Snap

Borstvoeding geven en het dragen van je baby

Vanuit je intuïtie en door ervaring weet je dat je baby onrustig wordt als hij niet bij je is. Hij voelt zich in zijn eentje niet prettig en huilt meer. Gekoesterd en gedragen worden is, naast (borst)voeding, een van de levensbehoeften van je baby.

Als je denkt aan vroeger tijden is het logisch dat je baby zich laat horen, als hij de nabijheid van zijn moeder niet voelt. In de oertijd was een baby zonder zijn moeder een makkelijke prooi voor roofdieren. Dit is wat je baby genetisch heeft mee gekregen: huilen als hij zich alleen voelt. Hij heeft geen benul van een veilig huis en een bedje dat voldoet aan alle veiligheidseisen. Hij wil maar een ding: het alarmerende gevoel van verlaten zijn moet stoppen. En hij gaat huilen.

Hoe pak je dat praktisch aan? Als je moeder bent geworden, gaat het leven gewoon door. Op afbeeldingen van vroeger zie je moeders die hun baby’s dragen met een hulpmiddel of draagdoek. Dit is van alle tijden. Beelden van kinderen die gedragen worden zijn al te zien op Egyptische afbeeldingen uit de tijd van de farao’s.

Daarnaast heeft je baby een andere reden, die van levensbelang is, om dichtbij je te zijn: hij kan er de moedermelk krijgen die nodig is om te kunnen groeien. Mensenmelk is bedoeld voor frequente voedingen. Hoe dichter hij bij zijn moeder is, hoe makkelijker hij net zo vaak en veel kan drinken als hij maar wil. Daarnaast is borstvoeding zoveel meer dan alleen voeding. Het biedt troost, instant afweer, de broodnodige nabijheid van de moeder, geborgenheid en stimulans van de ontwikkeling van je baby. Warm blijven is geen probleem, de nabijheid van jouw lichaam maakt dat je baby prima op temperatuur blijft en verbruikt hij zo min mogelijk energie.

Waarom is het zo fijn om ook in onze huidige tijd je baby of kindje te dragen:

  • Je hebt je baby bij je en tegelijk je handen vrij voor een ander kindje, werk of huishouden.
  • De interactie tussen jouw en je baby wordt gestimuleerd.
  • Je kunt de signalen en behoeftes van je baby makkelijk en snel leren kennen, waarbij je door zijn nabijheid snel kunt reageren.
  • Je fysieke belasting bij het dragen van je baby, in een goede draagdoek, is minder dan bij het dragen op je arm.
  • Je baby zal minder vaak en minder lang huilen. Dit is bevestigd met wetenschappelijk onderzoek. Uit dit onderzoek bleek ook dat baby’s die gedragen worden per dag vaker borstvoeding krijgen en minder vaak een fopspeen nodig hebben.
  • Voor je baby geldt dat zijn lichaam, motoriek en (sociale) ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt.
  • Als je baby snel geprikkeld is en zich overstrekt of vaak spuugt, is dragen in de draagdoek de manier om je baby zich beter te laten voelen.
  • Omdat het simpelweg gezellig en fijn is om zo lekker dicht bij elkaar te zijn.
Borstvoeding geven en je baby veel bij je dragen zijn een gouden combinatie, waarbij zowel jij als als je baby voordeel hebben.

Bron onderzoek over dragen en afname huilen: Hunziker UA, Garr RG. (1986) Increased carrying reduces infant crying: A randomized controlled trial. Pediatrics 77:641-648. De afbeelding is een vijfentwintigste dynastie reliëf in de tombe van Montemhet West Bank in Luxor.

Ben je op zoek naar een mooie draagdoek? Kijk dan hier. Heb je een draagdoek ongebruikt liggen? Ben je op zoek naar een fijne draagdoek en weet je niet wat je moet kiezen? Heb je al ervaring met het dragen van je kindje en ben je op zoek nieuwe draagvariaties? Voor al deze vragen en meer, kun je terecht bij je draagdoekconsulent voor een draagconsult!

11 jaar geleden

Prachtig geschreven! Ik vind het jammer dat ik bij mijn oudste zoon niet heb gedragen. Mijn dochter 3 jr. krijgt nog borstvoeding en die draag ik ook nog af en toe, ze vraagt er zelf om. Mijn zoontje van 6 maanden krijgt natuurlijk ook borstvoeding en kent zelfs de kinderwagen of buggy niet. Als ik er al aankom met de draagdoek of MeiTai kraait hij van plezier. Wij gaan ook door met de borstvoeding zo lang wij er samen plezier van hebben, maar ik wil wel de 2 jaar halen zoals de WHO aanraad.

11 jaar geleden

Wat fijn dat er op mamaplaats nu zo'n goed stukje staat over dragen en borstvoeding geven! Ik draag mijn zoontje sinds kort en hij vindt het heerlijk en hij wordt er helemaal rustig van. Lichte/ jonge kindjes kun je fijn dragen in een rekbare doek en voor zwaardere kindjes, dus als ze wat groter zijn, dan is een geweven doek heel fijn. Mijn zoontje krijgt nu al 6 maanden borstvoeding en dat blijft hij voorlopig nog wel even krijgen, net zo lang tot hij niet meer wil of ik me er niet meer prettig bij voel.