Snap
  • Baby
  • baby
  • koemelkallergie
  • #langvoedster

Borstvoeding en kma

15 maanden borstvoeding aan Niyen die kma bleek te hebben

Toen Niyen 5 weken was begon het gehuil, elke dag en hij leek wel verkouden. Nadat ik gestopt was met alle koemelk ( dus ook weipoeder en melk poeders in koek/kruiden/chips/brood) werd dit na 3 weken veel minder., toen ik op een verjaardag per ongeluk paprikachips had gegeten en Niyen daarna ontroostbaar was wist ik het zeker, hij heeft kma en ik moet dit dieet doorzetten.

Ik vond het in het begin echt wel heel erg moeilijk, alle etiketten lezen, echt zoveel producten waar koemelk in verwerkt is waarvan je het niet verwacht. Mn geliefde lattes die ik verving voor havermelk lattes, geen MELK chocola meer. Geen gezond yogurt ontbijtje meer ( ik vind soya yogurt niet lekker en de kokos variant zit vrij veel suiker). En het allerergst mis ik de slagroomtaart en cheesecake. En een heerlijke kaas pizza want de kaas vervangers vind ik bijna allemaal niet zo lekker. De lekkerste vindt ik de italiaanse rasp van ah.

Wat ik ook altijd moeilijk vind is dat veel mensen het verschil niet weten tussen lactose vrij en koemelkvrij.

Een baby is eigenlijk nooit allergisch voor lactose, dr zit ook onwijs veel lactose in moedermelk. Ik heb zo vaak gevraagd is dit koemelk vrij, en dan kreeg ik het antwoord, ja dit is lactose vrij maar dan vroeg ik door en zat er alsnog koemelk in. Of dan heeft iemand heel lief aan je gedacht en halen ze een lactose vrij gebakje voor je, maarja dan kan je dat niet opeten. 

Ik merkte ook dat het soms niet helemaal serieus word genomen, of dat het niet word geloofd terwijl kma best een heftige allergie kan zijn.

Gelukkig is er tegenwoordig heel veel vegan! Zo heb je heerlijke vegan toetjes en ijsjes, vegan koekjes en vegan melk chocola. En gelukkig vind ik havermelk nu ook heerlijk in mn koffie.

Vanaf dat Niyen 1 jaar werd heb ik in overleg met een kinderarts en een diëtist een melkladder geïntroduceerd. Ik begon met Niyen een cracot te geven( deze hebben hoogverhit melk) en als dit goed ging kon ik het zelf ook weer nemen, zo heb ik rustig steeds meer dingen terug toegevoegd. Allemaal op het tempo wat bij ons past.

Ik kan zins kort weer kaas eten! En de melkpoeders in koekjes en chips zijn ook geen probleem meer.

Kleine stapjes en sommige dingen ga ik niet meer nemen, zoals een koemelk latte. 

Ik ben blij voor Niyen dat hij er nu grotendeels overheen gegroeit is. En voor mezelf natuurlijk ook.

Snap
Snap