Snap

Consultatiebureau, ergenis?!

Wanneer ik ben familie/vrienden ben is het consultatie bureau een terugkerend onderwerp, of voor sommige beter te noemen; een ergenis.

Inmiddels mag ik mijzelf nu 8 maanden een moeder noemen. Een moeder van een ontzettend lief jongentje die het volgens alle richtlijnen helemaal goed doet. 

Maar dat is het ook juist, die richtlijnen. Voor sommige een ontzettende hulp en voor anderen een extreme ergenis. Toen ik de eerste keer bij het consultatie bureau (hierna te noemen CB) kwam wist ik niet wat ik kon verwachten. Als je zwanger bent, soms al als je niet zwanger bent, hoor en lees je veel over het consultatie bureau en dan heb ik het vooral over slechte ervaringen van andere moeders/vaders of andere verzorgers. Lastig want ik ben wel iemand die graag weet wat ik moet verwachten maar ook niet bevooroordeeld ergens naar toe te gaan (sowieso een lastige combi) 

Bij de eerste controle was ik ook erg zenuwachtig, wat als ze mij gaan veroordelen? 

Een vriendin van mij had mij al gewaarschuwd, 'Die dames van het CB moet je niet altijd geloven hoor, jij bent de moeder en jij ziet je kind 24/7, jij weet echt wel wat goed voor hem is!'  Wat mij juist alleen maar zenuwachtiger maakte want wist ik dat wel? 

Het eerste gesprek verliep lekker, ik heb totaal niet het gevoel gehad te hebben beoordeeld te worden als moeder of dat mijn kind beoordeeld werd. Nee er werd naar mijn kind gekeken, er werden mij lijntjes laten zien maar er werd mij op mijn hart gedrukt dat ik mij daar niet mee bezig moest houden, zolang er geen tekenen waren van een achterstand kon ik die lijntjes laten voor wat ze waren. Kortom een fijn gesprek en in niets de ervaring van vele andere ouders.

Meerdere afspraken volgden waaronder de prikjes. Weer was er alle begrip voor het feit dat ik deze wel wilde maar het lastig vond. Er werd niet veroordeeld of ook maar een seconde raar naar mij gekeken. 

Mijn kind is daar ook niet een van de vele, althans dat gevoel krijg ik er. Wanneer wij binnenkomen worden wij gegroet bij naam (alleen die van mijn kind wel te verstaan maar dat is genoeg) 

Wanneer ik adviezen krijg, krijg ik deze totaal niet bepalend. En wanneer ik iets niet helemaal begrijp wordt dit mij goed uitgelegd.

Tuurlijk heb ik ook wel adviezen gehad waarvan ik heb gedacht, wat moet ik hier mee? Maar deze heb ik dan naast mij neer gelegd. Veel dingen die zij aangeven heb ik geprobeerd, sommige zijn blijven hangen en andere werkte voor ons niet en daar heb ik (soms samen met het cb) een andere oplossing voor gezocht. 

Het CB is voor mij een richtlijn die ik gebruik wanneer dat mij uitkomt en bij sommige verhalen van ouders denk ik dat zij dit ook zo kunnen gaan zien. Het CB is er als hulpmiddel en probeer daar op de beste manier gebruik van te maken. Hou in je achterhoofd dat zij ook het beste willen voor joi kind. En vooral, laat ze je helpen waar jij hulp nodig hebt! 

6 jaar geleden

Dat heb je ook heel goed gedaan de baby.s weten zelf wel wat ze nodig hebben wat melk en eten betreft om groot sterk en gezond te worden

6 jaar geleden

Ondertussen zijn ze bijna 9 en bijna 7, de raarste combies komen nu voorbij. Pasta met hagelslag, grilworst met pindakaas,

6 jaar geleden

Helemaal gelijk hoor. CB is geen strafkamp, al ervaren veel moeders het wel zo. Je komt er ook niet voor de gezelligheid, althans wij niet. Ik kijk waar ik wat mee kan, en waar ik niks mee kan, dat leg ik naast me neer. Ik probeer me van de negatieve dingen niets aan te trekken (al is dat soms heel lastig) en hou vooral in mijn achterhoofd dat ik het uiteindelijk écht het beste weet. Schijnbaar wordt er bij nieuwe moeders een register opengetrokken waarvan we zelf het bestaan niet wisten, maar waar een boel nuttige eigenschappen uit voortkomen. Het verschilt ook heel veel qua regio merk ik hoor. Het ene CB is het andere niet, en ook de arts of verpleegkundige zijn ook maar mensen. Maar... het is natuurlijk makkelijk praten als je een kind hebt dat op alle gemiddelden zit, supervrolijk en gezond is. Ik kan me voorstellen dat moeders met een gezond kind een andere kijk hebben als ze elke keer opmerkingen krijgen over lengte, gewicht, eten etc. Ieder kind groeit in zijn eigen curve, en daar houden ze bij het cb geen rekening mee.

6 jaar geleden

Ik vind het echt verschrikkelijk. De arts bij ons durft totaal geen verantwoording te nemen, Bij m'n oudste wel 5x naar het ZH doorgestuurd voor iets, want " misschien is het niet helemaal zoals het hoort ". Eerst vanaf het cb naar de ha voor een verwijs en vervolgens naar het ZH voor onderzoek. Alle 5 de keren niets aan de hand. En dan vervolgens "ja voor de zekerheid, ik dacht niet dat er wat was". Grr. . Vervolgens heeft mn kindje bijna een inenting te pakken , die ik helemaal niet wil. Kan het nog net voorkomen. Nu bij m'n derde ook weer voor niets naar het zh gestuurd.. Inmiddels ga ik alleen nog de hoognodige bezoekjes bij de cb arts, zo'n 1 x per jaar.