Snap
  • Baby
  • kind
  • ontwikkeling
  • groei
  • consultatiebureau

Consultatiebureau in Duitsland

Sinds 2,5 jaar wonen we in Duitsland en onze kinderen gaan hier ook naar de dokter. Onze twee oudsten zijn in Nederland nog naar het consultatiebureau geweest, ze zijn ook in Nederland geboren. De jongste is hier geboren, daarom deze blog over een consultatiebureau in Duitsland.

Consultatiebureau in Duitsland

Duitsland kent geen consultatiebureau zoals in Nederland. Hier gaan kinderen naar de kinderarts, die net zoals de huisarts een eigen praktijk heeft. Bij de kinderarts krijgen de kinderen alle onderzoeken en inentingen, die lopen bijna gelijk met de inentingen in Nederland.

Toch is er een groot verschil met Nederland. In Nederland werd ons altijd gevraagd hoe het ging met eten/drinken/plassen/ontlasting/lopen/praten enz enz enz. Ging er iets niet volgens het boekje, dan kregen we adviezen of meteen een verwijzing naar het ziekenhuis. Onze kinderarts hier heeft nog niet 1 keer gevraagd wat onze jongste, nu 1 jaar en 4 maanden, eet en drinkt en hoeveel. Als we komen voor een onderzoek wordt eerst geluisterd naar hart en longen, oren en keel worden bekeken en er wordt aan mij (!) gevraagd of ze gezond is. Als ik antwoord dat ik denk van wel, is alles goed. Vaak volgt dan nog een inenting en dan krijg ik een hand en wordt er 'tschüss' gezegd. Een consult dat ongeveer 2 minuten heeft geduurd. Af en toe wordt de ontwikkeling nog bekeken, de assistente doet dan wat onderzoekjes en het kind wordt dan gewogen/gemeten.

Zelf heb ik er geen moeite mee dat het zo gaat. Met drie kinderen weet je een beetje hoe alles moet en waar je op moet letten. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je bij een eerste kindje iets meer begeleiding wil, vooral als het op eten en drinken aankomt. De kinderarts vertelt niet hoeveel flessen je baby nodig heeft per dag, wanneer er met het fruithapje begonnen mag worden en wat een gezond eetpatroon voor een kind is. In dat geval is een consultatiebureau in Duitsland niet handig!

Aan de andere kant is het zo, dat de arts eigenlijk altijd tijd heeft. Als ik 's ochtends bel en vertel dat ik iets niet helemaal vertrouw, kan ik vrijwel altijd meteen komen. Als ik alleen al het woord 'krank' (=ziek) gebruik, gaan bij hun de alarmbellen al rinkelen ha ha.

Kinderen kunnen hier tot hun 18de naar de kinderarts gaan. Maar het komt ook voor dat ze vanaf 4 jaar naar de huisarts van de ouders gaan. Als de kinderarts verder onderzoek nodig vindt, wordt er vaak doorverwezen naar de kinderarts of een specialist in het ziekenhuis.  Hier hebben we ook de nodige ervaring mee, maar dat komt misschien nog wel in een volgend blog.

Mama Renate is niet blij met haar consultatiebureau, lees hier haar blog.

Lees hier alles over het consultatiebureau.

elke1989's avatar
9 jaar geleden

Lijkt me ideaal! In spanning ga ik altijd naar het cb, benieuwd wat ik nu weer verkeerd doe. Ze hebben altijd wel wat te zeuren terwijl het heel goed gaat met mijn zoontje.

Lobke's avatar
12 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Marga. Ik zal zeker nog meer gaan schrijven over onze ervaringen in Duitsland. En Marjolijn, wij hadden het geluk eerst nog twee kinderen in Nederland te krijgen:-) Al moet ik zeggen dat ze in Nederland ook wel doorschieten soms. Een kind moet precies op de lijn zitten. Is al snel te dik en dan komen de regels dat er minder melk gedronken mag worden of dat de tijd ertussen langer moet zijn. En dan zit je thuis met een baby die constant huilt omdat ze honger heeft. Hier is dat veel relaxter.

's avatar
12 jaar geleden

Hallo, ik heb mijn eerste in Berlijn gekregen, hij is nu 9 maanden. En het is echt irritant, niet te weten hoe ik de eerste hapjes eten moet invoeren. Dat heb ik allemaal uit boekjes die ik van de verzekering heb gekregen. Onze is vrij fors, dus angst dat ik niet genoeg voeding had, heb ik nooit gehad :-) Ook een slaapritme ontwikkelen, allemaal op gevoel gedaan. Maar gelukkig heb ik een jaar betaald ouderschapsverlof en kan ik alles rustig aan doen. Groetjes Marjolijn

's avatar
12 jaar geleden

wat leuk om te lezen. Ook wij willen binnen nu en 5 jaar naar Duitsland of Zwitserland verhuizen. Onze jongste dochter is nu net 2 jaar. Ik zal je blog in de gaten houden, vooral wat betreft je oudere kinderen die dus al naar school of de kindergarten gaan. Wij willen wel graag een bestaand huis kopen. Als je nog tips hebt, ik hoor ze graag. groetjes Marga

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Lobke?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.