Snap
  • borstvoeding
  • borstvoedingsproblemen
  • borstvoedingstruggles

Borstvoeding: 'Fulltime kolven brak me op'

Wanneer ons borstvoedingsavontuur anders loopt dan gehoopt.

Het is Internationale Week van de Borstvoeding. Dat het geven van borstvoeding niet vanzelfsprekend is weet ik maar al te goed. Met pijn in mijn hart ben ik deze week aan het afbouwen en komt ons borstvoedingsavontuur daarmee ten einde. Trots dat ik een maand lang alles heb gegeven om het te laten slagen, maar helaas. Ik heb altijd gezegd dat ik het geven van borstvoeding zeker wou proberen. En zo stapte ik er 5 weken geleden in.


Dat het aanleggen een probleem zou zijn, had ik niet verwacht

Tijdens de bevalling heb ik Lily zelf aangepakt en heeft ze het eerste uur heerlijk op mijn borst gelegen. Lily was helemaal goedgekeurd, maar wel ontzettend moe. Aanleggen lukte dan ook (helaas) niet. Je weet van tevoren dat borstvoeding niet vanzelfsprekend is, maar dat het aanleggen überhaupt niet lukte had ik niet verwacht. 

We verbleven daarna nog 2 nachten in het ziekenhuis en kregen begeleiding op het gebied van borstvoeding. Het energie level van Lily bleef laag waardoor het aanhappen haar heel veel energie kostte. Maar we bleven het wel af en toe proberen en ondertussen begon ik met mijn eerste kolfsessie. Dat vond ik best wel spannend, maar het viel reuze mee. Dit was overigens puur om mijn melkproductie op gang te brengen, de eerste druppels bleven nog uit. 

Ik was zo trots op die eerste milliliters

Eenmaal thuis kregen we dagelijks van onze kraamhulp begeleiding rondom borstvoeding. Het aanhappen ging nog niet soepel, maar al wel een stuk beter en mijn melkproductie kwam op gang. Wat was ik trots op die paar milliliter die ik Lily via een spuitje kon geven. Wel merkten we dat live borstvoeden nog steeds te intensief was voor Lily. We deden dit dan ook alleen wanneer zij hier energie voor had. Ik ging kolven zodat ik haar wel mijn moedermelk kon geven, zonder dat het haar teveel energie kostte.

Snap

De eerste 2 milliliters, deze kreeg Lily via een spuitje.

Het voelde zo fijn dat mijn melkproductie elke dag meer werd en ik Lily met mijn eigen melk kon voeden. Die stuwing was dan weer minder fijn, maar gelukkig trok dat na een dag of 2 weg. Om mijn melkproductie nog meer te stimuleren en Lily volledig te kunnen voeden met mijn borstvoeding, ging ik fulltime kolven, elke 2-3 uur. Dat is best pittig. Je staat altijd aan. Dag en nacht.

Snap

Zo trots dat dit de opbrengst was na een kolfbeurt.

Op sommige momenten dacht ik: is dit het waard? Maar toch vond ik weer de motivatie om door te gaan

Het was hard werken, maar met elke dag vooruitgang, het feit dat Lily door mijn melk ging groeien en het fijne moment samen wanneer live voeden sporadisch wel lukte, gaf dit genoeg motivatie om door te blijven gaan.

Maar er waren genoeg momenten waarop ik me afvroeg of dit het allemaal waard was. Dan ging alweeeer die wekker om te kolven, terwijl ik voor mijn gevoel net een kolfsessie achter de rug had. Ook ging het ten koste van mijn momenten met Lily, dan zag ik Marijn haar voeden en zat ik daar weer te kolven. Toen Marijn weer ging werken nam ik alle nachten voor mijn rekening, ik moest ‘s nachts toch al kolven. Maar dubbel zoveel werk, dus dubbel zoveel tijd kwijt. 

Mijn melkproductie liep terug, maar ik was blij met elke druppel die ik haar kon geven

Daarbij kwam ook nog eens dat mijn melkproductie ineens achteruit ging. Ik had al geen hoge productie en kon Lily de eerste 2 weken net bijhouden qua vraag/aanbod. Met mijn productie die omlaag ging en Lily juist meer nodig had, moesten we wel kunstvoeding bij gaan geven. Die eerste fles vond ik wel een ding. Niks ten nadele van kunstvoeding, maar ik was zo trots dat ze eerder gevoed kon worden met enkel mijn moedermelk. Toch zette ik me daar overheen en was ik blij met elke druppel die ik haar kon geven. Maar dat je na elke kolf sessie ziet dat er minder in de fles zit, doet toch wel zeer. Het voelt dan alsof je lichaam faalt en dat gevoel heb ik tijdens het fertiliteitstraject zo vaak gehad. 

