Snap
  • Baby
  • Voeding

Borstvoedingsmaffia vs flesvoedingspolitie

Niet al te serieus nemen. Dit is gewoon mijn ervaring, over hoe de voeding ging met mijn oudste

Tijdens mijn zwangerschap wist ik het helemaal, borstvoeding it is. Het leek mij heerlijk om zo intiem met mijn kleintje te zijn, nadat ze negen maand lang knus in mijn buik had gezeten. Vriendlief meegesleept naar een cursus over borstvoeding, zodat hij wist hoe hij mij hierin kon ondersteunen.

De eerste nacht dat ze er was, wilde Roanne niet drinken. De kraamhulp had aangegeven, dat het normaal was en dat we het gewoon moesten proberen om de 3 uur. Klinkt makkelijk, maar je maakt je toch wat zorgen. 2 dagen later dronk ze namelijk nog niet. Ze was misselijk en had last van haar hoofd, doordat ze lang vast had gezeten in het geboortekanaal. Maar ze zat ook al op het randje van de 10%. Met spoed een professioneel kolfapparaat gehuurd, want anders zou het kleine beetje borstvoeding volledig opdrogen en Roanne werd bijgevoerd via een sondeslangetje aan mijn pink, die ik of Barry in haar mond deed om haar te dwingen iets te drinken. Ze kreeg alles wat ik kolfde bijgevuld met flesvoeding. 

Ze weigerde alleen alles te drinken. Moest ze 30cc dan dronk Roanne max 20. Moest ze 60cc, moesten wij al blij zijn als ze 40cc opdronk. Ze maakte hierin geen onderscheidt tussen een fles met gekolfde melk of eentje met flesvoeding.

Kolven was een drama, zo gauw ik het ding aanzette, brulde ze de hele boel bij elkaar. Zoek je ontspanning. Nou goede vraag waar ik dat vandaan moest halen. Strak van rondgierende hormonen, een dochter die zo hard brulde dat ik in de stress schoot. De opties waren of haar troosten en pijnlijke volle borsten of een brullende draak in haar bedje en verlossing van die enorme druk van strak gespannen borsten.

In de kraamweek ook nog de lactatiedeskundige over de vloer gehad. Want ja, borstvoeding is het beste wat je kan geven volgens iedereen (of in ieder geval de meeste dan). Volgens haar zou het vanzelf goed komen. 

Na bijna 5 weken te hebben doorgeploeterd om haar in ieder geval dan maar gekolfde melk te geven. Aan de borst wilde ze absoluut niet. Heb ik het bijltje er maar bij neergegooid en zijn we volledig overgestapt op flesvoeding. Achteraf gezien had ik dat veel eerder moeten doen, maar door sociale druk en het ook graag zelf willen ervaren. Ben ik er te lang mee doorgegaan. Wat een rust gaf de overstap naar alleen flesvoeding. Zowel voor mij als voor Roanne.

Ook maakte ik het besluit om te stappen met het mama café, waar ik bij zat. Alle andere moeders hadden borstvoeding gegeven of deden dat nog. Ondanks dat ze normaal deden tegen mij, voelde ik mij er niet bij horen. Was toch de vreemde eend in de bijt en aangezien de meeste gesprekken over borstvoeding gingen, had ik weinig input.

Mijn advies is wat betreft de voeding: kies lekker voor wat je wil. Beide hebben voor en nadelen. En als borstvoeding niet lukt, luister dan goed naar jezelf en laat je niet beïnvloeden door anderen. Het lukt namelijk wel of niet. En het is geen wereldramp als het niet lukt

7 jaar geleden

Wij hadden ook aan hap problemen nu zwanger van de 2de maar idd te lang aan modderen is voor beide niet goed. Idd de mensen waarbij het wel lukt of helemaal pro borstvoeding zijn kunnen heerlijk Door zeuren of een variant van opscheppen. Luister naar je lichaam en je verstand dat heb ik wel geleerd in januari fben ik uitgerekend van de 2de maat de flessen zijn al in huis binnenkort ook de voeding op voorraad.

7 jaar geleden

Hoi Evelien, De tweede draak hapte net zo slecht als haar zus. Dus heb ik het niet doorgezet. Ook omdat de oudste 16 maandjes was op het moment en ook aandacht nodig had van haar mama. Ik heb toen zeer bewust gekozen om fv te doen. Zodat er rust zou zijn in het gezin. De lactatiedeskundige heeft mij toen bij Roanne verteld dat bv geven voor mij niet makkelijk zou worden. Dat ik de eerste weken zou moeten kolven en een tepelhoedje moet gebruiken. Dit door de vorm en grote van de tepel bij bij mij. Ik vond het niet fair naar Roanne, als al mijn tijd opgeslokt zou worden aan proberen bv te geven aan haar zusje, terwijl zij zelf ook zo klein nog was en volop aandacht nodig had

7 jaar geleden

Hier zelfde verhaal, "tja bv is het allerbeste dat moet je wel proberen", dus ook bv geprobeerd. Meteen de eerste dag nog mee gestopt gezien ik door de grond ging van de pijn als ze eraan zoog. Ook eerst gesprek met lactatiedeskundige gehad maar ik had toen de beslissing al gemaakt. Er word echt geen flesvoeding verkocht waarvan je kindje minder snel groeit en ontwikkeld hoor! Over een maandje mag ik mijn zoon in de armen nemen en ook dan ga ik meteen over op flesvoeding. Ik vind het zelf superfijn en de kleine is altijd al groter dan gemiddeld geweest.... dat bv het beste is ben ik het simpelweg niet mee eens. Er bestaat geen ziekmakende, groeivertragende flesvoeding, flesvoeding is prima!!

7 jaar geleden

Ik zie dat je twee draken hebt... ;) Heb je het bij de andere meid wel kunnen proberen? Bij mij wilde het bij de eerste ook niet. Wel melk, kolven lukte wel, maar hij wilde niet aan de borst. Gelukkig met de tweede en derde wel de ervaring mogen hebben van het bv geven...