Snap
  • Baby
  • Voeding

Borst- of flesvoeding? Waarom niet allebei?!

Borst- en flesvoeding worden vaak gepresenteerd als een ‘of’-keuze. Maar een combinatie kan ook prima!

Als je je als mama-to-be gaat verdiepen in of je borst- of flesvoeding wil geven, kom je op internet vaak nogal verhitte discussies tegen. Er lijken twee hele duidelijke kampen te bestaan, de mama’s die kostte wat kost borstvoeding geven (en dat ook aan de hele wereld willen laten weten) en de mama’s die absoluut geen borstvoeding willen geven en zich sterk proberen te verzetten tegen alle pro-borstvoedingsartikelen. Toch is deze keuze niet altijd zo zwart-wit als deze vaak gepresenteerd wordt..

Ik heb altijd gezegd dat ik borstvoeding wilde geven en hier ben ik dan ook mee begonnen zodra Muppet geboren was. Borstvoeding leek mij makkelijk (je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur), het is goed voor je band met je baby en het is de wetenschappelijk bewezen de meest gezonde keuze. Toch liep de borstvoeding de eerste 1,5 week niet zo heel lekker. Omdat Muppet nog te moe was om goed aan de borst te drinken, moest ik na het voeden ook altijd nog kolven en dan moest Muppet door middel van finger feeding nog bijgevoed worden. Hier hielp mijn man gelukkig bij (en hij was er uiteindelijk ook veel beter in dan ik). Dan moest Muppet nog een schone luier en waren we zo weer een uur verder. Na 1,5 uur konden we dan weer opnieuw beginnen. Behoorlijk slopend..

Gelukkig ging Muppet na 1,5 week wel goed aan de borst drinken en werd het allemaal al iets makkelijker. Daarbij heb ik het geluk dat mijn productie extreem goed afgestemd was op Muppets vraag. Ik heb in de periode dat ik borstvoeding gaf maar één keer stuwing gehad en lekkende borsten had ik alleen de eerste twee weken en zelfs toen alleen ’s nachts als Muppet wat langer achterelkaar niet dronk. Het enige nadeel hieraan was dat ik amper kon kolven. Hoe hard ik ook m’n best deed, er kwam gewoon weinig uit. Voor een volledige voeding van Muppet had ik dan ook drie kolfsessies nodig. Niet altijd even handig.

De eerste paar maanden was dit nog niet zo’n probleem. Als ik even weg wilde zonder Muppet moest ik dat gewoon goed van te voren plannen zodat er genoeg melk in de vriezer zou zitten. Het werd pas een probleem toen Muppet 4 maanden was en we haar af en toe pap wilden gaan geven. Muppet groeide niet zo heel hard (later bleek door een koemelkeiwitallergie) en pap met rijstebloem kon gaan zorgen dat ze wel wat harder zou gaan groeien. Maar ja, pap komt niet uit mijn borsten, dus moest het met afgekolfde melk. En aangezien ik daar niet genoeg van had, werd het al snel pap met kunstvoeding.

Hoewel dit in het begin heel erg voelde alsof ik (alweer) gefaald had, heb ik me er ook redelijk snel bij neergelegd. Borst- en kunstvoeding is prima te combineren. En op deze manier kon papa ook wat vaker een flesje geven. Ook heel goed voor hun band en ik had zo wat meer rust. Want wat ze je niet vertellen in al die pro-borstvoedingsartikelen is dat je van voeden doodmoe wordt. Ik tenminste wel.

Niet veel later begon Muppet steeds vaker te spugen. Tot op een avond haar hele pap in één grote golf weer naar buiten kwam en Muppet onder de rode vlekjes kwam te zitten. De ochtend daarna probeerden we het nog een keer en weer kwam dezelfde reactie. Toen dachten we al meteen aan koemelkeiwitallergie. Toen hebben we hypo-allergene kunstvoeding gehaald en dit hield Muppet wel binnen.

Omdat ik nog niet meteen afscheid wilde nemen van het borstvoeden heb ik nog een tijdje twee voedingen op een dag gegeven. Daarna ben ik alleen naar de eerste voeding van de dag overgestapt en met bijna 6 maanden ben ik helemaal gestopt. Voor ons was dit de beste keuze. Muppet kon steeds minder goed tegen de borstvoeding en of ik had volledig koemelkeiwitvrij moeten gaan leven (wat best lastig is, aangezien het zelfs in medicijnen zit die ik gebruik) of ik moest stoppen met voeden. Muppet leek sowieso de borstvoeding al steeds minder fijn te vinden en ook ik was er eigenlijk wel een beetje klaar mee.

Muppet krijgt nu nog steeds hypo-allergene kunstvoeding (wel maar 2,5 ‘fles’ op een dag, waarvan maar één keer daadwerkelijk uit een fles) en doet het hier prima op. Ik ben blij dat ik de eerste paar maanden borstvoeding heb gegeven, maar vind het nu ook prima dat ik het niet meer doe. Voor het eerst in meer dan een jaar is mijn lichaam ook echt weer helemaal van mij. Wel ben ik blij dat ik nog een tijdje een combinatie van borst- en flesvoeding heb gegeven. Zo konden zowel Muppet als ik langzaam wennen aan de nieuwe situatie en hebben we een hele tijd toch nog ons fijne momentje gehad aan het begin van de dag.

Ik denk dat de keuze voor borst- of flesvoeding ook echt iets is waarbij je op je gevoel af moet gaan. Zolang borstvoeding goed voelt, moet je het vooral blijven doen. Maar als het niet goed voelt voor jezelf, of je merkt aan je baby dat het niet lekker loopt is ook flesvoeding een prima optie. Maar een combinatie (en daar lees je niet zo vaak iets over) kan ook heel erg goed werken!

8 jaar geleden

Fijn om te lezen dat er meer mensen combineren! Ik denk dat je altijd gewoon moet kiezen voor de combi die goed voelt voor jou en je kindje!

8 jaar geleden

Ik heb inderdaad ook gecombineerd. Na een maand of vijf was ik het kolven wel zat en mijn dochter dronk kunstvoeding veel beter uit een fles. Dus als ik er niet was lekker kunstvoeding voor iedereen relaxter. Pap van kunstvoeding vind ik zelf ook fijner dan pap van borstvoeding, die wordt zo dun. Nu is mijn dochter bijna een jaar en combineer ik borstvoeding met gewone koemelk, nog eventjes want de borstvoeding ben ik nu aan het afbouwen. Ik heb overigens nooit last van stuwing gehad, kon prima voedingen overslaan.

8 jaar geleden

Ja, ik vind dat je heel vaak leest dat als borstvoeding niet helemaal lekker loopt dat moeders er dan maar volledig mee stoppen, terwijl je volgens mij ook prima een paar voedingen wel en een paar niet zou kunnen doen. Zo is het voor sommige vrouwen misschien beter vol te houden.. Ik weet dat mijn moeder mijn broertje in het weekend wel borstvoeding gaf, maar dat hij doordeweeks (als zij er niet was) flesvoeding kreeg. Lijkt mij ook een prima optie als je bijvoorbeeld niet wil kolven op je werk..

8 jaar geleden

Ik denk ook dat er minder over het combineren te vinden valt omdat het vaak niet een bewuste keuze is, maar meer iets dat groeit. Wel goed dat je even extra belicht dat dit ook een optie is!