Snap
  • Baby
  • Sterrenkindje
  • #eersteweken
  • Babynaverlies
  • ZusjevanTess
  • GelukkigCompleet

Brief aan Emma

Je bent zo mooi, zo lief, zo perfect!

Lieve Emma,

Wat ben je een prachtige baby! Je bent alweer bijna 7 weken. De tijd is snel gegaan.

Je hebt ons de eerste weken gespaard. Je was niet moeilijk en niet veel boos. Over het algemeen was je blij en tevreden.

Je bent prachtig roze en heel fijntjes. Ik kan verdrinken in je grote blauwe ogen en je heerlijke babygeur.

Weet je dat je een zus hebt? Tess. Ik denk dat je haar al hebt ontmoet. Je hebt haar al gezien, bij ons thuis. Haar zieltje heeft je opgezocht en gevraagd of je geduld met ons wilde hebben. En dat heb je.

De eerste maand was zwaar. Je bent, net als je zus, geboren op de 2e van de maand. De data loopt synchroon aan de maand dat je grote zus bij ons was. Ik mag jou niet met Tess vergelijken. Maar soms gebeurde dat wel. Je bent absoluut geen vervanging van Tess, je bent meer dan gewenst en je hoort in ons gezin van 6. Net zoals Tess in ons gezin hoort. Ze is jouw voor ‘altijd kleine’ grote zus.

Ik heb heel veel aan mezelf getwijfeld. Ben ik de mama die je verdient? Geef ik je wat je nodig hebt? Begrijp ik je wel? De geluidjes die je maakte, deed mijn hart soms overslaan. Stik je? Heb je een hoestbui? Zie ik daar snot? Groei je wel goed genoeg? Blijf je wel bij ons? Of stopt ons geluk na 1 maand.

De angsten die ik had, ebben nu langzaam weg. Ik mag jou niet vergelijken met je zus, maar ik heb momenten gehad in de eerste maand dat ik bang was. Ik kon je niet makkelijk wegleggen. Ik wilde steeds voelen dat je nog ademde. Dat doe ik soms nog steeds. Er is een babyweegschaal in huis om je gewicht in de gaten te houden. Zo weet ik ook dat je voldoende voeding van mij krijgt. Gelukkig gebruiken we de weegschaal niet spastisch en elke dag. Maximaal 2x per week weeg ik je en kan ik mijn angst weer sussen, omdat het zo goed met je gaat. Soms kolf ik om te weten wat je binnen krijgt. Dat helpt me. Ik vertrouw jou wel, maar mezelf soms niet. Dat heeft tijd nodig en moet groeien.

Sommige dagen sliep je veel. Daar werd ik angstig van. Dat deed Tess ook in de laatste dagen thuis. Het verschil alleen is dat Tess ziek was. En jij gewoon groeit. Je drinkt soms veel en vaak. Maar dat is niet omdat je niet voldoende krijgt, maar omdat je groeit. Je bent al een hele maat groter en vanaf je geboorte al een kilo zwaarder. Tess bleef in haar kleinste maatje en is nooit zwaarder geworden dan haar geboortegewicht.

Je bent een kleine prinses. Je geeft heel duidelijk aan wat je wil en ik begrijp je steeds beter. Je kan ons soms in de maling nemen, door te huilen en je zin te krijgen. Ik vind het niet erg dat je bij mij wil zijn. Ik geniet ervan, ook al kan ik soms dan niet doen wat ik in de planning had staan. De was wacht wel. De stofzuiger heeft ook geduld. Ik wil jou bij me hebben en met je knuffelen. Dat wat ik met je zus niet meer kan.

Ik hou van jou voor 2. Al de liefde die opgesloten zat, kan ik nu aan jou kwijt. Het is heerlijk om de dag met jou door te brengen en met je samen te zijn.

Wat zal jij verwend worden. En dat is oké. De liefde van de mensen om je heen is enorm. We genieten volop van jou en kunnen niet wachten wat de toekomst ons brengt.

Lieve Emma, je hoort bij ons. Je bent perfect voor ons. Je eigen willetje en krachtige karakter past binnen ons gezin. Je grote zus en broer zijn blij dat jij er bent. Je maakt ons weer compleet.

We gaan enorm genieten van wat het leven ons geeft. De route die wij mogen wandelen. Het geluk wat op ons wacht. We zijn zo blij dat jij er bent!

Kusjes en liefs,

Mama