Snap
  • kraamtijd
  • #broersenzus
  • Voeding
  • bevallen

De kraamtijd

Er is een nieuw mensje bij!

Het is voor ons alweer bijna twee  jaar geleden maar wat kijk ik er nog met veel plezier op terug: Ik heb hem mogen ervaren als de mooiste periode van mijn leven en daarom wil ik heel graag mijn ervaring met je delen. Gewoon omdat het leuk is om te lezen maar misschien ook wel omdat je er wat aan hebt voor jouw kraamweek!  


Kraamzorg
Of je bevalling volgens het boekje is gegaan of er dingen anders zijn gelopen dan je vooraf had gepland, het is en blijft letterlijk een hele bevalling! Het is dan ook wel erg fijn dat je er hier in Nederland niet alleen voor staat bij thuiskomst. Je hebt recht op een aantal uur kraamzorg. Een hulp aan huis die je zo’n 8 tot 10 dagen ontziet. 


Verdiepen in een kraamzorg doe je al vroeg in je zwangerschap. Door de overvolle agenda’s is het nodig om je voor de 16 weken al in te schrijven. Vaak doe je dat bij een kraambureau en weet je dus niet welke dame je uiteindelijk zult treffen in je kraamweek. Online las ik verschillende ervaringen en ook om me heen was niet iedereen positief over de kraamzorg. De kans is natuurlijk aanwezig dat je geen klik hebt met je kraamzorg of dat zij hele andere opvattingen heeft dan jij. 

Dit heb ik besproken met onze verloskundige. Zij wees ons op de website van de kraamvogel


Geboorteverlof (voor je partner)
Sinds 2019 heb je als werknemer recht op 2 weken geboorteverlof zodra je vrouw is bevallen. Volgende dikke tip : NEEM DAT GEBOORTEVERLOF!

Hoewel Niels nogal een work-a-holic is, heeft hij er toch voor gekozen om zijn agenda twee weken leeg te houden. En inderdaad, het was de beste keuze ooit.

Het is zo fijn om samen optimaal te kunnen genieten van de eerste momenten met je pasgeboren baby. Hoe cliché ook maar je zit echt helemaal in je ‘bubbel’. De tijd lijkt stil te staan en het enige waar je je druk om hoeft te maken is het genieten van dat kleine frummeltje tussen jullie in. Helemaal omdat dit de tweede is, dan ben je heel erg blij dat je toch een handje extra hebt om af en toe met de oudste er even uit te gaan zodat jij even kan bijslapen met de mini. Want ja, slaap kan je wel gebruiken die eerste maanden geloof me.


Je lijf
9 maanden lang is je lijf bezig geweest met het maken van dat mini mensje en nu ineens is je buik weer leeg.

Ik ben in de ochtend van 26 oktober bevallen.

Hoewel ik er MEGA naar uit keek om na de bevalling weer op mijn buik te kunnen liggen viel dat flink tegen. Nergens op gebaseerd voelde het nog steeds zo onnatuurlijk om weer op mijn buik draaien. Een heel onbestemd gevoel wat ik niet goed onder woorden kan brengen.


Bloedverlies
Wellicht niet het meest frisse onderwerp maar ik kan ‘m niet overslaan. Ik las van de week dat de placenta die loskomt na de zwangerschap een wond achterlaat zo groot als een bord (waarvan je eet weet je wel). Mega dus!

Ik ben tijdens mijn bevalling veel bloed verloren waardoor ik ook tijdens mijn kraamweek niet bepaald gespaard ben gebleven. De eerste weken gebruikte ik het grote kraamverband uit het kraampakket, maar die waren er snel doorheen dus gelukkig kon manlief nog even naar de Kruidvat springen. Wat is het een drama om deze te kopen trouwens? Ze zijn ZO schaars, elke keer lag er nog maar een pakje in het schap dus werd het een hele wereldreis om een paar pakjes te vinden.


voeding

Meteen na de geboorte van Lily, heb ik geprobeerd borstvoeding te geven, maar omdat deze bevalling niet helemaal 100 verliep was dit niet mogelijk, mijn lijf was zo op dat ik geen melk aanmaakte op dat moment. Dus heb ik het een beetje laten varen met de tweede, de fles beviel prima en ik dacht je hebt al genoeg doorstaan als het niet lukt lukt het niet.


De eerste keer naar buiten

Bij zo’n tweede ben je overal net een stukje ervarener, dus ook een stukje geruster. Toch?

Ik ben van mezelf best wel een stress-kip, en helemaal met zo’n pasgeboren babytje. Maargoed, Lewis was oud genoeg en dat betekent dat we met een gerust hart naar buiten mochten! 

We hebben gekozen voor een Bugaboo Donkey, een duo wagen. En dit hadden we echt gelijk moeten doen.

Onze eerste kinderwagen kochten we op marktplaats en was een Joolz day, Hier hebben we ons natuurlijk prima mee gered, maar omdat ik altijd al droomde van een groot gezin was de keus voor een duo wagen gelijk misschien wat goedkoper geweest dan 2 wagens in 2 jaar kopen.

Anyways: de duo wagen is dus verstelbaar in allerlei opties, dus we hebben lekker rondgewandeld met zijn grote zus in de zitting, en de kleine man in de wieg.
Ik vond het zó wennen, maar het voelde direct goed. Achteraf kan ik er keihard om lachen, maar ik vond het maar niks dat voor mijn gevoel de Auto’s te hard reden, niemand oplette en voor mijn gevoel niemand in de gaten had dat ik met een fucking duo wagen liep.

Ik kan nog wel uren doorkletsen over deze periode. Het was met recht de mooiste tijd van m’n leven en die gun ik iedereen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Lisavanheulen?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.