weinig hinder van de ondervinden. Maar het hoort als buitenstaander erg eng.

Qua ontwikkeling ligt hij op schema wat een baby van zes maanden moet doen. Opvallend is de voorkeur voor ontwikkeling en bewegingen waar een strekkende houding voor vereist is. Dus het omrollen, zitten, staan en een bruggetje maken. De fysiotherapeut gaf aan dat dat een gevolg is van het erge overstekken waar prematuren toe neigen. Hierdoor voelt de strekkende beweging veiliger en ze hebben immers deze spieren al volop getraind. Het overstrekken is trouwens na drie maanden erg afgenomen.

Bewegingen die een ronde houding vragen zoals spelen met de handen en voeten en kruipen, genieten niet de voorkeur van J.

Dit kan ik door spel wat stimuleren, maar ook dat komt helemaal goed. Misschien dat hij het hele kruipen overslaat.

Verrast was ik door het advies om gewoon tussen de vier en zes maanden te starten met oefenhapjes. J. vindt het heerlijk en heeft al veel fruit en groente geprobeerd. En eet soms een stukje brood. Opvallend is dat ik de vorige drie kinderen a la rapley heb laten eten. Met J. durf ik dat nog niet aan. Aangezien hij nog niet zelfstandig zijn eten kan vastpakken. Misschien als hij zeven maanden is, dat hij wel zo ver is.

J. heeft tot 5 maanden volledige borstvoeding gehad. Nooit live, dat lukte niet. Maar afgekolfd via de fles. Borstvoeding is nooit gelukt.

Ineens lukte het kolven niet meer en had ik een tekort aan moedermelk. Na het introduceren van kunstvoeding nm de productie dusdanig af dat ik besliste om te stoppen met kolven. Na drie weken kreeg hij volledige flesvoeding.

J. spuugde vreselijk. Echt in bogen kwamen er enorme hoeveelheden uit. Met de flesvoeding werd dit nog erger. We hebben de voeding ingedikt met johannesbroodpitmeel. Dit deed wonderen voor het spugen. Echter kostte het drinken hierdoor heel veel energie, waardoor hij te weinig voeding binnenkreeg en te weinig groeide. En hij kreeg hier veel krampen en moeite met poepen door.

Uiteindelijk terug gegaan naar een half schepje op 150 ml, nu spuugt hij nog een beetje. Maar krijgt wel zijn flessen leeg.

De groei gaat lekker, J. is nu 5700 gram en 60 cm. Bijzonder is dat de groei in de normale curve heel erg goed is. Maar in de gecorrigeerde curve afwijkt.

J. is een heel vrolijke en tevreden baby. Echt een wonderkind. Hij speelt graag in box, lacht veel en is rustig en tevreden. Hij heeft wel een temperament als er iets niet okee is. En hij heeft soms moeten om te ontspannen. Hij weigert de speen en heeft soms nog wel zuigbehoefte om te kunnen ontspannen. Hierdoor geeft hij zich soms niet makkelijk over aan de slaap en vecht er echt tegen.

Tot zover de update hoe het hier gaat

😘 Suzanne

1 jaar geleden

Weet je toevallig nog na hoe lang je een eerste lachje kreeg van je kleintje? Wij hebben een kleine die 7 weken te vroeg is geboren en nu net een dag na z’n uitgerekende datum is. Maar ben toch wel benieuwd wanneer je dit soort “mijlpalen” kunt gaan verwachten…