Snap
  • Baby
  • #borstvoeding
  • borstvoedingstip
  • borstvoedinggeven
  • borstvoedingdoejezo

Borstvoeding doe je zo!

Hi, wanneer je zwanger bent en je erover denkt om borstvoeding te geven dan is dit blog voor jou. Zelf ben ik moeder van zes kinderen in de leeftijd van 7 tot 20 jaar. Maar toen zij klein waren hebben ik ze allemaal lang borstvoeding gegeven. Ik vond het heel praktisch en leuk om te doen en deel deze ervaringen en tips met je.

Waarom borstvoeding?

Omdat het goed is voor de gezondheid van moeder en kind en borstvoeding de meest natuurlijke voeding is die er bestaat. Dit wordt door alle wetenschappelijke onderzoeken telkens weer onderbouwd. Daarnaast draagt het geven van borstvoeding bij aan de band die een moeder en haar kind opbouwen, op voorwaarde dat de borstvoeding soepel loopt.

Hoe zorg je dat de borstvoeding goed gaat?

Er zijn een paar dingen die je helpen om goed borstvoeding te geven. 

1. Zorg dat je baby op de goede manier melk uit de borst krijgt. Dit heet het aanleggen van de baby. Alleen wanneer je baby goed is aangelegd krijgt hij melk uit je borst en jij geen zere tepels. Je weet dat je baby goed is aangelegd, wanneer je hem ziet drinken en niet sabbelt. 

2. Wanneer je baby goed is aangelegd mag hij zo lang drinken als hij wil. Hij houdt vanzelf op met drinken.

3. Geef je baby elke keer dat hij honger heeft een voeding. Je baby wordt meestal elke twee uur onrustig, dat is zijn manier om aan te geven dat hij honger heeft.

4. Je partner is ook van groot belang. Hij kan ervoor zorgen dat jij in alle rust je baby kan voeden, zonder onderbrekingen of afleidingen voor jou. Hij is de beschermer van moeder en kind en zorgt ervoor dat de omstandigheden waarin een moeder kan voeden optimaal zijn.

5. Misschien wel het belangrijkste: probeer te genieten van de borstvoeding. Zeker de eerste paar weken kun je onzeker zijn. Vraag wanneer je twijfelt om hulp bij het geven van borstvoeding, omdat je beter een keer te veel om hulp kunt vragen dan te weinig. Vraag wel hulp aan mensen die er echt verstand van hebben: een kraamhulp met ervaring in borstvoeding(begeleiden), een lactatiekundige of vrijwilligers van borstvoedingsorganisaties.

Ik heb veel meer tips opgeschreven op www.borstvoedingdoejezo.nl  Je vindt er een boek, blogs en een online cursus borstvoeding. Wel zo veilig in deze tijd van corona.