Snap
  • Baby
  • Kind
  • Mama
  • Zwanger
  • baby
  • kind
  • kinderen
  • slapen
  • wakker
  • vroeg
  • Slapen,

De Kinderslaapcoach: Vroeg wakker?

Diddl: “Mijn zoontje van net 3 is ongeacht hoe laat hij gaat slapen. Altijd rond 6:15 uur wakker. Vinden wij wat vroeg.”

Charissaaa3003: “Ik heb een dochtertje van 14 maanden. Zij slaapt altijd heel goed. Nu is ze sinds twee nachten erg onrustig. Ze wordt s avonds ineens wakker en komt dan niet zelf meer in slaap. Ook is ze ineens heel vroeg wakker.”

Mommyfirst: “Mijn zoontje is 1,5 jaar. Hij heeft altijd moeite gehad met slapen. Hij gaat om 19u naar bed en wordt tussen 5u en 5.30u wakker. Hij kan niet later naar bed, want dat redt hij niet.”

cin.dy: “Ik heb een vraag over mijn zoontje van 12 maanden. Hij slaapt al maanden erg goed en lange tijd achter elkaar. Alleen merken wij dat hij steeds vroeger wakker wordt. Dit was stipt 6 uur... nu met het terugzetten van de klok is dit 5 uur of vroeger geworden. Later naar bed doen haalt niets uit, hij wordt precies dezelfde tijd wakker en je merkt goed aan hem dat hij niet lang genoeg geslapen heeft.  

Elaine Neervoort: “Alle drie mijn kinderen (3,5 / 21mnd/ 8mnd) worden (bijna) elke dag tussen 5:30 en 6u wakker, normaal gaan ze rond 19u naar bed uit pure wanhoop heb ik hun bedtijd een aantal wekenlang later gemaakt maar ze sliepen geen minuut langer.”

Eca Hulisz: "Mijn dochtertje van bijna 2,5 gaat elke avond rond 19.00 naar bed en wordt standaard elke ochtend tussen 05.00-06.00 wakker. Later naar bed brengen heeft geen zin, ze wordt dan nog steeds vroeg wakker..."

Chantal Bos: “Hier twee slechte slapers van 6 en 4 jaar oud! Staan voor dag en dauw bij ons bed, en ook regelmatig in de nacht wakker. De ultieme tip is meer dan welkom!”

Marque Spadaro: “Een zoontje van 3 die bijna altijd in nacht wakker wordt en flesje water wil. En rond 6 uur wakker. Later naar bed werkt niet etc.”

Hoi allemaal,

Ik heb heel veel vragen ontvangen over dat kinderen zo vroeg wakker zijn. Eerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat nu eigenlijk vroeg is voor een kind. Is vroeg wel echt vroeg, of vinden ouders het vroeg? Nu moet ik eerlijk bekennen dat het voor mij ook niet altijd prettig aangevoeld, heeft op het moment dat mijn zoontje weer eens om 6 uur wakker was, maar eigenlijk is 6 uur voor kinderen al een hele normale tijd om wakker te worden. Meestal zie je dat kinderen tussen 6.00 uur en 7.30 uur ergens wakker worden.

Later in bed ≠ langer slapen

De eerste oplossing die ouders altijd proberen is hun kind later in bed te leggen. Je ziet dit in de reacties hierboven ook verschillende keren terugkomen. En ik kan je meteen uit de droom helpen, dit werkt ook echt niet. Het gevolg van later in bed leggen is bijna nooit dat een kind dan ook later wakker wordt. Pas als kinderen wat ouder zijn dan kunnen ze dat, maar op deze jonge leeftijden kunnen ze het nog niet. Het resultaat is vaak alleen maar dat kinderen nog eerder wakker worden! Dus wat gebeurt er dan, een kind slaapt alleen maar minder, minder, minder. En als een kindje overdag nog slaapt dan worden deze slaapjes vaak ook alleen maar slechter.

Overslaan slaapjes overdag of stoppen met middagslaapje ≠ langer slapen

Wat ik ook heel erg vaak hoor van ouders is dat ze het middagslaapje overslaan terwijl dit eigenlijk nog niet echt bij de leeftijd van het kind past, soms omdat hun kind slecht in slaap komt, maar vaak ook om ervoor te zorgen dat hun kind later wakker wordt. Vaak is dit de oplossing ook niet. Kinderen hebben meestal tot 3,5 jaar nog wel een middagslaapje nodig, er zijn zelfs kinderen die tot hun 4de jaar nog slapen in de middag en soms zelfs nog wel als ze al op school zitten en dan bijvoorbeeld op de woensdagmiddag nog even bij moeten tanken.

Maar wat kun je dan wel het beste doen?

Vaak zie ik dat het vroeg wakker worden komt doordat kinderen te laat naar bed gaan. Op het moment dat kinderen eerder naar bed gaan zie ik dus vaak gebeuren dat kinderen langer gaan slapen. Ouders vinden dit altijd maar gek en proberen het daardoor vaak niet eens. Toch zou ik je willen adviseren om dit eens te doen. En dan bedoel ik met eens natuurlijk niet 1 nacht, maar probeer het eens een aantal dagen. Eén nacht zegt namelijk meestal helemaal niks, het kan toeval zijn als het goed gaat en pech zijn als het niet lukt. Bekijk het dus eens over een paar dagen. Als het dan niet gewerkt heeft, dan kun je daarna weer iets anders proberen.

Natuurlijk kunnen er ook nog andere oorzaken zijn waardoor je kindje vroeg wakker is. Denk dan bijvoorbeeld eraan aan dat je kindje overdag misschien wel te weinig slaapt, of misschien op de verkeerde tijden. Probeer ook hier dus eens te spelen met de tijden, geef het middagslaapje niet te snel op, maar probeer eens een andere tijd. Maar ook hierbij geldt, probeer het enkele dagen achter elkaar. 

Een medisch probleem kan natuurlijk ook altijd de slaap verstoren, dat kan al bij een simpele verkoudheid, oorpijn of misschien wel buikpijn. Ook een ontwikkelsprong veroorzaakt nog wel eens een probleem met het slapen. Of misschien heb je nog wel een hele kleine baby en heeft je kindje gewoon nog een voeding nodig. Kijk dus altijd even aan of het probleem tijdelijk is of wat langer aanhoudt. Op het moment dat je kindje een keertje wat slechter slaapt, wijk dan dus niet te snel af, maar kijk het even aan. Twijfel je eraan of het slaapprobleem medisch is, ga dan altijd even naar een arts!

Lukt het niet om het slaapritme op orde te krijgen dan kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen, op mijn website www.dekinderslaapcoach.nl kun je meer info vinden hierover.

6 jaar geleden

Hoi, ik heb zelf een zoontje van bijna 15 maanden. Slapen is sinds zijn geboorte een probleem.. De adviezen die ik heb gekregen van consultatiebureau hebben naar mijn mening niet geholpen en het eigenlijk alleen maar erger gemaakt. Gelukkig doet hij wel een middagslaapje. Alleen is dat altijd rond 12 uur en lukt het mij echt niet om dat later te maken omdat hij dan oververmoeid naar bed gaat en dan alleen maar gaat huilen. (Eerder lukt ook niet omdat hij dan niet moe is.) Dit is voor mij best wel een probleem omdat hij rond 2 uur wakker word maar rond 5/6 uur heel erg moe is waardoor hij eigenlijk niet wilt eten. Ik heb ook al geprobeerd om hem dan nog een dutje te laten doen alleen rond 3/4 uur is hij daar nog niet moe genoeg voor. Heeft iemand tips? X Val