Borstvoeding geven
Onze experts van Nutricia geloven in drie gouden kernwaarden om van borstvoeding geven een succes te maken: zelfvertrouwen, geduld en een goede manier van aanleggen. Wanneer deze drie onder de knie zijn, kan het genieten gaan beginnen... Wij zoomen wat verder in op deze drie belangrijke voorwaarden.
Beginnen met borstvoeding geven
Je borsten zijn er gedurende je zwangerschap al flink op aan het voorbereiden, er gebeurt van alles... Allemaal zodat er na de geboorte aan je baby borstvoeding gegeven kan worden. Wel is het zo dat de eerste dagen na de geboorte van je kleintje het proces op gang moet komen. De verloskundige of kraamhulp kan je helpen bij de eerste paar keer aanleggen van je baby aan de borst, dat is vaak even wennen. Zowel voor jou als voor jouw kindje. Laat je hierdoor niet afschrikken en blijf vertrouwen in jezelf hebben, even doorzetten en wat geduld hebben en binnen no time hebben jullie het door!
Wat is borstvoeding precies?
Wat geef jij je kindje nu precies te drinken? Wat er in zit zijn onder andere lactose en natuurlijke vetten. Voor de rest oligosachariden (koolhydraten die goed zijn voor de darmflora), gezonde vetzuren (DHA en AA, goed voor de hersenontwikkeling) en eiwitten. Lees meer over de bestandsdelen van borstvoeding en de functies hiervan »
Voordelen Borstvoeding geven
- De voeding is altijd in de buurt, op temperatuur en hoeft niet te worden bereid. Ideaal. Ook weet je zeker dat de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn en dat het 100% verantwoord is bereid.
- Ook is de voorraad (meestal) onbeperkt en past zich vanzelf aan aan de drink behoefte van je kindje.
- Hoe cliché het ook klinkt het is écht de beste voeding voor je kleintje!
- Het geven van borstvoeding zorgt voor een unieke ervaring tussen moeder en kind. Samen beleef je de voedingsmomenten en leer je elkaar steeds beter kennen.
- Het helpt jouw als mama om af te vallen. Fijn! Het gemiddelde gewichtsverlies bij het geven van borstvoeging is ongeveer 500 tot 1000 gram per maand. Mooi meegenomen toch?!
Problemen Borstvoeding geven
- Heeft jouw kindje wel genoeg voeding? De precieze hoeveelheid borstvoeding blijft een gok... Daarom adviseren deskundigen om te voeden volgens 'vraag en aanbod' principe. Wanneer jouw kindje vraagt om eten, voed jij. Hoe vaak dat ook is op een dag. Na verloop van tijd gaat er vanzelf een ritme ontstaan.
- Helaas is het voeden niet altijd pijnloos. Een veel voorkomens borstvoedingsprobleem is het hebben van pijnlijke borsten of tepels (kloven). Ook is 'spruw' een veel voorkomende klacht. Dit is een schimmelinfectie op de huid die je gemakkelijk over kunt dragen aan je kleintje. Lees hier meer over spruw »
- Kans op een verstopt melkkanaal. Dit signaleer je door je borsten te voelen. Zijn ze warm en zijn er harde plekken voelbaar? Dan is het (helaas) vaak raak. Zie je op je tepel een klein wit puntje, dan kun je deze weghalen en hopelijk is de verstopping binnen 24 uur verholpen. Zorg dat je even geen strakke BH's of shirtjes draagt en laat je baby de borst goed leegdrinken. Mocht het niet weggaan? Neem dan contact op met lactatiekundige of het consultatiebureau.
- Erg vervelend kunnen ook lekkende borsten zijn. Dit komt doordat de toeschietreflex wordt gestimuleerd. Oplossing zijn kompressen in je BH zodat je niet doorlekt. Vaak is dit probleem binnen 10 weken verholpen.
Tips Borstvoeding geven
- Een relaxte houding waarbij je lichaam goed wordt ondersteund helpt je een goede voeding te geven. Een goede stoel en/of voedingskussen kan hierbij helpen.
- Breng je borst pas naar het mondje van je baby zodra het mondje open is. Zo is de kans groter dat hij of zij niet alleen de tepel in zijn mondje heeft maar ook een deel van het tepelhof. Dat is de juiste manier van aanleggen.
- Controleer of je kindje ook daadwerkelijk aan het drinken is. Dit kan door te luisteren of hij slikt.
- Don't hurry! Pak de tijd voor een voeding. Fijner voor de baby dus ook voor jou...
- Zorg goed voor jezelf, niet alleen qua voeding maar in zijn geheel. Wanneer jij lekker in je vel zit, gaat het voeden beter. Ook is het belangrijk dat je voldoende water binnenkrijgt. Aangezien er veel vocht wordt ontrokken uit je lichaam door het geven van borstvoeding.
- Geef extra vitamine D en K wanneer je jouw kindje met de borst voedt. Voor de ontwikkeling van tanden en botten (D) en het regulieren van de bloedstolling van je kindje (K). Dit kan gewoon in druppelvorm.
Meer handige tips? Lees hier »
Mijn kindje wil niet stoppen met drinken...
Wat als je kindje (vanuit het niets) de gehele dag wil drinken? Geen paniek! Dat overkomt iedere baby wel eens, er is zelfs een naam voor: 'regeldag'. Het schijnt zelfs ergens goed voor te zijn: wanneer je je baby vaak aanlegt, wordt de melkproductie gestimuleerd. Lees meer over regeldagen »
Video Borstvoeding geven
Anoniem
In het begin had mijn dochtertje er ontzettend moeite mee , maar naar een paar weken gaat het al een stuk beter!
Anoniem
Na de bevalling van mijn eerste kindje heb ik borstvoeding gegeven. Dit was voor mij best onhandig en heb daarom ook besloten om bij de tweede gewoon fles voeding te doen! Ik vind het veel makkelijker en is volgensmij even goed als borstvoeding!
Anoniem
Ik ben momenteel zwanger en zou wel graag borstvoeding willen geven. Ik ben me nu een beetje aan het inlezen en hoop dat het gaat lukken!
nienkeb
Ik geeft borstvoeding maar het loopt nog niet allemaal op rolletjes. Het aanleggen lukte maar niet.. Nu heb ik er hulp bij gekregen en gaat het steeds een stukje beter. Nog niet hoe ik zou willen, maar ik hoop dat het nog gaat gebeuren!