Snap
 • Baby
 • Voeding
 • baby
 • flesje
 • 's
 • nachts

Borstvoeding... wat makkelijk!

Sinds de geboorte van mijn dochter Ilse geef ik borstvoeding. Af en toe word ik er wel moe van dat ik 24-uursdienst heb, maar de afgelopen week heb ik weer gezien hoe handig, snel en makkelijk borstvoeding geven toch is...

Afgelopen zaterdag ben ik naar de OudersNatuurlijk Beurs in Doorwerth geweest. Er liepen zeer veel moeders (en vaders) met kinderen rond. Tijdens lezingen/workshops gebeurde het regelmatig dat een kindje (de mijne soms ook) begonnen te huilen... Geen "gedoe" flesje eerst warm maken, maar borst "ontbloten" en lekker aan de borst. Kindje tevreden en mama kon weer snel verder naar de lezing luisteren!

De 2e situatie was afgelopen nacht. Mijn dochtertje is tot voor kort een flesweigeraar geweest. Sinds 1 juni drinkt zij mondjesmaat bij het kinderdagverblijf en sinds vorige week maandag drinkt zij ook thuis uit het flesje. Aangezien de opa's en oma's graag Ilse een keer te logeren willen hebben, wilde we ook een keer proberen of ze 's nachts het flesje wilde aannemen. Normaal is ons nachtritueel als volgt:

 1. Ilse huilt

 2. Mama gaat Ilse halen, papa slaapt lekker door

 3. Mama legt Ilse aan de borst, papa slaapt lekker door

 4. Als Ilse klaar is en nog een schone luier heeft (wat vaak het geval is), legt mama haar weer lekker in bed.

 

Vannacht hebben we dus geprobeerd om het flesje te geven. Het ging als volgt.

 1. Ilse huilt

 2. Mama maakt papa wakker

 3. Papa gaat Ilse halen en legt haar bij mama in bed, Ilse blijft huilen

 4. Papa gaat beneden het moedermelk opwarmen (intussen blijft Ilse lekker doorhuilen)

 5. Papa geeft Ilse het flesje, mama is dan ook nog steeds wakker

 6. Papa brengt Ilse weer lekker naar bed.

Het verschil in tijd is dat borstvoeding ongeveer 15 minuten korter heeft geduurd. Bij de borstvoeding kan papa lekker doorslapen terwijl bij de flesvoeding we allebei wakker zijn geweest. Bij borstvoeding valt Ilse aan de borst alweer in slaap terwijl ze, omdat ze op het flesje moest wachten, klaarwakker was... Het duurde dus ook nog even voordat ze weer in slaap gevallen was.

Pfff... wat ben ik blij dat dit eenmalig was zeg! Vannacht weer lekker normaal borstvoeding geven!

11 jaar geleden

Eens, die ervaring s nachts had ik ook, onze 2e was een fles kind, de 3e de borst ook in bed, en dan lekker verder slapen. geen gedoe, en allemaal snel weer onder zeil, al zal het voor iedereen uitmaken zijn wat voor haar/hun werkt

11 jaar geleden

Ben het helemaal met je eens. Als ik dat gedoe met flesjes zie, denk ik wel eens wat een gedoe. Je moet van alles meeslepen en bent inderdaad meer tijd kwijt met warm maken enz. En ondertussen ligt je kind te huilen. Als de borstvoeding goed verloopt is dat denk ik de meest handige (en goedkope) oplossing =) Vind het alleen vervelend dat wanneer je medicijnen voorgeschreven krijgt (bv antibiotica of pijnstillers) je altijd moet uitleggen dat je borstvoeding geeft en niet zomaar medicijnen kunt slikken. Er wordt dan een beetje moeilijk gedaan. (onze zoon is nl al 1 jaar en 2 maanden) Soms reageren mensen om je heen ook raar dat je nog borstvoeding geeft. Mensen geloven graag fabeltjes zoals, je krijgt er hangtieten van, en je kind word een mamakindje en word teveel betutteld, maar dat gaat inmiddels en ene oor in en het andere oor uit.

11 jaar geleden

Mee eens...deels. Je vergeet te vertellen, naar mijn mening, dat als je werkt je moet kolven en dat door sommigen, lees mij, als stom/irritant/ vervelend wordt ervaren. Laatst had ik een vrijgezellefeestje, en had ik de keuze of ergens gaan zitten en kolven, of ik moest even naar huis, of iemand moest mijn kind brengen wanneer het honger had. Het laatste heb ik gedaan, geen probleem hoor, maar een flesje kant en klare voeding was dan handiger geweest. Er zijn dus zeker ook wel nadelen, en het is idd niet voor iedereen even makkelijk. Groeten Laura

11 jaar geleden

Ik vind de titel eigenlijk een beetje vervelend en kwetsend. Het is niet altijd zo makkelijk als dat jij nu roept. Toen mijn zoontje geboren werd wilde ik heel graag borstvoeding geven, maar dit is helaas nooit gelukt. Hij werd prematuur geboren (6 weken te vroeg) en ondanks dat ik genoeg melk produceerde (bleek uit kolven) kreeg hij het maar niet voor elkaar om aan de borst te drinken. Ook niet met behulp van de lactatiekundige uit het ziekenhuis en met tepelhoedjes etc.