Ik moest er continu bovenop zitten om die melkproductie op peil te houden

Ik zette (met tips van mijn lieve lactatiekundige) alles op alles om die productie op te krikken. Supplementen, warmte compressen, oxytocine neusspray, cluster kolven. You name it, ik heb alle hulplijnen ingeschakeld. Even ging het de goede kant op. Yes! Maar als ik dan een keer iets later kolfde, nam de productie alweer af. 

Kortom, ik moest er continu bovenop zitten om die productie redelijk op peil te houden en daarmee redde ik het alsnog niet om Lily grotendeels met afgekolfde borstvoeding te voeden. 

Het aanleggen bleef ik af en toe ook nog proberen, maar Lily werd er vooral overstuur van. En ik dus ook. Kortom: waar doe je het dan nog voor? De knoop doorhakken lukte lange tijd niet, tot vorige week donderdag. Ik was alleen thuis en Lily was de hele dag zo onrustig. Ze wou alleen maar eten en van slapen moest ze niks weten. Maarja, er moest ook gekolfd worden. En ook al kolf ik handsfree, ik kon haar op dat moment niet geven wat ik graag wilde en ik voelde constant de druk dat ik nog moest kolven terwijl een huilende baby in mijn armen lag.

Toen was het klaar. Ik stuurde mijn lieve lactatiekundige een berichtje dat ik wou afbouwen, zo kon ik mezelf ook niet weer ompraten. En toen was het definitief. Het hoofdstuk ‘borstvoeding’ wordt afgesloten.

Het juiste besluit, maar wel met pijn in mijn hart

Hoewel het als de juiste beslissing voelt en rust geeft, doet het wel zeer. Ik had zo gehoopt om Lily (live) borstvoeding te kunnen geven en ergens hoopte ik steeds dat dit nog zou lukken, maar nu moet ik accepteren dat dit niet gaat gebeuren. Wie weet dat ik in de toekomst ooit nog borstvoeding mag gaan geven, maar voor nu is het hoofdstuk afgesloten. 

Trending op Mamaplaats: Moeder en een eigen onderneming starten: zo doe je dat!

8 maanden geleden

Je gevoel is zo herkenbaar. Ik zat zo vaak met een baby in mijn kleermakerszit, hem een flesje moedermelk te voeden en ondertussen een kolf aan mijn tiet. Ik produceerde genoeg maar hij snapte gewoon het aanhappen niet.. na een dag werken, eerst aan de kolf voor ik echt met mijn kind kpn knuffelen.. smorgens wakker worden en meteen kolven.. het was alsof ik niks anders meer deed.. het kostte energie maar voelde vooral als tijd die ik niet genoeg van mijn kind kon genieten.. ik was altijd half met mijn aandacht bij hem, want ondertussen moest er gekolfd.. mijn 2e borstvoedingsavontuur was veel korter.. het live happen ging goed en met een tepelhoedje gingen we vol goede moed ertegen.. maar ik had de rust er niet voor. Een zoontje van 2.5 en zo zat ik in de kraamweek met een baby aan de borst aan tafel, mijn kind te voeden boven mijn soepkom en vol geduld instructies naar mijn zoontjr van 2.5 tr mompelen over het smeren van zijn boterhammetje... ook toen was ik teleurgesteld dat ik haar niet zolang heb kunnen voeden als mijn oudste, maar weetje.. ik hou niet minder van ze!

8 maanden geleden

Door een vermoedelijke baarmoederontsteking waar ik antibiotica voor kreeg sloeg mijn productie dood en kreeg ik het niet meer opgekrikt.. het zorgde voor stress en schuldgevoel en na 2 weken zijn we volledig overgestapt op flesjes kunstvoeding.

8 maanden geleden

Hier ook 5 weken fulltime gekolfd. Aanleggen lukte gewoon echt niet en gaf ons beiden stress. Zo dankbaar dat ik het 5 weken met gekolfde melk heb mogen doen en heb volgehouden. Maar hier was dat ook genoeg. En nu een heerlijke vent van 10 maanden die graag zijn flesjes kunstvoeding lust. En dat is ook helemaal oke❤️

8 maanden geleden

Hier ook een mama waarvan bijna alles gekolfd naar mijn kinderen ging. Tweeling extreem prematuur. Dus drinken lukte niet. Een van de twee kon al "snel" aan de borst, de andere kreeg er nooit volledige voedingen uit. Dus kolven moest. Dan maar voor allebei kolven, want 1 voeden, kolven en de andere via de fles, dan kon ik meteen weer van voren af aan beginnen.

8 maanden geleden

Een jaar de melkunie melkkoe geweest op deze manier

8 maanden geleden

Hetzelfde hierzo. Maar ik kolf nu nog steeds en geef mijn kleine flesvoeding gecombineerd met borstvoeding. Ik blijf het toch doen zolang het kan. Vind het super dat je je verhaal verteld, want dan heb ik het gevoel dat ik iet alleen ben. Ik voelde me zo rot toen het achteruit ging en haar flesvoeding moet geven. Maar het gezondheid van de kleine is nummer 1