Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Borstvoeding of flesvoeding?

Ik heb 2 prachtige meiden.  De oudste is bijna 4 jaar en heeft 11 maanden lang borstvoeding gehad. De jongste is bijna 1 en heeft direct flesvoeding gehad. Als iemand voor de 1e keer moeder mag worden, wordt er bijna altijd gezegd: "Ik ga absoluut proberen om borstvoeding te geven". Super keuze denk ik dan, maar ik constateer dat de meesten zich veel te weinig inlezen in het fenomeen "Borstvoeding". 

Naar mijn idee is de grootste reden om borstvoeding te gaan geven tegenwoordig enkel alleen de gedachte om zo snel mogelijk weer slank te zijn na de bevalling. Echter is het bekend dat je niet mag afvallen als je je baby borstvoeding geeft en je ook eerst zelf moet herstellen van je bevalling en zwangerschap voordat je begint met diëten e.d.

Ook is niet bewezen dat je hierdoor sneller afvalt, maar wel dat het beter is voor je baarmoeder. Mij valt het heel erg op dat moeders die borstvoeding geven vaak klagen over hun baby's met erge buikkrampjes. Het is hartstikke zielig als ze krampjes hebben, maar in 75% van de gevallen is de moeder hier toch echt de oorzaak van! Er wordt niet goed op hun eigen eten en drinken gelet, waardoor deze buikkrampen juist bij hun kleintjes ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn pittig of gekruid eten, uien, knoflook, cafeïnehoudende producten zoals chocolade, koffie, thee, energiedrankjes, sportdrankjes, etc.. "stiekem" alcohol- of sigaretten gebruiken, te weinig drinken, maar ook koolgroenten kunnen grote invloed hebben.

Ook wordt er vaak heel erg fout ingeschat hoeveel tijd het kost. Juist als er visite wil komen zit jij meestal elders te voeden waardoor je alles mist of je zelf onrustig wordt, omdat je zelf ff snel wilt voeden en je kleine hier weer erg onrustig van wordt, slecht gaat drinken, etc.. Een hoop frustraties etc.. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van borstvoeding geven, maar ik wil mensen wel graag leren dat ze zich wel goed moeten inlezen in het fenomeen borstvoeding en wie weet ga ik mij wel specialiseren als lactatiedeskundige om mensen goed te kunnen helpen met "verantwoord borstvoeding geven". Er is immers niets mooiers om te zien wat voor een band er ontstaat tussen moeder en kind!

11 jaar geleden

@ irene, nou je eten heeft wel degelijk invloed op het geven van borstvoeding hoor!!! heb zelf die ervaring, en hoor het veel van andere moeders!! grote woorden om te zeggen dat iemand anders er geen verstand van heeft!! wil jij zeggen dat jij er dan wel zoveel verstand van hebt?????? zozo! het is een blog, en gaat over hoe een andere moeder hoe zij haar ervaring beleefd, erg jammer dat er altijd van die mensen zijn die van dan domme comentaar hebben, hou gewoon je mond als je toch niks zinnigs te melden hebt!! jerney ben het helemaal met je eens meid;)

11 jaar geleden

Ik moet alle reacties nog eens goed lezen maar zo te zien heeft het een boel losgemaakt bij iedereen terwijl zoals kaat hierboven al zegt dat het puur uit eigen ervaring en ongeving is. Als ik van't weekend wat meer tijd heb schrijf ik weer een bericht maar wel heel fijn dat er toch ook mensen die begrijpen hoe ik het bedoeld heb. Thanks!

11 jaar geleden

Dames, wat een overdreven reacties! Volgens mij schrijft Jerney83 puur en alleen over haar eigen ervaringen en vanuit haar eigen referentie kader. Daar is niets mis mee lijkt mij. Je hoeft het er niet mee eens te zijn maar sommige van jullie kunnen mijn inziens best wel wat subtieler reageren.

11 jaar geleden

Ik vind je uitgangspunt raar en niet gestaafd. Er wordt met bv gestart omdat je dan sneller afvalt? Nou dat is dus echt niet waarom ik en vele met mij met bv beginnen. Wel omdat dit zoveel beter id voor mn kindje en voor mijzelf... En ergens anders gaan zitten tijdens voeden? No way... En anders eten ivm kruiden? Waar is die 75% op gebaseerd? Zoals al vele schreven, niet nodig. Al hoewel t natuurlijk wel kandat je kindje last heeft van.jouw eten. Maar dat zal sporadisch zijn en zeker geen 75%...