Snap
  • Baby
  • operatie
  • kraamweek
  • Knuffelen

De eerste weken na de geboorte

De vorige keer heb ik jullie al verteld dat Yinthe geboren is met wat complicaties. Vandaag vertel ik jullie hoe de eerste weken na de geboorte zijn gegaan.

De dag na de geboorte kwam in de ochtend de chirurg me opzoeken op de kraamafdeling. Hij kwam uitleggen wat er aan de hand was. Dennis was op dat moment nog thuis. Hij zou in de middag komen samen met Benthe zodat zij voor de eerste keer haar kleine zusje kon ontmoeten. Doordat ik nog super moe was van wat er de dag ervoor allemaal gebeurd was en ik nog helemaal verdoofd was van de pijnstillers i.v.m. de keizersnede heb ik amper meegekregen wat die goede man me allemaal verteld heeft. Wel kreeg ik mee dat Yinthe de dag erna, op oudjaarsdag geopereerd zou worden. Waarschijnlijk had hij ook in de gaten dat ik er niks van meekreeg, want hij stelde voor dat de chirurg wat Yinthe de dag erna zou opereren die volgende ochtend nog even langs zou komen om het nogmaals uit te leggen. Zo kon ik er ook voor zorgen dat Dennis er dan wel bij zou zijn.

In de middag kwam Dennis samen met Benthe en met zijn ouders op bezoek. Wat was Benthe trots dat ze nu grote zus was. Gelukkig vond ze de slangetjes helemaal niet raar en vond ze het vooral leuk dat ze eindelijk haar kleine zusje kon ontmoeten. 

Benthe is de avond bij opa en oma blijven slapen zodat Dennis op tijd in het ziekenhuis kon zijn. De chirurg zou er namelijk al om 8 uur zijn. Deze chirurg kon het gelukkig allemaal wat begrijpelijker uitleggen en kon ook een afbeelding laten zien van wat er bij Yinthe aan de hand was en wat hij zou gaan doen.

Nadat de chirurg weg was hebben we even ontbeten en zijn we snel naar Yinthe gegaan. Zo kon Dennis haar toch nog voor de eerste keer vasthouden voordat ze geopereerd werd, dachten we. Maar helaas, toen Dennis er klaar voor zat en ze Yinthe uit de couveuse wilde halen ging de telefoon op de afdeling. Yinthe mocht naar de OK. God wat was dit een zenuwlopende dag van wachten, wachten, wachten en nog meer wachten. De operatie heeft in totaal 8 uur geduurd. Eindelijk kwam daar de chirurg de kamer oplopen. De operatie was goed gegaan. De operatie had zolang geduurd omdat ze tussendoor steeds moesten stoppen zodat Yinthe weer even op adem kon komen en ze daarna pas weer verder konden gaan. Ze hebben de slokdarm weer aan elkaar gemaakt. De verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp is weg gehaald en ze hebben een stoma aangelegd.

Op 2 januari ging ik naar huis en moest ik Yinthe in Maastricht achter laten. Natuurlijk was de optie voor het Ronald Mac Donald huis er wel, maar Benthe had me de afgelopen 6 weken al moeten missen omdat ik telkens in het ziekenhuis lag, dus ik vond dat ik er nu voor haar moest zijn. Om het voor haar zo normaal mogelijk te laten ging zij gewoon 2 keer per week naar de kinderopvang waar ze al 3 jaar heen gaat. Dennis had een nieuwe baan waar hij begin januari begon, dus vrij vragen was voor hem geen optie. Vooral niet omdat we wisten dat het een flink aantal weken ging duren voordat Yinthe naar huis mocht. Thuis kreeg ik nog een aantal dagen kraamzorg. Gelukkig was de kraamverzorgster een bekende van ons en woont ze bij ons om de hoek. We konden met haar de uren hierdoor fijn indelen zodat we toch elke dag nog met Benthe naar Yinthe konden gaan.

Na de kraamweek volgende een aantal weken van verzorgen. Ook kon Dennis 1 week na de geboorte eindelijk zijn kleine meisje vasthouden en knuffelen. Wat was dit heerlijk om ze zo samen te zien genieten. een week of 5 na de operatie kreeg Yinthe een dip en had ze weer ondersteuning nodig bij het ademen. Een paar dagen later kreeg Yinthe een slikfoto. Dit is een röntgen foto waarbij er via een sonde contrastvloeistof in de slokdarm wordt gespoten. Zo kunnen ze goed zien of de slokdarm goed geneest en er geen gaatjes of vernauwingen in de slokdarm zitten.

Helaas was de uitslag van de slikfoto niet zo goed als we gehoopt hadden. Er bleek namelijk opnieuw een verbinding te zijn gegroeid tussen de slokdarm en de luchtpijp. Deze moest weer weg gehaald worden middels een operatie. Tevens zagen ze dat het middenrif scheef was gaan slaan waardoor 1 long in de verdrukking kwam. Dit verklaarde waardoor ze weer ondersteuning bij het ademen nodig had.

Een week later werd ze voor de 2e keer geopereerd. Hoe dit is verlopen zal ik jullie de volgende keer vertellen.

Lieve groetjes, Linda

Tamfenn's avatar
4 jaar geleden

🍀

Mamsvanmats's avatar
4 jaar geleden

Mooi geschreven. Veel dingen ook herkenbaar, wij hebben ook een zoontje met een slokdarmafwijking (type C).

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamavanbentheenyinthe?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.