Snap
  • Baby
  • borstvoeding
  • flesvoeding
  • #borstvoedingsmaffia
  • Borstvoedingofflesvoeding
  • Flesvoedingsmaffia

De eeuwige struggle; fles- of borstvoeding

Tegenwoordig zie ik het steeds meer; borstvoeding vs. flesvoeding. Ik gaf flesvoeding. Heel duidelijk. Maar ondanks dat ik hoor dat de borstvoedende vrouwen weerstand krijgen, kreeg ik dat ook. Dus hier, hoe ik me voel. Mijn reden waarom ik geen borstvoeding geef. Mijn gevoel. Laten we dat allemaal wat meer waarderen, wat je ook geeft. 💜

Ik heb er niet lang over na gedacht hoor. Het spookte wel eens door mijn hoofd, maar ik kreeg er gelijk een onprettig gevoel bij. Een soort verstikking, benauwdheid. Niet dat ik er geen respect voor hebben als moeders er voor kiezen. Niet dat ik je scheef zou aankijken. Niet dat ik niet weet dat de natuur zo is bedoeld. Maar gewoon, omdat mijn gevoel anders is. Ondanks dat mijn keuze duidelijk was, werd ik toch wankel gemaakt. Er kwam een stortvloed aan reacties mijn kant op. ‘Weet je het zeker?’, ‘ik zou er nog even over nadenken’, ‘je moet echt even toelichten waarom je geen borstvoeding wilt geven’ en ‘maar borstvoeding is écht beter, zeker gezien jouw weerstand’. Alsof ik mijn dochter te kort doe, haar niet mijn alles wil geven. Alsof ik haar niet al negen maanden draag, elke nacht op sta om haar te voeden en elke luier vervang. Alsof ik niet al mijn liefde in haar stop, ik niet bij de dokter zit als ze pijn heeft of juist als ik niet weet wat er met haar is. Ik moet mij verantwoorden. Mijn liefde voor haar zal het zelfde zijn, hoe ik haar ook voed. En ook onze connectie zal het zelfde blijven, hoe ik haar ook voed. Want ondanks dat ik in de nacht naar beneden ga om een flesje te maken, hebben wij dat speciale momentje samen. Zij is mijn dochter en ik ben haar moeder.

Toen een man van het consultatiebureau langs kwam om te checken, zei hij; ‘wat goed dat je voor jezelf kiest. Een blije mama is een blije baby.’ Hij gaf geen commentaar. Geen ‘wat is beter’. Hij volgde mijn gevoel en gaf mij waardering. En dat geef ik met liefde aan alle mama’s die in hun hart weten wat ze willen, door. 💜

📸 by @jenniferugbahphotography

2 jaar geleden

Heel goed in te lezen. Toen ik zwanger was stond ik eigenlijk niet stil bij borst- of flesvoeding geven. Tot iemand mij vroeg wat ik ging doen. Gelijk zei mijn gevoel flesvoeding, terwijl ik daarvoor er vanuit was gegaan dat ik borstvoeding zou geven. Het moment dat ik aan flesvoeding dacht, viel er echt een soort last van mijn schouders. Blijkbaar zag ik onbewust heel erg tegen bv geven op. Vanaf moment 1 kreeg hij de fles, en het was ook zo fijn dat andere dan ook de kleine eens de fles konden geven. Slechter is hij er absoluut niet van geworden. En inderdaad, de liefde die hij krijgt van me en de band die we hebben is niet minder dan als hij bv had gekregen.

2 jaar geleden

Bedankt voor het delen. Ik heb ook gekozen voor flesvoeding, inderdaad omdat mijn gevoel dat zei. Helaas krijg ik soms wel het gevoel dat ik mijn keuze moet verdedigen, überhaupt vindt ik het niet prettig als mensen willen weten wat voor voeding ik geef, wat is daar hun meerwaarde in? Vaak waren dit overigens nog mannen ook.