Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Borstvoeding

Intussen is mijn kleine meid 14,5 maanden en nog steeds geef ik borstvoeding. Wat mij opvalt is dat dit nogal als een prestatie overkomt op sommige mensen...

Wanneer ik op het werk aangeef dat ik moet kolven, dan word ik ongelovig aangekeken en wordt er gevraagd: Krijgt je kindje nog borstvoeding?

En de standaard vervolgvraag: Hoe lang ben je nog van plan om ermee door te gaan?

Mijn standaard antwoord is dan ook: Zolang zij het wil en ik het kan!

Ik kan niet zeggen dat het gemakkelijk is. Toen de kleine geboren was wilde ze eerst niet drinken. De 1e dag was ze ook 8% afgevallen en is ze van vrijdag tot en met maandag opgenomen in het ziekenhuis. Ik moest dus gaan kolven en op de moment dat we bij haar waren, dan gaf ik haar wel de borst... Wel met een tepelhoedje, maar toch! Gelukkig ging het na die tijd goed en ben ik met een paar weken gestopt met het tepelhoedje.

Na 3 maanden ging de kleine naar het kinderdagverblijf en moest ik weer gaan kolven. Ook natuurlijk toen ik weer naar het werk moest. De eerste periode ging dat makkelijk aangezien ik dat lekker in de baas z'n tijd kon doen. 8 uur werken en dan 2 uur daarvan de tijd mogen gebruiken om te kolven!

Inmiddels moet ik het in mijn eigen tijd doen. De 2x een kwartiertjes en de half uur lunchpauze worden nu omgezet in kolftijd. Ik heb 's morgens een half uur ingepland staan om te kolven en 's middags ook. Dat is dan inclusief de kolf in elkaar zetten en schoonmaken. Gewone pauze heb ik dus niet. Het is dit of langer doorwerken, en daar heb ik geen zin in!

Wel merk ik dat het erg vermoeiend is aangezien het niet bepaald een hobby is. Ik merk dat kolven mij aardig wat energie kost. Ik maar er altijd maar een geintje van: Ik ga de koeien buiten zetten, de koeien melken of ik ga weer ff hobbyen...

Daarnaast komt de kleine meid ook nog eens 2x per nacht.

Maar... Als ik die kleine dan heerlijk tegen me aan heb liggen 's nachts en haar zie drinken, dan is het me het wel waard... Hoe lang het nog mag duren!

10 jaar geleden

Weet je wat ik een prestatie vind? Dat gezeik over wel of geen borstvoeding elke keer opnieuw. Vrouwen die zich elke keer opnieuw moeten verdedigen, of je nou (lang) doorgaat met borstvoeding of wanneer iemand de fles geeft, je lijkt je altijd te moeten verdedigen. Dodelijk vermoeiend en een hele prestatie dat dames niet na de zoveelste keer uit hun slof schieten. Wat ik van mezelf een hele prestatie vond? Dat ik iemand niet ben aangevlogen en de ogen heb uitgekrabd nadat diegene het nodig vond om te zeggen dat mijn kind wel kanker zou krijgen omdat ik geen borstvoeding gaf, nadat ik het uit den treure geprobeerd had en uiteindelijk op advies van artsen ben gestopt. Vond ik een hele prestatie van mezelf dat ik het mens gewoon de rug heb toegekeerd en ben weggelopen.

10 jaar geleden

Heel herkenbaar! Je hele verhaal. Mijn kereltje was ook ontzettend afgevallen in het begin, door verschillende redenen. En wij hebben ook nog 5 dagen in het ziekenhuis daarvoor gelegen. Wij zijn inmiddels bijna 18 maanden onderweg en inmiddels voelt het gewoon natuurlijk en is het echt niet meer de prestatie die het in het begin was. Hier ook nog steeds nachtvoedingen, maar ik heb het geluk dat wij in de luxe positie zitten dat ik fulltime bij mijn kindje ben. Kolven is namelijk geen talent van mij. Ik vind het dan dus wel echt een prestatie dat je dat nog steeds doet! Helemaal omdat je dus geen pauze hebt op je werk! Je mag zeker trots zijn op jezelf!!

10 jaar geleden

ik ben rond de eerste verjaardag van mijn zoontje gestopt met kolven op dagen dat ik er niet was. Dit was toen nog 2 dagen per week. Ik gaf toen nog 5 voedingen per dag (godzijdank geen nachtvoedingen meer!!) en moest in het begin nog 1 keer per dag kort de druk er af kolven, maar na een week of 2 hoefde dit niet meer. Ik merkte wel dat zoonlief iets minder melk tot zijn beschikking kreeg en heb hem toen wat meer bijvoeding gegeven. Hij liet uiteindelijk zelf 1 voeding vallen door die extra bijvoeding en de iets verminderde productie, maar zo hoefde ik in ieder geval niet te kolven.

10 jaar geleden

Ja wat voor de een een prestatie is, kan voor de ander als heel normaal ervaren worden gezien..... Ik heb bij alle twee de meiden gevochten voor de BV maar het mocht niet zo zijn en ik heb bij Megan met 2wkn het om moeten geven en bij Suzannah wilde ik het zo graag hervatten maar dat mocht ook niet lukken en ik moest stoppen met 6wkn. Dus in mijn ogen vind ik het een hele prestatie!