Snap
  • Baby
  • #mama
  • #babyboy
  • #lifehappens
  • #newborn
  • alllifematters

Brief aan onze ongeboren zoon.

Lieve kleine jongen,

Op dit moment zit je nog veilig en behoed bij mama in haar buik, maar over een tijdje zul jij langzaam aan de wereld gaan ontdekken. Ik hoop echt oprecht dat jij de mooiste tijd op deze aarde gaat beleven, maar ik weet zeker dat ook ik in de latere toekomst tegen jou ga zeggen "Lieve jongen vroeger was alles anders."

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af, mama waarom schrijf je mij deze brief. Ik hoop dat je deze leest over 20 jaar. Op het moment dat jij uit de pubertijd komt en langzaam de wereld gaat zien. Ik wil je via deze weg behoeden voor fouten die op dit moment veel gemaakt worden. Niet alleen door mij, maar ook door papa, oma, je tantes al onze vrienden en eigenlijk iedereen op deze wereld. 

Vandaag is het donderdag 11 juni 2020. Er heerst in de wereld een grote pandemie genaamd Corona. Wat voor ons nu vreemd is zal voor jou waarschijnlijk normaal zijn. Op dit moment morgen we bij niemand die buiten ons huis woont dichterbij komen als 1,5 meter. We mogen niemand een hand geven, terwijl we dat voorheen bij iedereen deden waar we kennis mee maakte, om te groeten en nou ja gewoon om vriendelijk te zijn. Niemand durft op dit moment openlijk te hoesten, te niesen of ook maar kriebel in de keel te hebben. Ja het klinkt raar, maar het is echt zo. Je word buiten aangekeken wanneer je dit doet. Ook betrap ik mezelf erop dat ik iemand aan kijk die kucht. Ze zal toch niet ziek zijn en mij besmetten? 

Dit is niet het enige dat gaande is. In de afgelopen weken zijn er veel demonstraties geweest. Deze demonstratie hebben te maken met racisme. Racisme heeft te maken met dat je een ander niet in zijn waarde laat. Er is in Amerika een donkere man omgekomen, doordat een blanke politie hem te lang in de nekklem vast heeft gehouden. Ik verwacht dat deze nu verboden is. Het grote thema van deze demonstraties is: Black life matters. Hier ben ik het eigenlijk niet mee eens. Of ik bedoel meer met deze quote. Mama vind dat all lifes matters. Dat van donkere, blanke, dikke, dunne mensen. Mensen met een beperking, heteroseksueel, homoseksueel, transseksueel, transgenders. Eigenlijk gewoon iedereen. 

Echt lieve jongen ik hoop dat ik je dit heb kunnen bij brengen, dat je iedereen in zijn of haar waarde laat. Dat niemand vreemd of gek is, dat niemand anders is als een ander. 

Veel dingen die nu een discussiepunt zijn, zullen er in jou tijd waarschijnlijk niet meer zijn of ze zullen zeker anders heten. Op dit moment bestaan er jodenkoeken, negerzoenen, zwarte piet, zigeunersaus. Er zijn mensen op de wereld die dit racistisch vinden, of zich zelf hierdoor aangesproken voelen. Nu snap ik dit wel hoor, maar eigenlijk is het voor ons ook gewoon normaal. Het is helemaal niet bedoeld om iemand te beledigen en voorheen heb ik dit ook nooit zo gezien. Zo zullen er in jou tijd weer andere dingen spelen en aan de orde zijn. 

Ik wil jou graag meegeven in de toekomst dat je jezelf mag zijn. Wat iedereen om jou heen ook van je denkt. Zorg ervoor dat jij zelf gelukkig bent, dat jij elke dag een zon in je leven ziet en dat jou leven het mooiste is wat jou ooit zal overkomen. 

Daarmee vraag ik je lieve jongen om er voor iedereen te zijn, zonder jezelf weg te cijferen. Om alle liefde die jij in je te hebt te delen met iedereen rond om je heen, zonder jezelf te kort te doen. Om niemand pijn te doen, te kwetsen of te bedriegen. Weet dat papa en mama altijd van jou houden hoe jij ook gaat worden en wie jij ook gaat zijn.  Wel wil ik je vragen om er altijd voor je broers en zus te staan, trots op ze te zijn welke domme fouten ze ook maken en de deur altijd voor ze open te hebben. Familie voor ons belangrijker dan al het andere en wij hopen jou dit mee te hebben gegeven.

Ik hoop en verwacht niet van jou dat je aan de universiteit gaat studeren, dat je de beste baan gaat krijgen die er te krijgen valt. Wel verwacht ik van jou dat je iets gaat doen wat je leuk vind, waar je interesses liggen en waar jij gelukkig van word. Wanneer je dit doet zal ik je altijd steunen, maar wanneer ik zie dat jij niet gelukkig bent zal ik het je vertellen. 

Mama hoopt dat je jezelf ontdekt en dat je zo vrij bent om het ons te zeggen wanneer er iets aan de hand is. Mama en papa hebben veel te veel dingen niet tegen de buitenwereld verteld en dat heeft het voor ons moeilijker gemaakt dan dat ooit nodig is geweest. Dit gunnen wij jou niet.

Wij gaan en hebben jou fouten laten maken, juist om jezelf te ontwikkelen en om zelf te ontdekken wat wel en niet mag en mogelijk is. Wij zullen hier zeker wel eens boos om geweest zijn, maar dit komt altijd weer goed. Wij zullen wel eens gezegd hebben dat je een domme actie hebt gehad, maar helpen je graag de scherven op te ruimen.

Dikke kus mama